Miksi alakautta aloitus C-ikäisten 1- ja aluesarjoissa

Lähtökohta

Kun aloitus on vapaa, enimmässä osassa C- junioreiden pelejä syntyy erittäin vähän tilanteita, jossa pallo saadaan nostettua passarille siten, että tämän (passi) valikoima mahdollistaisi nopean tai edes nopeahkon pelinrakentelun.

Usein erää kohden tulee 4-5 ässää, 8-9 syöttövirhettä ja kun aloitus onnistuu, mutta siitä ei tule ässää, on vastaanotto useimmiten niin irti verkosta, että se mahdollistaa vain ”roskapassin” tarjoamisen.

Säännöillä ohjataan pelaajien ja pelin kehittämistä

Tämä tilanne ei palvele siten myöskään hyökkäyksen opettamista eikä kehittämistä. Pakollinen ala-aloitus/hihavastaanotto myydään nimenomaan sillä, että lisääntyneiden passitilanteiden (korostaa samalla passareiden kouluttamisen merkitystä) kautta, syntyy paljon enemmän hyökkäystilanteita, jotka puolestaan kehittävät torjunnan/kenttäpuolustuksen harjoittamista/opettelua.

Älkäämme tuskailko pakollisia ala-aloituksia vaan iloitaan sen tuomia/mahdollistavia muita pelielementtejä. Eli: myymme porukalla (myös seuroissa) mahdollisuuksia – ei ankeutta!

Myös valmentajan osaaminen kehittyy

C- ikäluokissa painopisteen pitää edelleen olla vahvasti tekniikan opettamisessa ja kehittämisessä, mutta samalla vahvistetaan aiempaa enemmän myös yksilö- ja joukkuetaktista osaamista. Ala-aloitus kehittää samalla myös valmentajan ammattitaitoa taktisessa mielessä. Taitavat ja fiksut joukkueet pystyvät hyödyntämään tätä sekä harjoittelussa että otteluissa. Ja osin myös vähemmän taitavat joukkueet pystyvät hyötymään taktisessa mielessä (toki tämä ei ole eikä saa olla painopiste).

Vanha toteama on kuitenkin hyvä muistaa, eli älä opeta/vaadi taktisesti sellaisia asioita, joita pelaajat eivät pysty teknisesti toteuttamaan. Hieman karrikoiden voi todeta, että yläaloituksen ollessa voimassa, taktista osaamista ei paljon tarvitse, yllä mainittuihin syihin viitaten.

Säännöt eivät saa estää monipuolista harjoittelua

Valitettavan usein säännöt ohjaavat harjoittelua liian yksipuoliseen laji- ja ominaisuusharjoitteluun. Tämä koskee samalla lailla sekä mini-ikäisten että C-junioreiden harjoittelua. Turnausten lähestyessä aloitusten harjoitteluun sekä sääntöjen mukaisen pelin (4-6 pelaajalla) harjoitteluun käytetään turhan paljon aikaa.

Kun voimassa on ala-aloitus, ei sen saa estää harjoituksissa opettamasta ja opettelemasta leija-aloitusta ja hypäreitä, päinvastoin! Kovan ja vaikean aloituksen oppiminen on jo fyysisten edellytysten pohjalta oltava yhtenä tärkeänä painopisteenä B-ikäisissä.

Valtakunnan parhailla C- junioreilla on alueiden välisissä SM – kisoissa ollut jo useamman vuoden ajan voimassa säännöt, joissa on pakollinen ala-aloitus ja hihavastaanotto ja tärkeimmät syyt on perusteltu edellä!

Avainsanat: ,

Kategoriat: C-pojat, C-tytöt

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä

Ei kommentteja.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s