Nuorten sarjamääräykset 2014-2015

Muutokset edelliseen kauteen verrattuna on merkitty punaisella.

Sisällysluettelo

1. Säännöt ja määräykset
2. Sarjat
3. Ilmoittautumisajat ja sarjamaksut
4. Sarjajärjestelmä ja sarjakohtaiset määräykset
5. Luovutus
6. Otteluvarusteet
7. Turnauksen järjestäminen
8. Tiedottaminen
9. Erotuomarit ja toimitsijat
10. Pelistä sulkeminen, ja muut rangaistukset ottelun jälkeen
11. Pelaajalisenssit
12. Pelaajasiirtomääräykset
13. Vastalauseet ja huomautukset
14. Tuomarikorvaukset
15. Matkatasaukset
16. Rangaistukset
17. Tulostiedotus
18. Tuomitsemislinjat
19. Verkon korkeus
20. Puuttuvat määräykset
21. Sarjahoitajien yhteystiedot

1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET

Nuorten Mestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä ja näitä nuorten mestaruuskilpailujen sarjamääräyksiä. Mestaruuskilpailuihin voivat osallistua vain Lentopalloliiton jäsenseurojen joukkueet.

A-, B- ja C-ikäluokissa noudatetaan Kansainvälisen Lentopalloliiton virallisia pelisääntöjä (lukuun ottamatta liberosääntöä) ja D-, E- ja F-ikäluokissa Suomen Lentopalloliiton minilentopallosääntöjä.

2. SARJAT

Suomen mestaruuskilpailut järjestetään nuorten sarjoissa (A, B ja C-ikäluokat). Nuorten D- ja E- ikäluokille järjestetään aluetason mestaruuskilpailut ja F-ikäisille on erityiset toimintapäivät ilman aluemestaruuksien selvittämistä.

2.1 Suomen mestaruuskilpailuina pelattavat sarjat

 • A-95 (U20) A-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 1.1 1995 ja myöhemmin syntyneet)
 • B-98 (U17) B-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 1.1 1998 ja myöhemmin syntyneet)
 • C-00 (U15) C-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 1.1 2000 ja myöhemmin syntyneet)

2.2 Alueiden mestaruuskilpailuina pelattavat sarjat

 • D-02 (U13) D-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneet)
 • E-04 (U11) E-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2004 ja myöhemmin syntyneet)
 • F-06 (U9) F-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2006 ja myöhemmin syntyneet)

2.3 Palkinnot

SM-sarjojen lopputurnauksissa jaetaan kiertopalkinto sekä mitalit kolmelle parhaalle joukkueelle (16 mitalia / joukkue). Lopputurnausten palkinnot eri sarjatasoilla määritellään, kun tiedetään lopulliset joukkuemäärät ja sarjajärjestelmät.

D-, E- ja F-ikäluokkien palkitsemisesta päättää alue / maakunta.

Palaa sisällysluetteloon

3. ILMOITTAUTUMISAJAT JA SARJAMAKSUT

3.1 Ilmoittautumisajat

 • A-tytöt ja A-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • B-tytöt ja B-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • C-tytöt ja C-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • D-, E-, F-ikäisten ilmoittautuminen omalle alueelle (alueiden ilmoittautumisaikojen mukaan)

Ilmoittautuminen sarjoihin avautuu 14.7.2014. Kevään A-, B- ja C-nuorten sarjoihin voi ilmoittautua myös 1.-15.12.2014. Vasta kevätkaudelle ilmoittautuneilla ei ole oikeutta päästä SM-välieriin.

3.2. Sarjamaksut

 • A-tytöt ja A-pojat 200 €
 • B-tytöt ja B-pojat 200 €
 • C-tytöt ja C-pojat 200 €
 • D-, E- ja F-ikäiset alueet määrittävät sarjamaksut itse

A-C-ikäisten sarjamaksuista tulee erilliset laskut joukkueille ilmoittautumisen yhteydessä, alueen sarjojen sarjamaksujen perimistavan päättää alue.

Palaa sisällysluetteloon

4. SARJAJÄRJESTELMÄ JA SARJAKOHTAISET MÄÄRÄYKSET

4.1 Pistelasku

Kaikki ottelut pelataan kahden voittoerän peleinä 25 pisteeseen juoksevalla pistelaskulla. Erävoittojen ollessa tasan pelataan ratkaiseva erä 15 pisteeseen. Erävoittoihin vaaditaan 2 pisteen ero ilman pistekattoa.

4.2 Libero

A- ja B-ikäluokissa voi käyttää eräkohtaista liberoa. C-ikäluokassa tai nuoremmissa liberon käyttö ei ole sallittua.

4.3 Aloitus ja vastaanotto

C-ikäisten sarjoissa on käytössä pakollinen alakautta-aloitus ja hihavastaanotto. SM-sarjassa, SM-sarjan välierissä ja SM-finaalissa on vapaa aloitus ja vastaanotto. Syksyn ensimmäisissä tasonmittausturnauksissa on C-ikäisillä pakollinen alakautta-aloitus sekä hihavastaanotto. Aloitussyöttö on suoritettava lyömällä palloa yhdellä kädellä tai käsivarren osalla sen jälkeen, kun se on heitetty tai irrotettu sitä pitelevästä(-istä) kädestä (käsistä).

4.4 A-tytöt ja A-pojat

Liitto vastaa koko A-ikäisten peluuttamisesta. SM-sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä joukkueen tulee arvioida oma tasonsa 5-portaisella asteikolla. Oman tason arviointi auttaa sarjajärjestelijää laatimaan sopivat tasonmittausturnaukset, muttei vaikuta joukkueiden lopullisiin sijoituksiin sarjassa. Ennen valtakunnallisia sarjoja pidetään maantieteelliset tasoturnaukset. Lopullinen sarjajärjestelmä ja SM-lopputurnausten joukkueiden määrä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Nettisivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

 4.5 B-tytöt ja B-pojat

Liitto vastaa koko B-ikäisten peluuttamisesta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä joukkueen tulee arvioida oma tasonsa 5-portaisella asteikolla. Oman tason arviointi auttaa sarjajärjestelijää laatimaan sopivat tasonmittausturnaukset, muttei vaikuta joukkueiden lopullisiin sijoituksiin sarjassa. Ennen valtakunnallisia sarjoja pidetään maantieteelliset tasoturnaukset. Lopullinen sarjajärjestelmä ja SM-lopputurnausten joukkueiden määrä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Nettisivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

 4.6 C-tytöt ja C-pojat

Liitto vastaa koko C-ikäisten peluuttamisesta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä joukkueen tulee arvioida oma tasonsa 5-portaisella asteikolla. Oman tason arviointi auttaa sarjajärjestelijää laatimaan sopivat tasonmittausturnaukset, muttei vaikuta joukkueiden lopullisiin sijoituksiin sarjassa. Ennen valtakunnallisia sarjoja pidetään maantieteelliset tasoturnaukset. Lopullinen sarjajärjestelmä ja SM-lopputurnausten joukkueiden määrä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Nettisivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

