Nuorten sarjamääräykset kaudella 2013-2014

Sisällysluettelo

1. Säännöt ja määräykset
2. Sarjat
3. Ilmoittautumisajat ja sarjamaksut
4. Sarjajärjestelmä ja sarjakohtaiset määräykset
5. Luovutus
6. Otteluvarusteet
7. Turnauksen järjestäminen
8. Tiedottaminen
9. Erotuomarit ja toimitsijat
10. Pelistä sulkeminen, ja muut rangaistukset ottelun jälkeen
11. Pelaajalisenssit
12. Pelaajasiirtomääräykset
13. Vastalauseet ja huomautukset
14. Tuomarikorvaukset
15. Matkatasaukset
16. Rangaistukset
17. Tulostiedotus
18. Tuomitsemislinjat
19. Verkon korkeus
20. Puuttuvat määräykset
21. Sarjahoitajien yhteystiedot

1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET

Nuorten Mestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä ja näitä nuorten mestaruuskilpailujen sarjamääräyksiä. Mestaruuskilpailuihin voivat osallistua vain Lentopalloliiton jäsenseurojen joukkueet.

A-, B- ja C-ikäluokissa noudatetaan Kansainvälisen Lentopalloliiton virallisia pelisääntöjä (lukuun ottamatta liberosääntöä) ja D-, E- ja F-ikäluokissa Suomen Lentopalloliiton minilentopallosääntöjä.

Palaa sisällysluetteloon

2. SARJAT

Suomen mestaruuskilpailut järjestetään nuorten sarjoissa (A , B ja C-ikäluokat). Nuorten C-, D , E ja F ikäluokille järjestetään aluetason mestaruuskilpailut.

2.1 Suomen mestaruuskilpailuina pelattavat sarjat

 • A-94 (U20) A-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 1994 ja myöhemmin syntyneet)
 • B-97 (U17) B-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 1997 ja myöhemmin syntyneet)
 • C-99 (U15) C-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 1999 ja myöhemmin syntyneet)

2.2 Alueiden mestaruuskilpailuina pelattavat sarjat

 • D-01 (U13) D-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2001 ja myöhemmin syntyneet)
 • E-03 (U11) E-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2003 ja myöhemmin syntyneet)
 • F-05 (U9) F-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2005 ja myöhemmin syntyneet)

2.3 Palkinnot

SM-sarjojen lopputurnauksissa jaetaan kiertopalkinto sekä mitalit kolmelle parhaalle joukkueelle (16 mitalia / joukkue). Lopputurnausten palkinnot eri sarjatasoilla määritellään, kun tiedetään lopulliset joukkuemäärät ja sarjajärjestelmät.

C-, D-, E- ja F-ikäluokkien palkitsemisesta päättää alue / maakunta.

Palaa sisällysluetteloon

3. ILMOITTAUTUMISAJAT JA SARJAMAKSUT

3.1 Ilmoittautumisajat

 • A-tytöt ja A-pojat 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • B-tytöt ja B-pojat 15.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • C-tytöt ja C-pojat 15.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • D-, E-, F-ikäisten ilmoittautuminen omalle alueelle (alueiden ilmoittautumisaikojen mukaan)

Kevään A-, B- ja C-nuorten sarjoihin sekä D-, E- ja F-nuorten Tiikerisarjoihin voi ilmoittautua myös 1.12. mennessä.

3.2. Sarjamaksut

 • A-tytöt ja A-pojat 200 €
 • B-tytöt ja B-pojat 200 €
 • C-tytöt ja C-pojat 200 €
 • D-, E- ja F-ikäiset alueet määrittävät sarjamaksut itse

Sarjamaksut tulee maksaa ilmoittautumisen yhteydessä.

Palaa sisällysluetteloon

4. SARJAJÄRJESTELMÄ JA SARJAKOHTAISET MÄÄRÄYKSET

4.1 Pistelasku

Kaikki ottelut pelataan kahden voittoerän peleinä 25 pisteeseen juoksevalla pistelaskulla. Erävoittojen ollessa tasan pelataan ratkaiseva erä 15 pisteeseen. Erävoittoihin vaaditaan 2 pisteen ero ilman pistekattoa.

4.2 Libero

A- ja B-ikäluokissa voi käyttää eräkohtaista liberoa. C-ikäluokassa tai nuoremmissa liberon käyttö ei ole sallittua.

4.3 Aloitus ja vastaanotto

C-ikäisten 1-sarjoissa- ja aluesarjoissa on käytössä pakollinen alakautta-aloitus ja hihavastaanotto. SM-sarjassa on vapaa aloitus ja vastaanotto. Syksyn kaikissa tasonmittausturnauksissa on pakollinen alakautta-aloitus sekä hihavastaanotto

4.4 A-tytöt ja A-pojat

Liitto vastaa koko A-ikäisten peluuttamisesta. SM-sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Ennen varsinaista SM-sarjaa pidetään tasoturnaukset. Lopullinen sarjajärjestelmä (tasoturnaukset, poolien lukumäärä ja joukkuemäärä/pooli) ja SM-lopputurnausten joukkueiden määrä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Nettisivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

 4.5 B-tytöt ja B-pojat

Liitto vastaa koko B-ikäisten peluuttamisesta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Ennen varsinaista sarjoihin jakamista pidetään tasoturnaukset. Lopullinen sarjajärjestelmä (SM-sarja / 1-sarja / aluesarja, poolien lukumäärä ja joukkuemäärä/pooli) ja SM-lopputurnausten joukkueiden määrä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Nettisivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

4.6 C-tytöt ja C-pojat

Liitto vastaa koko C-ikäisten peluuttamisesta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Ennen varsinaista sarjoihin jakamista pidetään tasoturnaukset. Lopullinen sarjajärjestelmä (SM-sarja / 1-sarja / aluesarja, poolien lukumäärä ja joukkuemäärä/pooli) ja SM-lopputurnausten joukkueiden määrä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Nettisivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

4.7 Sijoittuminen sarjassa

Sijoittumisessa turnauksessa tai sarjassa noudatetaan liiton kilpailusääntöjä 8§. ”Tasapisteiden sattuessa järjestyksen määrää sarjassa saavutettujen ja menetettyjen erien suhde siten, että paremman suhteen omaava joukkue sijoittuu edelle. Jos erien suhteet ovat samat, ratkaisee vastaavalla tavalla eräpisteiden suhde. Jos sekin on sama, määräytyy sijoitus samassa järjestyksessä keskinäisen tai keskinäisten otteluiden tulosten mukaan. Ellei näinkään saada sijoitusta selville, ratkaisee arpa.”

