Kokemuksia Etelä-Pohjaanmaalta

Kaudella 2011-2012 kokeiltiin Etelä-Pohjanmaalla syksyn AM-sarjassa pelaamista poolitavalla vanhan lohkotavan tilalla. Kokemukset olivat positiiivisia ja tähän juttuun on yritetty kirjoittaa kaikki se kokemus, mihin Pohjanmaalla törmäsimme.

Ensin muiden minulle kertomia toteutumia ja toiveita:
– tiukkoja pelejä, seassa kuitenkin myös selviä tapauksia.
– joissain tapauksissa päivät voivat venyä, esim 7-8h
– hyvä on, että pelataan vain 6 peliä / turnaus
– helpompi saada paikalle toimijoita, kioski ym.
– salivuokrat vain yhdestä salista
– vaarana on, että pelataan aina parhaimmalla kokoonpanolla, peluutusohjeita?
– jossain päin aluetta pitkät matkat, useimmiten kuitenkin kohtuulliset

Sitten omia mietteitä sarjanhoitajan kannalta:
Ensimmäisistä Liiton peleistä on nyt kolme kautta takana ja Etelä-Pohjanmaalla yksi kausi kokeilua. Ensin alkuun, kun tätä poolipelitapaa esiteltiin Pertti Honkasen ja kumppaneiden toimesta, heräsi pieni epäilys. Onnistuuko kaikki, miten joukkueet ottavat pelitavan vastaan. No, esittelin kuitenkin järjestelmän Etelä-Pohjanmaan sarjan alkupalaverissa syksyllä. Samoja epäilyksiä tuli myös joukkueiden taholta, mutta esiteltyäni hyviä puolia asia sai ymmärrystä. Oikeastaan ainut miinus jäi, matkat. Vastapainoksi kuitenkin ymmärrettiin saatavan paljon ovempia/tasaisempia pelejä. Näinhän on myös käynyt. Valtakunnallisesti en osaa sanoa kuin oman alueen joukkueista, niissä pelit ovat olleet kuitenkin pääosassa, ei matkat.

Pari kautta järjestelmää kateltiin ja aloin miettiä voisiko poolipelejä soveltaa pienemmässä mittakaavassa, eli omalla alueella. Esitin taas asian viime syksyn alkupalaverissa ja osoitin kokeilun koskevan vain C-tyttöjä. Aika nopeasti saatiin päätös siirtymisestä kokeiluun poolipelaamisesta.

Sysyllä joukkueita C-tyttöihin ilmoittautui 21, joista saatiin viisi poolia 4x 4 ja 1×5 joukkuetta. Joukkueet rankattiin alkulohkoihin edellisen kauden tuloksien mukaan A – E lohkoihin. Ensimmäinen kierros oli tasonmittausturnaus, jossa joukkueet rankattiin pooleihin. Poolijärjestelmä oli kutakuinkin sama mitä esim B-pojissa käytettiin. Kolme poolikierrosta pelattiin, jonka jälkeen lopputurnaukset 1-6, 7-12 ja 13-21. Voisi ajatella vielä pelattavan välieriä, riippuu vähän siitä miten paljon viikkoja on käytössä. Viime kaudella C-tytöillä oli 5 tapahtumaa syksyn aikana.

Mitä tulee itse sarjanhoitoon, ei tämä järjestelmä paljoa enempää työtä vaaadi. Aina arvelluttavaa on turnausjärjestäjien löytäminen lyhyellä varoitusajalla. Pienempi pelien määrä/turnaus, 6 peliä, helpottaa kuitenkin asiaa. Tarvitaan vain yksi kenttä. Etukäteisvarauksien teko on vaikeampaa näin. Tähän olen kuitenkin miettinyt erilaisia ratkaisuja, katsotaan tulevalla kaudella miten onnistuu. 4 tai 5 joukkueen lohkojen järjestely sujuu aika nopeasti, erona tavalliseen sarjaan on tietysti se, että sarjaa ei voi tehdä etukäteen paljoakaan. No, rutiini kun lisääntyy niin työkin sujuu joutuisammin.

Tämän syksyn ja kevään aikana yritän saada uusia ikäluokkia pelaamaan poolijärjestelmällä. Ainakin viime kauden joukkueet C-tytöissä pyysivät jatkoa kokeilulle. Jos vain joukkuemäärät antavat myöten voidaan kokeilla järjestelmää myös mini-ikäsillä, vaikka koko kauden mittaisena. Pooleja vain lisää eri tasoille ja niistä nousuja ja laskuja vaikka eri taitotasoille. Mikä ettei, aika näyttää mitä tuleman pitää.

Syysterveisin,

Risto Valkama, EP-Lentopallo, nuorten sarjavastaava

Avainsanat: ,

Kategoriat: 2011-2012, C-tytöt, Sarjamääräykset

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä

Ei kommentteja.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s