4.7 Sijoittuminen sarjassa

Sijoittumisessa turnauksessa tai sarjassa noudatetaan liiton kilpailusääntöjä 8§. “Tasapisteiden sattuessa järjestyksen määrää sarjassa saavutettujen ja menetettyjen erien suhde siten, että paremman suhteen omaava joukkue sijoittuu edelle. Jos erien suhteet ovat samat, ratkaisee vastaavalla tavalla eräpisteiden suhde. Jos sekin on sama, määräytyy sijoitus samassa järjestyksessä keskinäisen tai keskinäisten otteluiden tulosten mukaan. Ellei näinkään saada sijoitusta selville, ratkaisee arpa.” Poolijärjestelmässä ko. sarjan järjestys määräytyy viimeisen pelatun turnauksen tuloksista (ei sijoittelusta seuraavaan poolivaiheeseen). Sarjanhoitajalla on oikeus muokata 1-sarjan ja aluesarjan pooleja maantieteellisin perustein. Joukkueen ei ole pakko nousta pelaamaan ylemmälle sarjatasolle, vaan voi jatkaa samalla sarjatasolla (esimerkiksi joukkue jatkaa 1-sarjassa nousematta SM-sarjaan). Tästä pitää ilmoittaa välittömästi turnauksen jälkeen (yhden päivän sisällä) sarjahoitajalle. Noususta kieltäytyminen koskee koko loppukautta.

Palaa sisällysluetteloon

5. LUOVUTUS

5.1 Luovuttaminen

Joukkue, joka jättää sarjaohjelmaan merkityn ottelun pelaamatta ilman liiton kilpailutoimiston lupaa, joutuu maksamaan sakon, joka on A-, B- ja C-ikäluokissa 200 euroa. Sakko koskee myös välierien ja SM-finaalien ulkopuolella pelattavia sijoitusturnauksia. Sakko ohjataan turnauksen järjestäneelle seuralle. D- ja E -ikäluokissa sakon suuruuden määrää alue. Lisäksi A-, B- ja C-ikäluokissa joukkue putoaa kaksi poolia alemmaksi eli jos esimerkiksi joukkue ei saapunut B-poolin turnaukseen, se jäi turnauksessa viimeiseksi ja seuraavalla kierroksella joukkue pelaa kaksi poolia alempana eli D-poolissa. Lisäksi joukkue joutuu osallistumaan matkatasausten maksamiseen kohdan 15. mukaisesti silloin, kun joukkue on matkatasauslaskelmissa maksavana osapuolena. D- ja E-ikäisissä joukkue tuomitaan hävinneeksi ottelut, joihin heidän olisi pitänyt osallistua.

A…E-ikäluokissa loukkaantumis- tai sairastapauksissa joukkue voi pelata poikkeuksellisesti yhden pelaajan vajauksella turnauksen loppuun. Turnaus kuitenkin pitää aloittaa vähintään täydellä pelaajamäärällä.

Mikäli otteluja joudutaan siirtämään alueen sarjoissa sarjaohjelmasta poikkeaville päiville, tulee ne pelata ko. sarjavaiheen viimeiseen pelipäivään mennessä. Siirrosta tulee aina ilmoittaa liittoon kilpailutoimistoon. Lentopalloliitolla on aina oikeus hyväksyä tai hylätä ottelusiirrot.

A-, B- ja C-ikäluokissa nuorten sarjajaos voi päätöksellään kumota luopumissakon ja/tai sarjasta poistamisen joukkueen anomuksen perusteella. Syyt siihen, että joukkue ei ole osallistunut turnaukseen, tulee olla poikkeuksellisen painavat. Anomus tulee toimittaa viikon sisällä liittoon kilpailutoimistoon. Kumoamisen edellytyksenä on, että anomuksen tekevä joukkue on ilmoittanut turnauksen järjestäjälle etukäteen, että eivät ole tulossa turnaukseen.

5.2 Ottelusta myöhästyminen (Kilpailusääntöjen 9 §:n tulkinta)

Päteväksi syyksi myöhästymiseen katsotaan mm. matkalla sattunut onnettomuus. Myöhästyvän joukkueen on pyrittävä ilmoittamaan tilanne ottelupaikalle ennen ottelun alkamisajankohtaa. Ottelu(t) on pyrittävä pelaamaan myöhästyneenäkin vielä samana päivänä, mikäli se suinkin on mahdollista.

Ratkaisun tekee turnausvastaava yhdessä juryn kanssa.

Palaa sisällysluetteloon

6. OTTELUVARUSTEET

6.1 Ottelupöytäkirja

Kaikissa nuorten sarjoissa käytetään liiton vahvistamaa pientä pöytäkirjaa. Pöytäkirja löytyy Junnulentiksen sivuilta. F-ikäisten toimintapäivillä käytetään F-ikäisten pöytäkirjaa.

6.2 Aloitusjärjestyslipuke

Järjestävän seuran on huolehdittava siitä, että aloitusjärjestyslipukkeita on ottelupaikalla myös vierailevaa joukkuetta varten. Aloitusjärjestyslipukkeita käytetään, kun ottelussa on kaksi tuomaria. Päävalmentajan antama kuitattu aloitusjärjestyslipuke on kiistan sattuessa ratkaiseva.

6.3. Pelipallo

Ottelun päätuomari valitsee pelipallon kotijoukkueen käytettäväksi asettamista, sääntöjen mukaisista palloista. Lentopalloliitto voi tarvittaessa täydentää hyväksyttyjen pallojen listaa. Päivitetty lista FIVB:n ja Lentopalloliiton hyväksymistä palloista on nähtävillä liiton www-sivuilla. Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan ottelupaikalle ilmanpainemittarin.

Lentopalloliiton sarjoissa voidaan pelipalloina käyttää seuraavia pelipalloja:

A-, B- ja C-ikäiset

FIVB:n hyväksymistä värillisistä palloista:
MIKASA MVA-200
MIKASA MVP-200
MOLTEN IV58LC
GALA BV 5091 L/S
Sekä FIVB:n hyväksymät muut pallot, joiden valmistaja on Mikasa, Molten ja Gala.

Sekä lentopalloliiton itse hyväksymät pallot:
RUCANOR VB 7500
RUCANOR VB 8000
ERREA T0090 AIR MATCH

D- ja E-ikäiset

Mini-ikäisten virallisena pelipallona käytetään alla mainittuja kokoa 4 olevia pelipalloja (ympärysmitta 62..64 cm, paino 240..260 g, paine 0,300..0,325 kg/cm2):
MIKASA MVA-400
MIKASA MVP-209
MOLTEN minipallo (JPN)
GALA BV 4051 S
GALA BV 4091 L (CZE)
RUCANOR VB 7500

F-ikäiset

Minivolleyball (Vaahtomuovipallo)

Mikasa SKV5

7. TURNAUKSEN JÄRJESTÄMINEN

7.1 Perusteet poolikierrosten turnausjärjestäjien valintaan

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä nuorten sarjajaos noudattaa seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

 • Riittävät saliolosuhteet
 • Turnausjärjestelyjen tasapuolinen jakautuminen Poolivaiheissa
 • Sarjaan ilmoittautumisjärjestys

Tasonmittausturnauksissa järjestäjät määräytyvät maantieteellisin perustein.