Palaa sisällysluetteloon

5. LUOVUTUS

5.1 Luovuttaminen

Joukkue, joka jättää sarjaohjelmaan merkityn ottelun pelaamatta ilman liiton kilpailutoimiston lupaa, katsotaan luopuneeksi sarjasta. Seuralta, jonka joukkue luopuu sarjasta, peritään luopumissakko. A-, B- ja C-ikäluokkien sarjoissa luopumissakko on 200 €. D-, E- ja F-ikäluokkien sarjoissa luopumissakon päättää alue.

Mikäli otteluja joudutaan siirtämään alueen sarjoissa sarjaohjelmasta poikkeaville päiville, tulee ne pelata ko. sarjavaiheen viimeiseen pelipäivään mennessä. Siirrosta tulee aina ilmoittaa liittoon.

A-, B- ja C-ikäluokissa nuorten sarjajaos voi päätöksellään kumota luopumissakon ja/tai sarjasta poistamisen joukkueen anomuksen perusteella. Syyt siihen, että joukkue ei ole osallistunut turnaukseen, tulee olla poikkeuksellisen painavat. Anomus tulee toimittaa viikon sisällä liittoon.

5.2 Ottelusta myöhästyminen (Kilpailusääntöjen 9 §:n tulkinta)

Päteväksi syyksi myöhästymiseen katsotaan mm. matkalla sattunut onnettomuus. Myöhästyvän joukkueen on pyrittävä ilmoittamaan tilanne ottelupaikalle ennen ottelun alkamisajankohtaa. Ottelu(t) on pyrittävä pelaamaan myöhästyneenäkin vielä samana päivänä, mikäli se suinkin on mahdollista.

Ratkaisun tekee turnausvastaava yhdessä juryn kanssa.

Palaa sisällysluetteloon

6. OTTELUVARUSTEET

6.1 Ottelupöytäkirja

Kaikissa nuorten sarjoissa käytetään liiton vahvistamaa pientä pöytäkirjaa. Pöytäkirja löytyy Junnulentiksen sivuilta.

6.2 Aloitusjärjestyslipuke

Järjestävän seuran on huolehdittava siitä, että aloitusjärjestyslipukkeita on ottelupaikalla myös vierailevaa joukkuetta varten. Aloitusjärjestyslipukkeita käytetään, kun ottelussa on kaksi tuomaria. Päävalmentajan antama kuitattu aloitusjärjestyslipuke on kiistan sattuessa ratkaiseva.

6.3. Pelipallo

Ottelun päätuomari valitsee pelipallon kotijoukkueen käytettäväksi asettamista, sääntöjen mukaisista palloista. Lentopalloliitto voi tarvittaessa täydentää hyväksyttyjen pallojen listaa. Päivitetty lista FIVB:n ja Lentopalloliiton hyväksymistä palloista on nähtävillä liiton www-sivuilla. Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan ottelupaikalle ilmanpainemittarin.

Lentopalloliiton sarjoissa voidaan pelipalloina käyttää seuraavia pelipalloja:

A-, B- ja C-ikäiset

FIVB:n hyväksymistä värillisistä palloista:
MIKASA MVA-200
MIKASA MVP-200
MOLTEN IV58LC
GALA BV 5091 L/S
Sekä FIVB:n hyväksymät muut pallot, joiden valmistaja on Mikasa, Molten ja Gala.

Sekä lentopalloliiton itse hyväksymät pallot:
RUCANOR VB 7500
RUCANOR VB 8000
ERREA T0090 AIR MATCH

D- ja E-ikäiset

Mini-ikäisten virallisena pelipallona käytetään alla mainittuja kokoa 4 olevia pelipalloja (ympärysmitta 62..64 cm, paino 240..260 g, paine 0,300..0,325 kg/cm2):
MIKASA MVA-400
MIKASA MVP-209
MOLTEN minipallo (JPN)
GALA BV 4051 S
GALA BV 4091 L (CZE)
RUCANOR VB 7500

F-ikäiset

F-ikäisten viralliset pelipallot ovat:
Minivolleyball (vaahtomuovipallo)                                                                                                                                                                                                                                                                           Mikasa SKV5

Palaa sisällysluetteloon

7. TURNAUKSEN JÄRJESTÄMINEN

7.1 Perusteet SM-sarjan turnausjärjestäjien valintaan

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä nuorten sarjajaos noudattaa seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

 • Riittävät saliolosuhteet
 • Turnausjärjestelyjen tasapuolinen jakautuminen
 • Kokonaistaloudelliset matkakustannukset

7.2 Yleiset järjestelyt

Varaa vaatimukset täyttävä sali mahdollisimman aikaisin ja varmista ottelujen alkamisaika. Ota yhteys alueesi erotuomarinimeäjään tarvittavia tuomareita varten 7 vuorokautta ennen turnausta. Varaa tarvittava materiaali ja riittävästi toimitsijoita.

7.3 Ottelujen ajankohdat

Nuorten turnaukset pyritään järjestämään aina lauantaisin. Ottelu voi alkaa aikaisintaan klo 11:00, kun joukkueella on yli 200 km turnauspaikalle. Joukkueille on varattava 30 min lämmittelyaika kentällä ennen joukkueen ensimmäistä ottelua, muutoin 15 min. Ottelurytmille SM-sarjassa suositellaan varattavaksi 1,5 h / ottelu.

7.4 Turnauksesta ilmoittaminen

Vierailevien seurojen joukkueiden yhdyshenkilöiden ja liiton sarjanhoitajan on saatava tieto turnauksesta viimeistään 14 päivää ennen turnausta. Kun tieto turnausjärjestelystä tulee järjestävälle seuralle tietoon kaksi viikkoa tai myöhemmin ennen turnausta, ilmoittaminen on tehtävä viimeistään 7 päivää ennen turnausta. Turnausjärjestäjän on varmistettava tiedon perille meneminen kaikille. Kotijoukkueen velvollisuus on myös varmistaa 7 päivää ennen ottelua, että internetsivujen tiedot ovat oikein.

Turnauksen ilmoittamiseen käytetään tähän tarkoitukseen tehtyä turnauskutsupalvelua, mikä löytyy Junnulentiksen sivuilta. Turnauskutsu tulee lähettää sähköisessä muodossa.

Erotuomareille tai erotuomarinimeäjälle ilmoitetaan samat tiedot.

7.5 Tekninen palaveri

Tekninen palaveri järjestetään vähintään 30 min ennen turnauksen alkua. Palaveria johtaa turnausvastaava. Palaverissa käydään läpi turnauksen ohjelma ja mahdolliset muutokset turnauksen yhteenveto -lomakkeen mukaan. Palaverissa nimetään myös turnauksen jury, tarkastetaan pelaajalisenssit ja suoritetaan vierasjoukkueiden kanssa matkakulujen tasaus.

Palaverissa tulee painottaa valmentajien vastuuta ja velvoitteita seuraavanlaisissa asioissa:

 • Joukkueiden käyttäytyminen
 • Annetaan tuomareille työrauha
 • Pukuhuoneiden siisteys
 • Kielenkäyttö
 • Pelaajien tasapuolinen peluuttaminen D…F-ikäisten otteluissa

7.6 Turnauspaikka

Turnauksessa on käytettävä mitat täyttävää salia:

 • A-, B- ja C-ikäiset SM-sarja 22 x 12 x 6 m
 • SM-lopputurnauksissa 24m x 14m x 7m
 • B-ja C-ikäiset 1-sarja ja aluesarja, D-ikäiset 6vs6 20 x 12 x 6 m
 • D-ikäiset 4vs4, E- ja F-ikäiset 15 x 8 x 5 m

Käyttämänsä salin mitat joukkueen on ilmoitettava turnauskutsun yhteydessä. Jos mitat täyttävää salia ei järjestelyoikeuden omaavien seurojen keskuudesta ole saatavissa, Liitto voi hakemuksesta myöntää oikeuden käyttää alamittaista salia.

Mikäli salin vapaa-alue päädyissä on vähemmän kuin 2 m, tulee turnausvastaavan ja joukkuejohtajien teknisen palaverin yhteydessä sopia käytännöistä aloitussyötön suhteen (voiko aloitussyöttäjän jalka tai jalat olla syötön aikana pelialueella).

7.6.1 Pelikentän kunto

Järjestävä seura vastaa siitä, että kentän pinta on pelisääntöjen mukaisessa kunnossa. Pelialueen lattian on oltava puhdistettuna lattian liukastusaineista.

7.6.2 Pelivälineet ja vaihtopenkki

Järjestävä seura hankkii pelivälineet. Joukkueita varten on varattava vaihtopenkit. Vaihtopenkillä saa vaihtopelaajien ja valmentajan lisäksi olla enintään kolme joukkueen jäsentä.

7.6.3 Tuomariteline ja toimintatilat

Päätuomaria varten on hankittava pelisääntöjen mukainen kunnollinen tuomariteline. Verkkotuomarille sekä kirjurille on järjestettävä riittävästi toimintatilaa.

7.6.4 Tulostaulu

Ottelupaikalla on oltava tulostaulu, josta ilmenevät pelatut erät ja käynnissä olevan erän tilanne. Tulostaulu on sijoitettava siten, että valmentajilla ja tuomarilla on omalta paikaltaan esteetön näkyvyys siihen.

7.6.5 Verkkoantennit

Verkkoantenneja on käytettävä kaikissa sarjoissa. Verkkoantennien kiinnityksestä määrätään pelisäännöissä.

7.7 Turnaussiirrot

Turnaukset ja ottelut on pelattava sarjaohjelman ja siinä mainittujen aikojen mukaisesti. Turnauksen tai ottelun saa siirtää vain Liiton luvalla. Siirto voidaan myöntää seuraavin perustein:

 • Salivaikeudet (pelisalin haltijan kirjallinen ilmoitus)
 • Joukkueen jäsenten enemmistön äkillinen sairastuminen (todistukseksi kelpaa vain lääkärin tai kouluterveydenhoitajan todistus, jotka toimitetaan liittoon)
 • Liiton edustustehtävät
 • Muut poikkeuksellisen painavat syyt

7.7.1 Turnaussiirtohakemus

Turnaussiirtoa on haettava kirjallisesti turnaussiirtohakemuksella, joka toimitetaan liittoon hyvissä ajoin ennen turnausta. Turnaussiirtohakemuksessa on oltava kaikkien osapuolten hyväksyntä. Hakemus toimitetaan ko. turnauksesta vastaavalle  sarjahoitajalle. 

7.7.2 Ottelusiirron tiedottaminen

Järjestävän seuran on ilmoitettava ottelusiirrosta välittömästi sarjanhoitajalle, erotuomareille ja kaikille turnaukseen osallistuville joukkueille.

7.7.3 Ottelusiirrosta aiheutuvat kustannukset

Liitto voi määrätä siirtoa hakevan joukkueen korvaamaan toiselle joukkueelle, tuomareille tai muille turnauksessa mukana oleville aiheuttamansa taloudellisen vahingon (todelliset kulut tai vahingot). Korvattavia kuluja ovat ainakin ottelun siirrosta ja uuden ottelun tiedottamisesta aiheutuvat kulut. Vahingoista tai kuluista on korvausvelvolliselle joukkueelle pyydettäessä annettava selvitys ja tositteet.

7.8 Joukkueen suuruus

Joukkueeseen voi kuulua useampiakin henkilöitä, mutta ottelussa joukkueen suuruus on enintään 17 henkilöä (12 pelaajaa, kaksi valmentajaa, huoltaja, joukkueenjohtaja ja mahdollinen lääkäri – toimihenkilöitä ei koskaan voi olla enempää kuin 5).

7.9 Liberopelaajat

7.9.1 Liberopelaajan nimeäminen A- ja B-ikäisten sarjoissa

Otteluissa voi käyttää eräkohtaista liberoa. Liberoita ei tarvitse merkitä pelaajaluetteloon etukäteen. Mikäli joukkueella on vähintään seitsemän pelaajaa, se voi valita näistä vaikka jokaiseen erään erikseen yhden liberopelaajan. Seuraaviin eriin aina ennen erän alkua joukkue voi vaihtaa uuden pelaavan liberon.

7.9.2 Liberon loukkaantuminen

Jos joukkueella on seitsemän pelaajaa ja aloituskuusikon pelaaja loukkaantuu, joukkue häviää vain kyseisen erän. Seuraavassa erässä joukkue pelaa jäljellä olevilla kuudella pelaajalla normaalisti.

7.10 Pelaajien varusteet

Lentopallopelin sääntöjen mukaisesti pelipaidat on numeroitava. Numeroiden on oltava kokonaislukuja.

7.11 Erien väliset tauot

Erien välinen tauko on 3 minuuttia. Tauon pituutta voidaan lyhentää, jos tuomarit, kirjuri ja joukkueet ovat valmiita aloittamaan erän.

7.12 Lopputurnaukset

7.12.1 Perusteet SM-välierien ja SM-lopputurnausjärjestäjien valintaan

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä välieräturnaukseen nuorten sarjajaos noudattaa seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

 • Selviytyminen kyseiseen turnausvaiheeseen
 • Riittävät saliolosuhteet
 • Joukkueella ei ole vielä ollut kotiturnausta (tasoturnausta tai poolivaiheen)
 • Parhaiten sarjassa sijoittunut joukkue
 • Kokonaistaloudelliset matkakustannukset

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä lopputurnaukseen nuorten sarjajaos noudattaa seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

 • Selviytyminen kyseiseen turnausvaiheeseen
 • Riittävät saliolosuhteet (SM-lopputurnauksissa 24m x 14m x 7m)
 • Lopputurnauksissa edellä mainittujen asioiden lisäksi kiinnitetään huomiota myös salien katsomokapasiteettiin (vähintään 150 istumapaikkaa loppuottelussa)
 • Kokonaistaloudelliset matkakustannukset

7.12.2 Yleisilme

Pelipaikan ulkopuolelle lippu salkoon. Salin sisälle banderolleja sekä järjestävän seuran omaa somistusmateriaalia. Kuuluttaja, joka hoitaa otteluiden kuulutukset sekä otteluiden välisen musiikin soittamisen.