7.2 Yleiset järjestelyt

Varaa vaatimukset täyttävä sali mahdollisimman aikaisin ja varmista ottelujen alkamisaika. Ota yhteys alueesi erotuomarinimeäjään tarvittavia tuomareita varten viimeistään 7 vuorokautta ennen turnausta. Varaa tarvittava materiaali ja riittävästi toimitsijoita.

7.3 Ottelujen ajankohdat

Nuorten turnaukset pyritään järjestämäänaina lauantaisin. Ottelu voi alkaa aikaisintaan klo 11:00, kun joukkueella on yli 200 km turnauspaikalle. Joukkueille on varattava 30 min lämmittelyaika kentällä ennen joukkueen ensimmäistä ottelua, muutoin 15 min. Ottelurytmille SM-sarjassa suositellaan varattavaksi 1h15min / ottelu. C…F-ikäisten turnauksia voi järjestää myös sunnuntaisin, mikäli kaikkien osallistujien matka turnauspaikalle on alle 200 km ja turnaus päättyy viimeistään klo 18.00.

7.4 Turnauksesta ilmoittaminen

Vierailevien seurojen joukkueiden yhdyshenkilöiden ja liiton sarjanhoitajan on saatava tieto turnauksesta viimeistään 14 päivää ennen turnausta. Kun tieto turnausjärjestelystä tulee järjestävälle seuralle tietoon kaksi viikkoa tai myöhemmin ennen turnausta, ilmoittaminen on tehtävä viimeistään 7 päivää ennen turnausta. Turnausjärjestäjän on varmistettava tiedon perille meneminen kaikille. Kotijoukkueen velvollisuus on myös varmistaa 7 päivää ennen ottelua, että internetsivujen tiedot ovat oikein.

Turnauksen ilmoittamiseen käytetään tähän tarkoitukseen tehtyä turnauskutsupalvelua, mikä löytyy Junnulentiksen sivuilta (https://junnulentis.fi/turnauskutsu-lomake/). Turnauskutsu tulee lähettää sähköisessä muodossa.

Erotuomareille tai erotuomarinimeäjälle ilmoitetaan samat tiedot.

 7.5 Tekninen palaveri

Tekninen palaveri järjestetään vähintään 30 min ennen turnauksen alkua. Palaveria johtaa turnausvastaava. Palaverissa käydään läpi turnauksen ohjelma ja mahdolliset muutokset turnauksen yhteenveto -lomakkeen mukaan. Palaverissa nimetään myös turnauksen jury (kolme jäsentä tai enemmän), tarkastetaan pelaajalisenssit ja yli-ikäisten pelaajien syntymäajat sekä suoritetaan vierasjoukkueiden kanssa matkakulujen tasaus.

Palaverissa tulee painottaa valmentajien vastuuta ja velvoitteita seuraavanlaisissa asioissa:

 • Joukkueiden käyttäytyminen
 • Annetaan tuomareille työrauha
 • Pukuhuoneiden siisteys
 • Kielenkäyttö
 • Pelaajien tasapuolinen peluuttaminen D…F-ikäisten otteluissa

7.6 Turnauspaikka

Turnauksessa on käytettävä mitat täyttävää salia:

 • A- ja B- ikäisten SM- ja 1-sarja 22 x 12 x 6
 • C-ikäisten SM-sarja 22 x 12 x 6 m
 • SM-lopputurnauksissa 24m x 14m x 7m
 • B-ikäiset aluesarja, C-ikäiset 1-sarja ja aluesarja, D-ikäiset 6vs6 20 x 12 x 6 m
 • D-ikäiset 4vs4, E- ja F-ikäiset 15 x 8 x 5 m

Käyttämänsä salin mitat joukkueen on ilmoitettava turnauskutsun yhteydessä. Jos mitat täyttävää salia ei järjestelyoikeuden omaavalta seuralta ole saatavissa, siirtyy järjestelyoikeus seuraavana vuorossa olevalle joukkueelle.

7.6.1 Pelikentän kunto

Järjestävä seura vastaa siitä, että kentän pinta on pelisääntöjen mukaisessa kunnossa. Pelialueen lattian on oltava puhdistettuna lattian liukastusaineista.

7.6.2 Pelivälineet ja vaihtopenkki

Järjestävä seura hankkii pelivälineet. Joukkueita varten on varattava vaihtopenkit. Vaihtopenkillä saa vaihtopelaajien ja valmentajan lisäksi olla enintään kolme joukkueen jäsentä.

7.6.3 Tuomariteline ja toimintatilat

Päätuomaria varten on hankittava pelisääntöjen mukainen kunnollinen tuomariteline. Verkkotuomarille sekä kirjurille on järjestettävä riittävästi toimintatilaa.

7.6.4 Tulostaulu

Ottelupaikalla on oltava tulostaulu, josta ilmenevät pelatut erät ja käynnissä olevan erän tilanne. Tulostaulu on sijoitettava siten, että valmentajilla ja tuomarilla on omalta paikaltaan esteetön näkyvyys siihen.

7.6.5 Verkkoantennit

Verkkoantenneja on käytettävä kaikissa sarjoissa. Verkkoantennien kiinnityksestä määrätään pelisäännöissä.

7.7 Turnaus- ja ottelusiirrot

Turnaukset ja ottelut on pelattava sarjaohjelman ja siinä mainittujen aikojen mukaisesti. Turnauksen ajankohtaa tai turnauksen ottelujärjestystä saa siirtää vain Liiton kilpailutoimiston luvalla.

7.7.1 Turnaussiirtohakemus

Turnaussiirtoa on haettava kirjallisesti turnaussiirtohakemuksella, joka toimitetaan liittoon hyvissä ajoin ennen turnausta. Turnaussiirtohakemuksessa on oltava kaikkien osapuolten hyväksyntä. Hakemus toimitetaan ko. turnauksesta vastaavalle sarjahoitajalle.

7.7.2 Ottelusiirron tiedottaminen

Järjestävän seuran on ilmoitettava ottelusiirrosta välittömästi sarjanhoitajalle, erotuomareille ja kaikille turnaukseen osallistuville joukkueille.

7.7.3 Ottelusiirrosta aiheutuvat kustannukset

Liitto voi määrätä siirtoa hakevan joukkueen korvaamaan toiselle joukkueelle, tuomareille tai muille turnauksessa mukana oleville aiheuttamansa taloudellisen vahingon (todelliset kulut tai vahingot). Korvattavia kuluja ovat ainakin ottelun siirrosta ja uuden ottelun tiedottamisesta aiheutuvat kulut. Vahingoista tai kuluista on korvausvelvolliselle joukkueelle pyydettäessä annettava selvitys ja tositteet.

7.8 Joukkueen suuruus

Joukkueeseen voi kuulua useampiakin henkilöitä, mutta ottelussa joukkueen suuruus on enintään 17 henkilöä (12 pelaajaa, kaksi valmentajaa, huoltaja, joukkueenjohtaja ja mahdollinen lääkäri – toimihenkilöitä ei koskaan voi olla enempää kuin 5). SM-välierissä ja SM-finaaleissa pelaajia voi olla maksimissaan 15, jos seuran muiden joukkueiden pelit ovat loppuneet poolivaiheeseen. Tällöin toimihenkilöitä voi olla siten, että joukkueen koko on enintään 17 henkilöä.