7.12.3 Tekninen palaveri

Tekninen palaveri järjestetään vähintään 30 min ennen turnauksen alkua. Palaveria johtaa turnausvastaava yhdessä turnauksen valvojan kanssa. Liitto nimeää kuhunkin lopputurnaukseen turnausvalvojan. Palaverissa käydään läpi turnauksen ohjelma ja mahdolliset muutokset teknisen palaverin lomakkeen mukaan. Palaverissa nimetään myös turnauksen jury, tarkastetaan pelaajalisenssit ja suoritetaan vierasjoukkueiden kanssa matkakulujen tasaus. Turnausvastaava toimii myös otteluiden tuomareiden tukena.

7.12.4 Tiedotus

Tiedottaminen on tärkeässä roolissa turnauksen onnistumiseksi. Tiedottamiseen kuuluu:

 • Tiedote paikalliselle lehdistölle
 • Hyvät ja näyttävät opasteet pelipaikoille
 • Tulospalvelu turnauksen ajaksi yleisölle, tiedotusvälineille sekä joukkueille
 • Lopputurnausten osalta tulee avata omat verkkosivut liiton sivujen yhteyteen tai seuran omille sivuille
 • Järjestäjä päivittää sivuja tulospalvelun osalta reaaliaikaisesti
 • Valokuvaus ja mahdollinen videointi (mitaliottelut)

7.12.5 Avajaiset

Osallistuvien joukkueiden informoiminen avajaisten järjestelyistä:

 • Avajaismarssi
 • Lippujen käyttö, Suomen lippu
 • Puheet; Isäntäseuran edustaja, kunnan/kaupunginedustajat, liiton edustajat

7.12.6 Ottelut

Puitteet on hyvä olla kunnossa jo hyvissä ajoin:

 • Joukkueiden nimikyltit näkyviin aina otteluiden ajaksi sekä avajaismarssissa
 • Pistetaulut
 • Tuomaritornit
 • Kirjureiden sijainti
 • Ensiavun sijainti / päivystys
 • Loppuottelun aikana ei pelata muita otteluita

7.12.7 Päättäjäiset

Järjestelyt avajaisten tapaan:

 • Palkintojen jako
 • Parhaiden pelaajien palkitseminen
 • Muut muistamiset
 • Päätöspuheet; Isäntäseura, kunnan/kaupungin edustajat, liiton edustajat

Palaa sisällysluetteloon

8. TIEDOTTAMINEN

Liiton nettisivut http://www.lentopalloliitto.fi on perusta kaikelle tiedottamiselle. Aluemestaruussarjojen sekä D-, E- ja F-ikäluokkien tiedottamisesta vastaa kukin alue/maakunta.

8.1 Tiedottaminen ennen turnausta

Noin viikkoa ennen turnausta ilmoitetaan tiedotusvälineille seuraavista asioista:

 • Laji
 • Sarja ja lohko
 • Ottelupaikka
 • Ottelujen alkamisaika

Tiedotusvälineistä kannattaa huomioida erityisesti maakuntalehdet, paikallislehdet ja -radiot. Jos kysymyksessä on SM-lopputurnaukseen pääsyn ratkaiseva turnaus, kannattaa tarjota lyhyttä ennakkoselostusta julkaistavaksi.

8.2 Tiedottaminen turnauksen jälkeen

Tulokset toimitetaan sarjahoitajien lisäksi myös tiedotusvälineille. Tiedotteessa on mainittava ainakin seuraavat asiat:

 • Laji
 • Sarja ja lohko
 • Ottelupaikka
 • Ottelutulokset
 • Sarjatilanne
 • Jatkoon pääsyt
 • Seuraavan turnauksen aika ja paikka

Palaa sisällysluetteloon

9. EROTUOMARIT JA TOIMITSIJAT

9.1 Erotuomarit

A-, B- ja C-ikäluokkien SM-sarjaan, välieriin ja finaaleihin nimeämisen suorittaa ko. alueen erotuomarikouluttaja tai alueen nuorisotuomarinimeäjä. A-C nuorten tasonmittausturnauksissa, 1-sarjoissa ja aluesarjoissa voidaan tuomarina käyttää lepovuorossa olevan joukkueen nuorisotuomarikoulutettuja pelaajia. D-F-ikäisten aluesarjan sekä Tiikerisarjan turnauksissa lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää tuomarina.
 
Tuomarina voi toimia pelaaja, joka on koulutettu nuorisotuomari tai seura voi tuoda paikalle oman tuomarin. Mikäli sarjajärjestelmä on sellainen, ettei lepovuoroa tule, vastaa tuomarijärjestelyistä turnauksen järjestävä seura. Kaikissa tapauksissa turnausvastaavan on varmistettava, että tuomarointitehtävät tulee hoidettua.

Erotuomarimäärät alla olevan nimeämistaulukon mukaan:

Sarja Tuomarit / ottelu Tuomariluokka
A-nuoret SM-sarja
1-sarja ja aluesarja 1 tuomari koulutettu nuorisotuomari
Runkosarja 1 tuomari III-luokka
Välierät 1 tuomari III-luokka
Lopputurnaus, alkusarjan ottelut 1 tuomari + rajatuomarit II-luokka
Lopputurnaus, puolivälierät, välierät ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Päätuomari II-luokka Verkkotuomari III-luokka
B-nuoret SM-sarja
1-sarja ja aluesarja 1 tuomari koulutettu nuorisotuomari
Runkosarja 1 tuomari III-luokka
Välierät 1 tuomari III-luokka
Lopputurnaus, alkusarjan ottelut 1 tuomari + rajatuomarit III-luokka
Lopputurnaus, puolivälierät, välierät ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Päätuomari II-luokka Verkkotuomari III-luokka
C-nuoret SM-sarja
1-sarja ja aluesarja 1 tuomari koulutettu nuorisotuomari
Runkosarja 1 tuomari III-luokka, seuran oma
Välierät 1 tuomari III-luokka, seuran oma
Lopputurnaus, alkusarjan ottelut 1 tuomari III-luokka
Lopputurnaus, puolivälierät, välierät ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Päätuomari II-luokka Verkkotuomari III-luokka
Minisarjat
Kaikki turnaukset 1 tuomari Nuorisotuomari, seuran oma

9.2 Toimitsijat

Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan otteluihin tarvittavat toimitsijat, kuten tuomarin, ja kirjurin. B-…F-ikäisten aluesarjan sekä Tiikeri- ja Supersarjan turnauksissa lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää kirjurina. Erotuomari on velvollinen aloittamaan ottelun, vaikkei järjestävä seura ole hankkinut mainittuja toimitsijoita. Tästä on tuomarin tehtävä merkintä pöytäkirjaan.