7.9 Liberopelaajat

7.9.1 Liberopelaajan nimeäminen A- ja B-ikäisten sarjoissa

Otteluissa voi käyttää eräkohtaista liberoa. Liberoita ei tarvitse merkitä pelaajaluetteloon etukäteen. Mikäli joukkueella on vähintään seitsemän pelaajaa, se voi valita näistä vaikka jokaiseen erään erikseen yhden liberopelaajan. Seuraaviin eriin aina ennen erän alkua joukkue voi vaihtaa uuden pelaavan liberon.

7.9.2 Liberon loukkaantuminen

Jos joukkueella on seitsemän pelaajaa ja aloituskuusikon pelaaja loukkaantuu, joukkue häviää vain kyseisen erän. Seuraavassa erässä joukkue pelaa jäljellä olevilla kuudella pelaajalla normaalisti. Jos joukkueesta loukkaantuu vielä tämän jälkeen pelaaja, toimitaan sarjamääräyksen kohdan 5.1 mukaisesti.

7.10 Pelaajien varusteet

Lentopallopelin sääntöjen mukaisesti pelipaidat on numeroitava. Numeroiden on oltava kokonaislukuja.

7.11 Erien väliset tauot

Erien välinen tauko on 3 minuuttia. Tauon pituutta voidaan lyhentää, jos tuomarit, kirjuri ja joukkueet ovat valmiita aloittamaan erän.

7.12 Välierä- ja sijoitusturnaukset

A…C-ikäluokissa pelataan SM-finaaleiden lisäksi myös sijoitusturnaukset kaikille alemmille sijoituksille.

7.12.1 Perusteet sijoitusturnausten, SM-välierien ja SM-lopputurnausjärjestäjien valintaan

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä nuorten sarjajaos noudattaa seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

Sijoitusturnaukset

 • Riittävät saliolosuhteet
 • Maantieteellisesti keskeinen sijainti
 • Joukkueen järjestämien poolivaiheen kotiturnausten määrä

Välieräturnaukset

 • Riittävät saliolosuhteet
 • Joukkueella on ollut vähemmän poolivaiheen kotiturnauksia (tässä kohdassa lasketaan mukaan myös ne joukkueelle tarjotut turnaukset, joita joukkue ei ole pystynyt järjestämään)
 • Parhaiten sarjassa sijoittunut joukkue

SM-lopputurnaukset hakemusten mukaan (tarkemmat vaatimukset hakulomakkeessa)

 • Riittävät saliolosuhteet (SM-lopputurnauksissa 24m x 14m x 7m) vähintään kolmella pelikentällä.
 • SM-lopputurnauksissa edellä mainittujen asioiden lisäksi kiinnitetään huomiota myös salien katsomokapasiteettiin (vähintään 150 istumapaikkaa loppuottelussa)
 • C-ikäisten SM-lopputurnaus järjestetään Kuortaneella

7.13 SM-lopputurnaukset

7.13.1 Yleisilme

Pelipaikan ulkopuolelle lippu salkoon. Salin sisälle banderolleja sekä järjestävän seuran omaa somistusmateriaalia. Kuuluttaja, joka hoitaa otteluiden kuulutukset sekä otteluiden välisen musiikin soittamisen.

7.13.2 Tekninen palaveri

Tekninen palaveri järjestetään vähintään 90 min ennen turnauksen alkua. Palaveria johtaa turnausvastaava yhdessä turnauksen valvojan kanssa. Liitto nimeää kuhunkin lopputurnaukseen turnausvalvojan. Palaverissa käydään läpi turnauksen ohjelma ja mahdolliset muutokset teknisen palaverin lomakkeen mukaan. Palaverissa nimetään myös turnauksen jury, tarkastetaan pelaajalisenssit ja suoritetaan vierasjoukkueiden kanssa matkakulujen tasaus. Turnausvastaava toimii myös otteluiden tuomareiden tukena.

7.13.3 Tiedotus

Tiedottaminen on tärkeässä roolissa turnauksen onnistumiseksi. Tiedottamiseen kuuluu:

 • Tiedote paikalliselle lehdistölle
 • Hyvät ja näyttävät opasteet pelipaikoille
 • Tulospalvelu turnauksen ajaksi yleisölle, tiedotusvälineille sekä joukkueille
 • Lopputurnausten osalta tulee avata omat verkkosivut liiton sivujen yhteyteen tai seuran omille sivuille
 • Järjestäjä päivittää sivuja tulospalvelun osalta reaaliaikaisesti
 • Valokuvaus ja mahdollinen videointi (mitaliottelut)

7.13.4 Avajaiset

Osallistuvien joukkueiden informoiminen avajaisten järjestelyistä:

 • Avajaismarssi
 • Lippujen käyttö, Suomen lippu
 • Puheet; Isäntäseuran edustaja, kunnan/kaupunginedustajat, liiton edustajat

7.13.5 Ottelut

Puitteet on hyvä olla kunnossa jo hyvissä ajoin:

 • Joukkueiden nimikyltit näkyviin aina otteluiden ajaksi sekä avajaismarssissa
 • Pistetaulut
 • Tuomaritornit
 • Kirjureiden sijainti
 • Ensiavun sijainti / päivystys
 • Loppuottelun aikana ei pelata muita otteluita

7.13.6 Päättäjäiset

Järjestelyt avajaisten tapaan:

 • Palkintojen jako
 • Parhaiden pelaajien palkitseminen
 • Muut muistamiset
 • Päätöspuheet; Isäntäseura, kunnan/kaupungin edustajat, liiton edustajat

Palaa sisällysluetteloon

8. TIEDOTTAMINEN

Liiton nettisivut www.junnulentis.fi on perusta kaikelle tiedottamiselle. Aluemestaruussarjojen sekä D-, E- ja F-ikäluokkien tiedottamisesta vastaa kukin alue/maakunta.

8.1 Tiedottaminen ennen turnausta

Noin viikkoa ennen turnausta ilmoitetaan tiedotusvälineille seuraavista asioista:

 • Laji
 • Sarja ja lohko
 • Ottelupaikka
 • Ottelujen alkamisaika

Tiedotusvälineistä kannattaa huomioida erityisesti maakuntalehdet, paikallislehdet ja -radiot. Jos kysymyksessä on SM-lopputurnaukseen pääsyn ratkaiseva turnaus, kannattaa tarjota lyhyttä ennakkoselostusta julkaistavaksi.

8.2 Tiedottaminen turnauksen jälkeen

Tulokset toimitetaan sarjahoitajien lisäksi myös tiedotusvälineille. Tiedotteessa on mainittava ainakin seuraavat asiat:

 • Laji
 • Sarja ja lohko
 • Ottelupaikka
 • Ottelutulokset
 • Sarjatilanne
 • Jatkoon pääsyt
 • Seuraavan turnauksen aika ja paikka

Palaa sisällysluetteloon

9. EROTUOMARIT JA TOIMITSIJAT

9.1 Erotuomarit

A-, B- ja C-ikäluokkien SM-sarjaan, välieriin ja finaaleihin nimeämisen suorittaa ko. alueen erotuomarikouluttaja tai alueen nuorisotuomarinimeäjä. A…C-ikäluokkien tasonmittausturnauksissa, 1-sarjoissa ja aluesarjoissa voidaan tuomarina käyttää lepovuorossa olevan joukkueen nuorisotuomarikoulutettuja pelaajia. D…E-ikäisten aluesarjan, Tiikerisarjan turnauksissa sekä F-ikäisten toimintapäivillä lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää tuomarina.