Palaa sisällysluetteloon

10. PELISTÄ SULKEMINEN, SEKÄ MUUT RANGAISTUKSET OTTELUN JÄLKEEN

Pelaaja, joka on käyttäytymisrikkomuksen vuoksi suljettu pelistä koko ottelun ajaksi, samoin kuin pelaaja, joka heti ottelun päättymisen jälkeen on syyllistynyt sellaiseen käyttäytymisrikkomukseen, joka ottelun aikana olisi johtanut sulkemiseen pelistä koko ottelun ajaksi, ei saa pelata virallisissa otteluissa ennen kuin Liitto on päättänyt mahdollisesta rangaistuksesta.

Päätuomarin on merkittävä päätöksensä pelaajan sulkemisesta koko ottelun ajaksi pöytäkirjan kaikkiin kappaleisiin ja tehtävä siitä yksityiskohtainen selvitys Liittoon sekä muistutettava ao. pelaajaa antamaan tapauksesta oma selvityksensä joko heti ottelupöytäkirjan yhteydessä tai viimeistään kahden päivän kuluessa Liittoon. Asia ratkaistaan, vaikka pelaaja ei antaisikaan selvitystään.

Lievimmissä rangaistuksissa ottelun jälkeen toimitaan kuten edellä, mutta poikkeuksena pelaaja saa pelata seuraavissa otteluissa ja mahdollinen rangaistus toteutetaan päätöksen mukaisesti.

Palaa sisällysluetteloon

11. PELAAJALISENSSIT

Nuorten pelaajien maksu määräytyy syntymävuoden, ei sarjatason mukaan, lukuun ottamatta A-nuoria, jotka lunastavat sarjatasonsa mukaisen lisenssin. Sitä nuoremmissa sarjoissa pelaajat lunastavat syntymävuotensa edellyttämän lisenssin. B..F-ikäisten lisenssillä saa pelata myös kaikkia aikuisten sarjoja. B..F-ikäisten lisensseissä on vakuutuspakko.

Lisenssi Kenelle Lisenssin hinta Vakuutuksen hinta
A-1 Miesten ja naisten Mestaruusliiga ja 1-sarja 109 € 415 €
A-2 Miesten ja naisten 2-sarja 88 € 140 €
A-3 Miesten 3- ja 4-sarja, A-nuorten SM-sarja 59 € 95 €
A-4 Naisten 3- ja 4-sarja 23 € 16 €
BN 1996-1997 syntyneille nuorille 53 € 75 €
CN 1998-1999 syntyneille nuorille 53 € 40 €
Mini 2000-2003 syntyneille nuorille 41 € 16 €
F 2004 tai myöhemmin syntyneille nuorille 19 € 14 €
Veteraani Ainostaan sarjoissa M35..65 ja N35..55 pelaaville pelaajille
Miesten 5-sarja, naisten 3-4-sarja, alueiden järjestämät
42 € 14 €

11.1 Lisenssin sisältö

Lisenssi sisältää Kiila-lehden vuosikerran ja alennukset ottelutapahtumiin. Junioreiden perusvakuutus sisältää hoitokulut 8500 €:n asti sekä fysikaalisen hoidon, jossa korvaus enintään 10 kertaa vammaa kohden. Nuorilla ei ole omavastuuta. Lisenssimaksuun kuuluva vakuutus astuu voimaan maksupäivänä klo 24.00. Tarkemmat tiedot löytyvät vakuutusselosteesta.

Pelaajalisenssi oikeuttaa alennettuun sisäänpääsymaksuun kaikissa sarjaotteluissa seuraavasti:

 • Lipun hinta 2 €; alennus 0,50 €
 • Lipun hinta 7 € tai alle; alennus 1,00 €
 • Lipun hinta 10 € tai alle; alennus 2,00 €
 • Lipun hinta yli 10 €; alennus 3,00 €

Minilisenssiin kuuluu myös nuorisotuomarilisenssi.

11.2 Lisenssin hankinta

Kaikissa ikäluokissa on seuran hankittava pelaajille lisenssit ennen sarjan alkua. Uusien pelaajien lisenssien hankintaan tulee käyttää Lentopalloliiton verkkomaksupalvelua.

11.3 Lisenssien tarkistus

Pelaajalisenssit tarkistetaan ennen jokaista turnausta pidettävässä teknisessä palaverissa. Lisenssien tarkistamisesta vastaa turnausvastaava yhdessä turnauksen tuomareiden kanssa.

Lentopalloliitto on jo viime kaudesta lähtien hyödyntänyt virallisissa otteluissa lisenssien tarkistuksessa lentopalloliiton nettisivujen kautta tulostettavaa seurakohtaista lisenssilistausta.

Kaudella 2013–2014 lisenssien tarkistus tapahtuu käytännössä pelkästään tulostettavalla lisenssilistauksella ja poikkeustapauksissa myös maksukuitilla. Lisenssilistauksen tulostamisessa käytettävä salasana lähetetään sähköpostitse kaikille seurojen ilmoittamille joukkueyhdyshenkilöille.

Lisenssipelaaja todistaa pääsymaksullisissa otteluissa lisenssinsä voimassaolon samoin kuin otteluissakin – esittämällä kopion lisenssin voimassaolon todistavasta lisenssilistauksesta.

11.4 Luetteloinnin tarkistus ja menettelytapa pelaajaluettelointitulosteen / maksukuitin puuttuessa ja menettelytapa pelaajan nimen puuttuessa pöytäkirjan pelaajaluettelosta

Ennen jokaista turnausta on erotuomarin ja turnausvastaavan yhdessä tarkistettava, että turnaukseen osallistuvilla pelaajilla on voimassaoleva pelaajalisenssi ja tehtävä siitä merkintä turnauksen yhteenvetoraporttiin. Pelaajan voimassa olevien lisenssitietojen puuttumisesta turnausvastaavan on aina tehtävä merkintä yhteenvetoraporttiin ja muistutettava ko. joukkuetta pelaajaluetteloinnin laiminlyönnin johdosta ottamaan yhteyttä Liittoon heti seuraavana arkipäivänä.

Mikäli yhden tai useamman joukkueen pelaajan nimi puuttuu pelaajaluettelointitulosteesta tai maksukuittia ei esitetä, voidaan ottelupaikalle saapunut pelaaja tai pelaajat joukkueen kapteenin tai valmentajan vaatimuksesta merkitä ottelupöytäkirjaan ja sallia hänen pelaavan ehdolla, että hänen tulee kyseistä ottelua seuraavan kahden arkipäivän kuluessa toimittaa Liiton toimistoon selvitys maksetusta ja otteluhetkellä voimassa olleesta pelaajalisenssistä. Jos selvitystä ei toimistoajan kuluessa ole toimitettu Liittoon, katsotaan pelaaja edustuskelvottomaksi ottelussa ja joukkue tuomitaan hävinneeksi ottelu sarjamääräysten 16.1. kohdan mukaan.