Tuomarina voi toimia pelaaja, joka on koulutettunuorisotuomari tai seura voi tuoda paikalle oman tuomarin. Mikäli sarjajärjestelmä on sellainen, ettei lepovuoroa tule, vastaa tuomarijärjestelyistä turnauksen järjestävä seura. Kaikissa tapauksissa turnausvastaavan on varmistettava, että tuomarointitehtävät tulee hoidettua.

Erotuomarimäärät alla olevan nimeämistaulukon mukaan:

Sarja Tuomarit / ottelu Tuomariluokka
A-nuoret
1-sarja ja aluesarja 1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari
SM-sarja 1 tuomari III-luokka
Välierät 1 tuomari III-luokka
SM-lopputurnaus, alkusarja ja puolivälierät 1 tuomari + rajatuomarit II-luokka
SM-lopputurnaus, välierät ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Päätuomari II-luokka
Verkkotuomari III-luokka
B-nuoret
1-sarja ja aluesarja 1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari
SM-sarja 1 tuomari III-luokka
Välierät 1 tuomari III-luokka
SM-lopputurnaus, alkusarja ja puolivälierät 1 tuomari + rajatuomarit III-luokka
SM-lopputurnaus, välierät ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Päätuomari II-luokka
Verkkotuomari III-luokka
C-nuoret
1-sarja ja aluesarja 1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari
SM-sarja 1 tuomari III-luokka, seuran oma
Välierät 1 tuomari III-luokka, seuran oma
SM-lopputurnaus, alkusarja ja puolivälierät 1 tuomari III-luokka
SM-lopputurnaus, välierät ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Puolivälierät päätuomari III-luokka
Välierät ja finaalit päätuomari II-luokka Verkkotuomari III-luokka
Minisarjat
Kaikki turnaukset 1 tuomari Nuorisotuomari, seuran oma

9.2 Toimitsijat

Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan otteluihin tarvittavat toimitsijat, kuten tuomarin, ja kirjurin. B…F-ikäisten aluesarjan sekä Tiikerisarjan turnauksissa lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää kirjurina. Erotuomari on velvollinen aloittamaan ottelun, vaikkei järjestävä seura ole hankkinut mainittuja toimitsijoita. Tästä on tuomarin tehtävä merkintä pöytäkirjaan.

Palaa sisällysluetteloon

10. EETTISET SÄÄNNÖT, PELISTÄ SULKEMINEN SEKÄ MUUT RANGAISTUKSET OTTELUN JÄLKEEN

10.1 Urheilullinen käytös

Osanottajien on tunnettava viralliset lentopallosäännöt ja noudatettava niitä. Osanottajien on hyväksyttävä erotuomareiden päätökset urheiluhengen mukaisesti, niitä vastustamatta. Epäselvissä tapauksissa pelikapteeni, mutta vain hän, saa pyytää selvitystä. Osanottajat eivät saa toimillaan tai eleillään pyrkiä vaikuttamaan erotuomareiden päätöksiin tai häiritsemään heitä oman joukkueen virheen havaitsemisessa.

10.2 Reilun pelin henki

Osanottajien on käyttäydyttävä kunnioittavasti, kohteliaasti ja REILUN PELIN hengessä, ei ainoastaan tuomareita, vaan myös muita toimitsijoita, vastustajia, pelitovereita ja yleisöä kohtaan.

Kaikki joukkueen jäsenet saavat ottelun aikana keskustella keskenään.

10.3 Käyttäytymisrikkeet ja niiden seuraukset, vähäiset käyttäytymisrikkeet

Vähäiset käyttäytymisrikkeet eivät johda rangaistuksiin. Päätuomarin tehtäviin kuuluu pyrkiä estämään joukkueita lähestymästä rangaistuksiin johtavaa käyttäytymisen tasoa käyttämällä suullista ilmaisua tai käsimerkkiä varoittavana merkkinä joukkueen jäsenelle tai joukkueelle sen pelikapteenin kautta. Tällainen varoittava merkki ei ole rangaistus eikä sillä ole muita välittömiä vaikutuksia. Sitä ei merkitä pöytäkirjaan.

10.4 Rangaistukseen johtava käyttäytymisrike

Joukkueen jäsenen asiaton käytös toimitsijoita, vastustajia, kanssapelaajia tai yleisöä kohtaan luokitellaan kolmeen luokkaan rikkomuksen vakavuudesta riippuen.

 1. Räikeä käytös: hyvien tapojen ja moraalin vastainen sekä kaikenlainen halveksiva käytös.
 2. Loukkaava käytös: häpäisevät tai loukkaavat sanat tai elkeet.
 3. Väkivaltainen käytös: varsinainen fyysinen hyökkäys tai aggressiivinen tai uhkaava käytös

10.5 Rangaistusasteikko

Päätuomari arvioi käyttäytymisrikkeen laadun, ja hänen käytettävänään ovat seuraavat pöytäkirjaan merkittävät rangaistukset: rangaistus, erästä poisto tai ottelusta poisto.

 1. Rangaistus

Joukkueen jäsenen räikeästä käytöksestä ensimmäistä kertaa ottelussa joukkuetta rangaistaan antamalla piste ja aloitus vastapuolelle.

 1. Erästä poistaminen

Joukkueen jäsen, jota rangaistaan erästä poistamisella, ei ole oikeutettu pelaamaan kyseistä loppuerää ja hänen tulee istua loppuerä rangaistusalueella, eikä muita vaikutuksia rangaistuksella ole. Erästä poistettu valmentaja menettää oikeutensa osallistua peliin erän aikana ja hänen tulee istua rangaistusalueella. Ensimmäinen joukkueen jäsenen loukkaava käytös rangaistaan erästä poistamisella ilman muita vaikutuksia. Toinen räikeä käytös samassa ottelussa saman joukkueen jäsenen toimesta rangaistaan erästä poistamisella ilman muita vaikutuksia.

 1. Ottelusta poistaminen

Joukkueen jäsenen, jota rangaistaan ottelusta poistamisella, on poistuttava kilpailun valvotulta alueelta ottelun loppuajaksi ilman muita vaikutuksia. Ensimmäinen väkivaltainen hyökkäys tai uhkaava käytös rangaistaan ottelusta poistamisella ilman muita vaikutuksia. Toinen loukkaava käytös samassa ottelussa, saman joukkueen jäsenen toimesta rangaistaan ottelusta poistamisella ilman muita vaikutuksia. Kolmas räikeä käytös samassa ottelussa, saman joukkueen jäsenen toimesta rangaistaan ottelusta poistamisella ilman muita vaikutuksia.

10.6 Käytösrangaistuksen soveltaminen

Kaikki käytösrangaistukset ovat henkilökohtaisia ja ovat voimassa koko ottelun ajan ja ne merkitään pöytäkirjaan. Toistuvat käytösrikkeet joukkueen saman jäsenen toimesta, samassa ottelussa rangaistaan progressiivisesti (sama joukkueen jäsen saa siis toistaessaan rikkeen aina edellistä ankaramman rangaistuksen). Erästä – tai ottelusta poistaminen loukkaavan käytöksen – tai väkivaltaisuuden vuoksi eivät edellytä aikaisempaa rangaistusta.

Pelaaja, valmentaja tai joukkueen jäsen, joka on käyttäytymisrikkomuksen vuoksi suljettu pelistä koko ottelun ajaksi, samoin kuin pelaaja, valmentaja tai joukkueen jäsen, joka heti ottelun päättymisen jälkeen on syyllistynyt sellaiseen käyttäytymisrikkomukseen, joka ottelun aikana olisi johtanut sulkemiseen pelistä koko ottelun ajaksi, ei saa pelata tai toimia virallisissa otteluissa ennen kuin Liitto on päättänyt mahdollisesta rangaistuksesta.

Päätuomarin on merkittävä päätöksensä ko. henkilön sulkemisesta koko ottelun ajaksi pöytäkirjan kaikkiin kappaleisiin ja tehtävä siitä yksityiskohtainen selvitys Liittoon sekä muistutettava ao. henkilöä antamaan tapauksesta oma selvityksensä joko heti ottelupöytäkirjan yhteydessä tai viimeistään kahden päivän kuluessa Liittoon. Asia ratkaistaan, vaikka henkilö ei antaisikaan selvitystään.

Lievimmissä rangaistuksissa ottelun jälkeen toimitaan kuten edellä, mutta poikkeuksena pelaaja saa pelata seuraavissa otteluissa ja mahdollinen rangaistus toteutetaan päätöksen mukaisesti.

Kaikissa näiden sarjamääräysten alaisissa peleissä tapahtuvat käyttäytymisrikkomukset käsitellään liiton sääntöryhmässä. Mikäli rikkeet tapahtuvat alueen järjestämissä sarjoissa, tulee ko. alueen sarjahoitajan tuoda ne liiton kilpailutoimiston tietoon, jossa valmistellaan esitykset sääntöryhmälle.

Palaa sisällysluetteloon

11. PELAAJALISENSSIT

Nuorten pelaajien maksu määräytyy syntymävuoden, ei sarjatason mukaan, lukuun ottamatta A-nuoria, jotka lunastavat sarjatasonsa mukaisen lisenssin. Sitä nuoremmissa sarjoissa pelaajat lunastavat syntymävuotensa edellyttämän lisenssin. B…F-ikäisten lisenssillä saa pelata myös kaikkia aikuisten sarjoja. B…F-ikäisten lisensseissä on vakuutuspakko.

Lisenssi Kenelle Lisenssin hinta Vakuutuksen hinta
A-1 Miesten ja naisten Mestaruusliiga ja 1-sarja 119 € 415 €
A-2 Miesten ja naisten 2-sarja 98 € 140 €
A-3 Miesten 3- ja 4-sarja, A-nuorten SM-sarja 69 € 95 €
A-4 Naisten 3- ja 4-sarja 33 € 16 €
BN 1998-1999 syntyneille nuorille 63 € 75 €
CN 2000-2001 syntyneille nuorille 63 € 40 €
Mini 2002-2005 syntyneille nuorille 51 € 16 €
F 2006 tai myöhemmin syntyneille nuorille 29 € 14 €
Veteraani Ainostaan sarjoissa M35..65 ja N35..55 pelaaville pelaajille
Miesten 5-sarja, naisten 3-4-sarja, alueiden järjestämät
52 € 14 €

11.1 Lisenssin sisältö

Lisenssi sisältää Kiila-lehden vuosikerran ja alennukset ottelutapahtumiin. Junioreiden perusvakuutus sisältää hoitokulut 8500 €:n asti sekä fysikaalisen hoidon, jossa korvaus enintään 10 kertaa vammaa kohden. Nuorilla ei ole omavastuuta. Lisenssimaksuun kuuluva vakuutus astuu voimaan maksupäivänä klo 24.00. Tarkemmat tiedot löytyvät vakuutusselosteesta.

Pelaajalisenssi oikeuttaa alennettuun sisäänpääsymaksuun kaikissa sarjaotteluissa seuraavasti:

 • Lipun hinta 2 €; alennus 0,50 €
 • Lipun hinta 7 € tai alle; alennus 1,00 €
 • Lipun hinta 10 € tai alle; alennus 2,00 €
 • Lipun hinta yli 10 €; alennus 3,00 €

Minilisenssiin kuuluu myös nuorisotuomarilisenssi.

11.2 Lisenssin hankinta

Kaikissa ikäluokissa on seuran hankittava pelaajille lisenssit ennen sarjan alkua. Uusien pelaajien lisenssien hankintaan tulee käyttää Lentopalloliiton verkkomaksupalvelua.

11.3 Lisenssien tarkistus

Pelaajalisenssit tarkistetaan ennen jokaista turnausta pidettävässä teknisessä palaverissa. Lisenssien tarkistamisesta vastaa turnausvastaava yhdessä turnauksen tuomareiden kanssa.

Lentopalloliitto on jo viime kaudesta lähtien hyödyntänyt virallisissa otteluissa lisenssien tarkistuksessa lentopalloliiton nettisivujen kautta tulostettavaa seurakohtaista lisenssilistausta.

Kaudella 2014–2015 lisenssien tarkistus tapahtuu käytännössä pelkästään tulostettavalla lisenssilistauksella ja poikkeustapauksissa myös maksukuitilla. Lisenssilistauksen tulostamisessa käytettävä salasana lähetetään sähköpostitse kaikille seurojen ilmoittamille joukkueyhdyshenkilöille.

Lisenssipelaaja todistaa pääsymaksullisissa otteluissa lisenssinsä voimassaolon samoin kuin otteluissakin – esittämällä kopion lisenssin voimassaolon todistavasta lisenssilistauksesta.

11.4 Luetteloinnin tarkistus ja menettelytapa pelaajaluettelointitulosteen / maksukuitin puuttuessa ja menettelytapa pelaajan nimen puuttuessa pöytäkirjan pelaajaluettelosta

Ennen jokaista turnausta on erotuomarin tai turnausvastaavan tarkistettava, että turnaukseen osallistuvilla pelaajilla on voimassaoleva pelaajalisenssi ja tehtävä siitä merkintä turnauksen yhteenvetoraporttiin. Pelaajan voimassa olevien lisenssitietojen puuttumisesta turnausvastaavan on aina tehtävä merkintä yhteenvetoraporttiin ja muistutettava ko. joukkuetta pelaajaluetteloinnin laiminlyönnin johdosta ottamaan yhteyttä Liittoon heti seuraavana arkipäivänä.

Mikäli yhden tai useamman joukkueen pelaajan nimi puuttuu pelaajaluettelointitulosteesta tai maksukuittia ei esitetä, voidaan ottelupaikalle saapunut pelaaja tai pelaajat joukkueen kapteenin tai valmentajan vaatimuksesta merkitä ottelupöytäkirjaan ja sallia hänen pelaavan ehdolla, että hänen tulee kyseistä ottelua seuraavan kahden arkipäivän kuluessa toimittaa Liiton toimistoon selvitys maksetusta ja otteluhetkellä voimassa olleesta pelaajalisenssistä. Jos selvitystä ei toimistoajan kuluessa ole toimitettu Liittoon, katsotaan pelaaja edustuskelvottomaksi ottelussa ja joukkue tuomitaan hävinneeksi ottelu sarjamääräysten 16.1. kohdan mukaan.