Seuran lisenssitulosteessa esiintyvä, mutta ottelun pöytäkirjasta puuttuva pelaaja voidaan joukkueen vaatimuksesta lisätä pöytäkirjaan ennen ottelun alkua ja vaatimuksen esittäneen joukkueen tulee tehdä Liitolle selvitys syistä, joiden vuoksi pelaajan puuttumista pöytäkirjasta ei sääntöjen edellyttämässä kapteenin ja valmentajan tarkistuksessa huomattu. Saadun selvityksen perusteella Liitto päättää, oliko pelaaja edustuskelpoinen pelatussa ottelussa ja päättää jatkoseuraamuksista.

Palaa sisällysluetteloon

12. PELAAJASIIRTOMÄÄRÄYKSET

Pelaajasiirtomääräykset määräaikoineen ovat kilpailusääntöjen 18–25 §:ssä. Kahden tai useamman seuran yhdistyessä tai muissa yhdistymiseen rinnastettavissa tapauksissa Liitto voi hakemuksesta myöntää kussakin tapauksessa kohtuulliseksi arvioitavan osittaisen vapautuksen kirjaamismaksuista.

Edustusoikeusmuutosten kirjaamismaksu on 15.5. mennessä tehdyissä muutoksissa 45 €. 16.5. – 31.1.2014 tehdyissä siirroissa kirjaamismaksu on 50 €.

Nuorten sarjoissa D-nuoren siirtyessä pelaamaan C-nuoriin toiseen seuraan hänen tulee toimittaa seuraedustuksen muutos liittoon, mutta kirjaamismaksua siitä ei tarvitse suorittaa. Siirryttäessä C-nuorista saman tai ylemmän ikäluokan joukkueeseen tulee hänestä maksaa myös normaali kirjaamismaksu.

Kehityspelaajan kaksoisedustus voidaan kaudelle 2013 – 2014 tehdä 1993 tai myöhemmin syntyneen pelaajan kanssa.

Pelaajasiirrot, pelaajalainat ja kaksoisedustushakemukset tulee olla perillä liitossa viimeistään 31.1.2014.

12.1 Edustusoikeus

A-, B- ja C-ikäluokkien pelaajien edustusoikeus määräytyy kilpailusäännöissä olevien määräysten mukaisesti niin, että joukkueet rinnastetaan aikuisten alasarjoissa pelaaviin joukkueisiin. D-, E- ja F-ikäluokkien edustusoikeus on siinä seurassa, jota pelaaja on edustanut kunkin sarjakauden ensimmäisessä ottelussa ks. minilentopallosäännöt.

Pelaaja voi osallistua useampien ikäryhmien joukkueisiin. Sarjan järjestäjän ei tarvitse kuitenkaan tämänkaltaisten joukkueiden etujen antaa haitata sarjan järjestelyjä.

12.2 Seuran sisäiset pelaajasiirrot

Seuralla on oikeus siirtää pelaajia saman seuran saman sarjatason joukkueesta toiseen samalla sarjatasolla pelaavaan joukkueeseen kunkin sarjavaiheen jälkeen. Nämä sarjavaiheet ovat:

 • Viimeinen tasonmittausturnaus
 • Puolivälierä
 • Välierä
 • Lopputurnaus

Lisäksi seuralla on oikeus siirtää pelaaja sarjakauden aikana alemmassa sarjassa (1-sarja, aluesarja, Tiikerisarja) pelaavasta joukkueesta ylemmässä sarjassa (1-sarja, SM-sarja) pelaavaan joukkueeseen.

Pelaaja, joka kuuluu seuran alemman sarjan joukkueeseen, voi ko. pelikauden aikana pelata yhden turnauksen oman seuran ylemmässä sarjassa pelaavassa joukkueessa menettämättä oikeuttaan pelata alkuperäisessä joukkueessaan (SM / 1-sarja B- ja C-junnut . Aluemestaruus / Tiikerisarja D- ja E-junnut). A-, B- ja C-nuorissa seuransa samassa tai alemmassa sarjassa pelaavissa joukkueissa hän ei saa pelata, ellei se pelaajan kehittymisen kannalta tai muista perustelluista syistä ole tarpeellista.

12.3 Kaksoisedustukset

Kaksoisedustus tapauksissa katso Suomen Lentopalloliiton kilpailusäännöt 25 §.

12.3.1 Kaksoisedustuksien määrät

Kaksoisedustuspelaajia vastaanottavassa junioriseurassa voi joukkuetta kohden olla kauden aikana A-nuorissa enintään kaksi oman ikäluokan kaksoisedustusjunioria ja B..C-nuorissa vain yksi oman ikäluokan kaksoisedustusjuniori. Ikäluokkaa nuorempien pelaajien kaksoisedustuspelaajien määrällä ei ole rajoituksia.

12.3.2 Kehityspelaajan kaksoisedustus

A-, B- ja C-ikäluokkien pelaajilla on oikeus osallistua kahden eri seuran sarjapeleihin, toisessa seurassa aikuisten sarjoihin (Mestaruusliiga – 5-sarja) ja toisessa nuorten sarjoihin. Kaksoisedustus edellyttää aina lähtöseuran suostumusta. Edellytyksenä nuoren pelaajan siirtymiselle kaksoisedustuksella on, että nuoren pelaajan lähtöseuralla ei ole asettaa nuoren pelaajan kehityksen kannalta sopivaa aikuisten sarjatason  joukkuetta sarjoihin (kts. tarkemmin liiton kilpailusäännöt 25§).

12.3.3 Nuorten kaksoisedustus


A..F-ikäisillä on oikeus osallistua kahdessa seurassa eri ikäluokan sarjoihin. Kaksoisedustus edellyttää aina lähtöseuran suostumusta. Edellytyksenä nuoren pelaajan siirtymiselle kaksoisedustuksella on, että nuoren pelaajan lähtöseuralla ei ole asettaa nuoren pelaajan kehityksen kannalta sopivaa nuoren oman ikäluokan joukkuetta sarjoihin (kts. tarkemmin liiton kilpailusäännöt 25§).