Seuran lisenssitulosteessa esiintyvä, mutta ottelun pöytäkirjasta puuttuva pelaaja voidaan joukkueen vaatimuksesta lisätä pöytäkirjaan ennen ottelun alkua ja vaatimuksen esittäneen joukkueen tulee tehdä Liitolle selvitys syistä, joiden vuoksi pelaajan puuttumista pöytäkirjasta ei sääntöjen edellyttämässä kapteenin ja valmentajan tarkistuksessa huomattu. Saadun selvityksen perusteella Liitto päättää, oliko pelaaja edustuskelpoinen pelatussa ottelussa ja päättää jatkoseuraamuksista.

Palaa sisällysluetteloon

12. PELAAJASIIRTOMÄÄRÄYKSET

Pelaajasiirtomääräykset määräaikoineen ovat kilpailusääntöjen 18–25 §:ssä. Kahden tai useamman seuran yhdistyessä tai muissa yhdistymiseen rinnastettavissa tapauksissa Liitto voi hakemuksesta myöntää kussakin tapauksessa kohtuulliseksi arvioitavan osittaisen vapautuksen kirjaamismaksuista.

Edustusoikeusmuutosten kirjaamismaksu on 15.5. mennessä tehdyissä muutoksissa 45 €.           16.5.2014 – 31.1.2015 tehdyissä siirroissa kirjaamismaksu on 50 €.

Nuorten sarjoissa D-nuoren siirtyessä pelaamaan C-nuoriin toiseen seuraan hänen tulee toimittaa seuraedustuksen muutos liittoon, mutta kirjaamismaksua siitä ei tarvitse suorittaa. Siirryttäessä C-nuorista saman tai ylemmän ikäluokan joukkueeseen tulee hänestä maksaa myös normaali kirjaamismaksu.

Kehityspelaajan kaksoisedustus voidaan kaudelle 2014 – 2015 tehdä 1994 tai myöhemmin syntyneen pelaajan kanssa.

Pelaajasiirrot, pelaajalainat ja kaksoisedustushakemukset tulee olla perillä liitossa viimeistään 31.1.2015.

12.1 Edustusoikeus

A-, B- ja C-ikäluokkien pelaajien edustusoikeus määräytyy kilpailusäännöissä olevien määräysten mukaisesti niin, että joukkueet rinnastetaan aikuisten alasarjoissa pelaaviin joukkueisiin. D-, E- ja F-ikäluokkien edustusoikeus on siinä seurassa, jota pelaaja on edustanut kunkin sarjakauden ensimmäisessä ottelussa ks. minilentopallosäännöt.

Pelaaja voi osallistua useampien ikäryhmien joukkueisiin. Sarjan järjestäjän ei tarvitse kuitenkaan tämänkaltaisten joukkueiden etujen antaa haitata sarjan järjestelyjä. Kilpailusääntöjen mukaisesti tytöt voivat osallistua poikien sarjoihin omien ikäluokkien ja muiden edustusoikeussääntöjen mukaisesti.

12.2 Seuran sisäiset pelaajasiirrot

Seura, jolla pelaa samassa ikäluokassa kaksi tai useampia joukkueita, voi A-C-ikäisissä vaihtaa 31.12.2014 asti ja mini-ikäisissä koko kauden ajan (alleviivattu kohta lisätty 15.9.2014) jokaisesta joukkueesta kaksi pelaajaa jokaisen turnauksen jälkeen (pelaaja ei voi pelata kahdessa joukkueessa saman sarjakierroksenturnauksessa, vaikka ne pelattaisiin eri päivinä). Tämä tarkoittaa sitä, että joukkueessa voi pelata korkeintaan kaksi uutta pelaajaa ja joukkueesta voi siirtyä muihin joukkueisiin korkeintaan kaksi pelaajaa seuraavan kierroksen turnaukseen. Pelaajat voivat siirtyä vapaasti myös ylemmällä sarjatasolla (esim. SM-sarja) olevasta joukkueesta alemmalla sarjatasolla olevaan joukkueeseen (esim. 1-sarja).

Lisäksi seuralla on oikeus siirtää pelaajia kevätkauden aikana alemmassa sarjassa (1-sarja, aluesarja, Tiikerisarja) pelaavasta joukkueesta ylemmässä sarjassa (1-sarja, SM-sarja, AM-sarja) pelaavaan joukkueeseen. Pelaaja, joka kuuluu seuran alemman sarjan joukkueeseen, voi ko. kevätkauden aikana pelata yhden turnauksen oman seuran ylemmässä sarjassa pelaavassa joukkueessa menettämättä oikeuttaan pelata alkuperäisessä joukkueessaan (SM-, 1- tai aluesarja B- ja C-junnut tai Aluemestaruus / Tiikerisarja D- ja E-junnut). A-, B- ja C-nuorissa seuransa samassa tai alemmassa sarjassa pelaavissa joukkueissa hän ei saa pelata, ellei se pelaajan kehittymisen kannalta tai muista perustelluista syistä ole tarpeellista.

12.3 Kaksoisedustukset

Kaksoisedustus tapauksissa katso Suomen Lentopalloliiton kilpailusäännöt 25 §.

12.3.1 Kaksoisedustuksien määrät

Kaksoisedustuspelaajia vastaanottavassa junioriseurassa voi joukkuetta kohden olla kauden aikana A-nuorissa enintään kaksi oman ikäluokan kaksoisedustusjunioria ja B- sekä C-nuorissa vain yksi oman ikäluokan kaksoisedustusjuniori. Ikäluokkaa nuorempien pelaajien kaksoisedustuspelaajien määrällä ei ole rajoituksia.

12.3.2 Kehityspelaajan kaksoisedustus

A-, B- ja C-ikäluokkien pelaajilla on oikeus osallistua kahden eri seuran sarjapeleihin, toisessa seurassa aikuisten sarjoihin (Mestaruusliiga – 5-sarja) ja toisessa nuorten sarjoihin. Kaksoisedustus edellyttää aina lähtöseuran suostumusta. Edellytyksenä nuoren pelaajan siirtymiselle kaksoisedustuksella on, että nuoren pelaajan lähtöseuralla ei ole asettaa nuoren pelaajan kehityksen kannalta sopivaa aikuisten sarjatason joukkuetta sarjoihin (kts. tarkemmin liiton kilpailusäännöt 25§).

12.3.3 Nuorten kaksoisedustus

A…F-ikäisillä on oikeus osallistua kahdessa seurassa eri ikäluokan sarjoihin. Kaksoisedustus edellyttää aina lähtöseuran suostumusta. Edellytyksenä nuoren pelaajan siirtymiselle kaksoisedustuksella on, että nuoren pelaajan lähtöseuralla ei ole asettaa nuoren pelaajan kehityksen kannalta sopivaa nuoren oman ikäluokan joukkuetta sarjoihin (kts. tarkemmin liiton kilpailusäännöt 25§).