12.4 Yli-ikäiset pelaajat

Seura voi anoa yksittäiselle pelaajalle pelilupaa yli-ikäisenä pelaamiselle. Jokainen anomus käsitellään tapauskohtaisesti ja harkinnanvaraisesti seuraavia kriteerejä hyväksi käyttäen:

 • Juniorijoukkueessa voi ottelukohtaisesti pöytäkirjassa olla korkeintaan yksi yli-ikäinen pelaaja
 • Joukkue, jossa on yli-ikäinen pelaaja, ei voi osallistua A-C-nuorten SM-sarjaan eikä alueilla keväällä pelattavaan D-E-nuorten aluemestaruussarjaan eikä mihinkään lopputurnaukseen.
 • Pelaaja voi olla korkeintaan yhden vuoden vanhempi kuin sarjan sääntöjen mukainen ikä (esim. D-ikäisen virallinen syntymävuosi kaudella 2013–2014 on 2002–2001, joten yli-ikäinen pelaaja voi olla aikaisintaan 2000 syntynyt)
 • Pelaaja ei voi pelata missään muussa joukkueessa
 • Seurassa ei saa olla ko. pelaajan oman ikäluokan joukkuetta tai sellaista vanhemman ikäluokan joukkuetta, jossa pelaaja voisi taitojensa puolesta pelata
 • Pelaajan taitotaso vastaa muun joukkueen taitoja (esim. vasta aloittanut tai vain vähän aikaa harjoitellut)
 • Muista erityisen painavista syistä

Palaa sisällysluetteloon

13. VASTALAUSEET JA HUOMAUTUKSET

Vastalause on tehtävä kilpailusääntöjen 31a ja 31b §:ssä määrätyllä tavalla.

Vastalause on tehtävä kirjallisena 30 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä.

Vastalauseasioiden käsittelyä varten turnausvastaavan on muodostettava Jury. Jury muodostetaan ennen otteluiden alkua järjestettävässä teknisessä palaverissa. Juryn kokoonpanon muodostavat:

 • Turnausvastaava (ei kotijoukkueen valmentaja)
 • Vierailevien joukkueiden jäsenet (yhteensä 3 – 4 henkilöä)
 • Lisäksi juryyn kuuluu lopputurnaukseen nimetty turnausvalvoja.

Kilpailun järjestämiseen ja otteluiden kulkuun liittyvät virheet, jotka oikaistuina johtaisivat ottelun uusimiseen tai lopputuloksen muuttamiseen, on käsiteltävä lopullisesti tässä juryssä. Jury ratkaisee asiat noudattaen Kansainvälisen Lentopalloliiton pelisääntöjä, Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä, nuorten mestaruuskilpailujen sarjamääräyksiä sekä Suomen Lentopalloliiton minilentopallosääntöjä.

Juryn päätöksestä on mahdollisuus valittaa Lentopalloliiton Sääntöryhmälle.

Kilpailuun osallistuvien rangaistuksia tai muita seuraamuksia koskevissa asioissa voidaan tehdä vastalause Lentopalloliittoon. Vastalause on tehtävä kilpailusääntöjen 33 §:ssä määrätyllä tavalla. Vastalause on lähetettävä Lentopalloliittoon kolmen (3) vuorokauden kuluessa ottelun päättymisestä. Vastalausemaksu on 70 €, jonka suorittamisesta on vastalauseen ohessa lähetettävä kuitti tai sen oikeaksi todistettu jäljennös. Maksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään.

Järjestelyseikkoja koskevat huomautukset on tehtävä ennen ottelun alkua tai viimeistään silloin, kun ne tavanomaista menettelytapaa ja normaalia tarkkaavaisuutta käyttäen voidaan havaita. Aloittamalla ottelun joukkueen katsotaan hyväksyneen vallitsevat olosuhteet.

Palaa sisällysluetteloon

14. TUOMARIKORVAUKSET

14.1 Erotuomarikorvaukset

14.1.1 Ateriakorvaus

Erotuomari on oikeutettu ateriakorvaukseen, jos matka yhteen suuntaan on yli 10 km. Muilta osin ateriakorvaus määräytyy verohallituksen vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaan.

14.1.2 Päiväraha

Päivärahakorvaus määräytyy verohallituksen vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaan.

14.1.3 Erotuomaripalkkiot ja –korvaukset

Erotuomareiden on esitettävä ennakonpidätystodistus tai pidätysprosenttina on käytettävä 60 %.

Ero- ja rajatuomaripalkkiot sekä ateriakorvaukset ja päivärahat löytyvät erillisestä nimeämisperusteet ja erotuomarikorvaukset – taulukosta.

Päiväraha ja ateriakorvaus eivät ole ennakonpidätyksen alaista tuloa. Päiväraha voi olla kuitenkin enintään verohallituksen vuosittain määräämä.

14.1.4 Matkakustannusten korvaus

Kaikissa sarjoissa matkakustannukset korvataan:

 • Yleiset kulkuneuvot halvimman matkustustavan mukaan tai
 • Omalla autolla kuljettaessa korvaus määräytyy nimeämistaulukon mukaisesti. Omalla autolla kuljettaessa erotuomarien on pyrittävä minimoimaan matkakustannukset kulkemalla yhdessä.
 • Muilla kulkuneuvoilla verohallinnon ohjeiden mukaisesti

14.1.5 Majoituskorvaus

Jouduttaessa yöpymään vain huoneen osalta laskua vastaan korkeintaan 60,50 €.

14.2 Rajatuomarien palkkiot ja korvaukset

Lopputurnauksiin määrätyillä rajatuomareilla on oikeus nimeämistaulukossa määriteltyyn palkkioon ja ateriakorvaukseen, mikäli edellä määrätyt edellytykset täyttyvät. Matkakustannuskorvaus määräytyy kuten kohdassa 14.1.4.

14.3 Palkkioitten ja korvausten suorittaminen

Erotuomari ja rajatuomarikorvaukset on maksettava välittömästi ottelupaikalla.

Palaa sisällysluetteloon

15. MATKATASAUKSET

Matkakulujen tasaukset suoritetaan Liiton järjestämien sarjojen osalta A-, B- ja C-nuorten SM-sarjassa (tasoturnaukset, poolit, puolivälierissä, välierissä sekä lopputurnauksissa). Alueiden järjestämien minisarjojen osalta alueiden tulee omissa sarjamääräyksissään kirjata, suoritetaanko matkatasauksia ja miten. SM-sarjoissa Junnulentiksen sivuilla oleva turnauskutsu pitää sisällään matkatasauslaskelmat.

Järjestäjät laskevat matkat (yksi edestakainen matka/turnaus) maps.google.fi nettisivujen mukaan turnauspaikan osoitteen perusteella ja kulut tasataan matkustavien joukkueiden kesken. Matkatasaukset lasketaan täysinä euroina.

Matkustavaksi joukkueeksi katsotaan kaikki muut joukkueet paitsi järjestävä joukkue. Matkatasausten suoritus tehdään turnauspaikalla. Järjestävä joukkue vastaa ottelujärjestelyjen aiheuttamista kuluista. Kilometrikorvaus on 0,25 €/km. Keskiarvo = matkat yhteensä jaettuna matkustavien joukkueiden lukumäärällä.

Alueet voivat järjestämiensä sarjojen osalta halutessaan myös soveltaa käytäntöä, jossa matkustaviksi joukkueiksi katsotaan vain järjestävän paikkakunnan ulkopuolelta tulevat joukkueet. Tästä alueiden tulee tiedottaa seuroja omilla nettisivuillaan ja omissa sarjamääräyksissä.

Palaa sisällysluetteloon

16. RANGAISTUKSET

16.1 Rangaistus ottelun hävinneeksi tuomitsemisesta

Joukkue joka tuomitaan hävinneeksi ottelu kilpailusääntöjen 6 §:n tai näiden sarjamääräysten 11.4. kohdan mukaan häviää ottelun 0-2 (0-25, 0-25).

16.2 Rangaistus sarjamääräysten rikkomisesta

Seuraa, joka on rikkonut sarjamääräyksiä, voidaan rangaista enintään 170 € sakolla, ellei kilpailusäännöissä tai näissä määräyksissä ole määrätty muuta.

16.3 Rangaistus erotuomarin tai rajatuomarin kutsumatta jättämisestä

Jos seura laiminlyö otteluun nimetyn erotuomarin tai rajatuomarin kutsumisen tai seura ei hanki sellaiseen järjestämäänsä otteluun verkkotuomaria, johon seuralla on sarjamääräysten mukaisesti velvollisuus, sitä rangaistaan sarjamääräysten rikkomisesta 100 € sakolla.

Palaa sisällysluetteloon

17. TULOSTIEDOTUS

17.1 Tulosten lähettäminen lentopalloliiton tulospalveluun

Kaikkien ikäluokkien turnausten ottelutulokset on lähetettävä Junnulentiksen ilmoituspalvelun kautta liiton tulospalveluun turnauspäivän iltana. Tulosten lähettämisestä vastaa turnausvastaava. Virheellisesti syötettyä tietoa ei pysty enää korjaamaan palveluun, joten tulokset tulee korjata ilmoittamalla sähköpostilla ko. turnauksen sarjahoitajalle.

17.2 Pöytäkirjojen lähettäminen

A..C-ikäluokkien SM-sarjojen turnausten ottelupöytäkirjat ja turnauksen yhteenvetoraportti lähetetään sähköpostilla pdf-muodossa (skannattuna) viimeistään turnausta seuraavana arkipäivänä sarjan hoitajalle. Pöytäkirjat ja yhteenvetoraportti tulee säilyttää kauden loppuun asti mahdollisia lisätarkistuksia varten. Tulosten lähettämisestä ja säilyttämisestä vastaa turnausvastaava.

 • A..C-ikäisten SM-sarjojen tiedostojen lähetys: tulospalvelu@lentopalloliitto.fi
 • D..F-ikäisten aluesarjat: alueiden sarjojen hoitajat alueiden ohjeiden mukaan

Ottelupöytäkirjat nimetään jokainen erikseen ottelunumeron perusteella (esim. 101005.pdf). Yhteenvetoraportti nimetään turnauskohtaisena. Kaksi ensimmäistä merkkiä kertoo sarjan (BP, AT jne.) ja seuraavat merkit väliviivan jälkeen turnauksen suurimman ottelunumeron. Tiedoston nimi olisi esim. CP-100987.pdf

Palaa sisällysluetteloon

18. TUOMITSEMISLINJAT

A-ikäluokkien SM-sarjoissa noudatetaan I-tulkintalinjaa. B- ja C-ikäluokissa noudatetaan II-tulkintalinjaa.

18.1 II tulkintalinja

B ja C-nuorten sarjat ja koululaissarjat

Kiellettyjä ovat kaksoiskosketuksina (lukuun ottamatta joukkueen ensimmäistä lyöntiä) lyöntikohdan sisäisistä kaksoiskosketuksista läiskähtävä sormilyönti, jossa pallo koskee kämmenpohjiin, mutta sallittu sen sijaan on räpsähtävä sormilyönti.

18.2 I tulkintalinja

N22 ja A-nuorten SM-sarjat

Kiellettyjä ovat kaksoiskosketuksina (lukuun ottamatta joukkueen ensimmäistä lyöntiä) räpsähtävä sormilyönti, jossa sormet osuvat palloon koko pituudeltaan.

Räpsähdyksestä ei ole kysymys silloin kun sormenpäiden koskeminen palloon eriaikaisesti tai etusormien koskeminen palloon koko pituudeltaan saa aikaan lievästi epäpuhtaan äänen. Myös sormenpäiden äänen kovuus lyötäessä kaukaa tulevaa palloa on erotettava virheellisestä räpsähdyksestä.

18.3 Huomioitavaa

Läiskähtävä ääni on lentopallossa virheen merkki ainoastaan silloin, kun se todistaa tapahtuneen toisen kosketuksen (sormien kosketuksen ollessa toinen). Pallon kimpoaminen käsistä tai käsivarsista eri suuntaan kuin lyöjä on tarkoittanut, esim. sormilyönnissä taakse, ei vielä merkitse pallonkäsittelyvirhettä.

Kun pallo kohtaa lyövän pinnan viistosti, jolloin se myös jättää sen viistosti, ei vielä tapahdu virheellistä vierimisliikettä (vertaa pallon kimpoamista lattiasta viistossa kulmassa).

Tuomari voi antaa kuitenkin pallon käsittelyssä helpotusta joukkueen toisessa lyönnissä, kun pelaaja esim. erittäin nopean tilanteen jälkeen tai juosten tavoittelee äärirajoillaan vaikeassa asennossa palloa.

Palaa sisällysluetteloon

19. VERKON KORKEUS

Ikäluokka Pojat Tytöt
A-ikäiset 243 cm 224 cm
B-ikäiset 235 cm 224 cm
C-ikäiset 224 cm 220 cm
D-ikäiset 6vs6 215 cm 215 cm
D-ikäiset 4vs4 210 cm 210 cm
E-ikäiset 200 cm 200 cm
F-ikäiset 180 cm 180 cm


Palaa sisällysluetteloon

20. PUUTTUVAT MÄÄRÄYKSET

Kaikki ne kysymykset, joihin sarjamääräykset eivät anna selvitystä ratkaisee sarjan valvoja tapauskohtaisesti.

Palaa sisällysluetteloon

21. SARJAHOITAJIEN YHTEYSTIEDOT

Liiton nuorten sarjat: Kaisu Polso, 0400 910327, kaisu.polso@lentopalloliitto.fi
Etelä: Kaisu Polso, 0400-910327, kaisu.polso@lentopalloliitto.fi
Etelä-Savo: Kaisu Polso
Pohjois-Savo: Kaisu Polso
Etelä-Karjala: Kaisu Polso
Pohjois-Karjala: Kaisu Polso
Keski-Suomi:
Etelä-Pohjanmaa: Risto Valkama, 0500-261976, risto.valkama@netikka.fi
Keski-Pohjanmaa:
Lounainen:
Pohjoinen: Kaisu Polso

Palaa sisällysluetteloon

Avainsanat: ,

Kategoriat: 2013-2014, Sarjamääräykset

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä

Ei kommentteja.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s