12.4 Yli-ikäiset pelaajat

Seura voi anoa joukkueelle pelilupaa yli-ikäisten peluuttamiselle joukkueessa. Kaikki yli-ikäisten peluuttamisen anomukset tulee tehdä ennen kuin joukkue pelaa ensimmäisen turnauksen. Yli-ikäispelaaja ei voi olla kaksoisedustusjuniori.

Joukkue voi vapaasti peluuttaa yli-ikäisiä koko sarjakauden, mutta jos B- ja C-ikäisten joukkue käyttää yli-ikäisiä 1.1.2015 jälkeen peleissään, niin joukkue ei voi selviytyä SM-välieriin ja/tai SM-finaaleihin myöskään ilman yli-ikäisiä. Yli-ikäisiä 1.1.2015 jälkeen peluuttava joukkue pelaa normaalisti kaikki pooliturnaukset loppuun niissä pooleissa, mitä sijoitukset määräävät, mutta viimeisen pooliturnauksen jälkeen tämä joukkue sijoitetaan pelaamaan sijoitusturnaus siihen turnaukseen välierien ulkopuolelle, mihin poolivaiheen menestys edellyttää. Syksyn peleissä yli-ikäisiä käyttävä joukkue voi selviytyä SM-välieriin ja/tai SM-finaaleihin, jos joukkueessa ei pelaa yli-ikäisiä enää 1.1.2015 jälkeen. Yli-ikäisiä syksyn aikana käyttänyt B- ja C-ikäisten joukkue ilmoittaa ennen kevään 2015 ensimmäistä turnaustaan, että käyttävätkö he yli-ikäisiä myös kevätkauden. B- ja C-ikäisten aluemestaruusturnauksissa yli-ikäiset eivät voi pelata.

D- ja E-ikäisissä yli-ikäinen voi pelata muuten normaalisti koko kauden, mutta aluemestaruussarjojen lopputurnauksiin osallistumisoikeutta yli-ikäisen käyttöön haetaan kyseiseltä alueelta.

12.4.1 Yli-ikäisten pelaajien määrä

 • A-ikäisissä ei voi pelata yhtään yli-ikäistä pelaajaa.
 • B- ja C-ikäluokissa voi pelata kaksi (2) korkeintaan yhden vuoden yli-ikäistä pelaajaa, joista vähintään toisen on oltava loppuvuonna (1.9.–31.12.) syntynyt yhden vuoden yli-ikäinen pelaaja kohdassa 12.4. kerrotuin poikkeuksin.
 • E- ja D-ikäluokissa joukkueessa voi pelata yksi (1) yhden vuoden yli-ikäinen pelaaja kohdassa 12.4. kerrotuin poikkeuksin.

Palaa sisällysluetteloon

13. VASTALAUSEET JA HUOMAUTUKSET

Vastalause on tehtävä kilpailusääntöjen 31a ja 31b §:ssä määrätyllä tavalla.

Vastalause on tehtävä kirjallisena 30 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä.

Vastalauseasioiden käsittelyä varten turnausvastaavan on muodostettava Jury. Jury muodostetaan ennen otteluiden alkua järjestettävässä teknisessä palaverissa. Juryn kokoonpanon muodostavat:

 • Turnausvastaava (ei kotijoukkueen valmentaja)
 • Vierailevien joukkueiden jäsenet (yhteensä 3 – 4 henkilöä)
 • Lisäksi juryyn kuuluu lopputurnaukseen nimetty turnausvalvoja.

Kilpailun järjestämiseen ja otteluiden kulkuun liittyvät virheet, jotka oikaistuina johtaisivat ottelun uusimiseen tai lopputuloksen muuttamiseen, on käsiteltävä lopullisesti tässä juryssä. Jury ratkaisee asiat noudattaen Kansainvälisen Lentopalloliiton pelisääntöjä, Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä, nuorten mestaruuskilpailujen sarjamääräyksiä sekä Suomen Lentopalloliiton minilentopallosääntöjä.

Juryn päätöksestä on mahdollisuus valittaa Lentopalloliiton Sääntöryhmälle.

Kilpailuun osallistuvien rangaistuksia tai muita seuraamuksia koskevissa asioissa voidaan tehdä vastalause Lentopalloliittoon. Vastalause on tehtävä kilpailusääntöjen 33 §:ssä määrätyllä tavalla. Vastalause on lähetettävä Lentopalloliittoon kolmen (3) vuorokauden kuluessa ottelun päättymisestä. Vastalausemaksu on 70 €, jonka suorittamisesta on vastalauseen ohessa lähetettävä kuitti tai sen oikeaksi todistettu jäljennös. Maksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään.

Järjestelyseikkoja koskevat huomautukset on tehtävä ennen ottelun alkua tai viimeistään silloin, kun ne tavanomaista menettelytapaa ja normaalia tarkkaavaisuutta käyttäen voidaan havaita. Aloittamalla ottelun joukkueen katsotaan hyväksyneen vallitsevat olosuhteet.

Palaa sisällysluetteloon

14. TUOMARIKORVAUKSET

14.1 Erotuomarikorvaukset

14.1.1 Ateriakorvaus

Erotuomari on oikeutettu ateriakorvaukseen, jos matka yhteen suuntaan on yli 10 km. Muilta osin ateriakorvaus määräytyy verohallituksen vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaan.

14.1.1 Ateriakorvaus ja päiväraha

Ateriakorvaus ja päiväraha määräytyvät verohallituksen vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaan.

14.1.2 Erotuomaripalkkiot ja –korvaukset

Erotuomareiden on esitettävä ennakonpidätystodistus tai pidätysprosenttina on käytettävä 60 %.

Ero- ja rajatuomaripalkkiot sekä ateriakorvaukset ja päivärahat löytyvät erillisestä nimeämisperusteet ja erotuomarikorvaukset – taulukosta.

Päiväraha ja ateriakorvaus eivät ole ennakonpidätyksen alaista tuloa. Päiväraha voi olla kuitenkin enintään verohallituksen vuosittain määräämä.

14.1.3 Matkakustannusten korvaus

Kaikissa sarjoissa matkakustannukset korvataan:

 • Yleiset kulkuneuvot halvimman matkustustavan mukaan tai
 • Omalla autolla kuljettaessa korvaus määräytyy nimeämistaulukon mukaisesti. Omalla autolla kuljettaessa erotuomarien on pyrittävä minimoimaan matkakustannukset kulkemalla yhdessä.
 • Muilla kulkuneuvoilla verohallinnon ohjeiden mukaisesti

14.1.4 Majoituskorvaus

Jouduttaessa yöpymään vain huoneen osalta laskua vastaan korkeintaan 60,50 €.

14.2 Rajatuomarien palkkiot ja korvaukset

Lopputurnauksiin määrätyillä rajatuomareilla on oikeus nimeämistaulukossa määriteltyyn palkkioon ja ateriakorvaukseen, mikäli edellä määrätyt edellytykset täyttyvät. Matkakustannuskorvaus määräytyy kuten kohdassa 14.1.4.

14.3 Palkkioitten ja korvausten suorittaminen

Erotuomari ja rajatuomarikorvaukset on maksettava välittömästi ottelupaikalla.

Palaa sisällysluetteloon

15. MATKATASAUKSET

Matkakulujen tasaukset suoritetaan Liiton järjestämien sarjojen osalta A-, B- ja C-nuorissa (tasonmittausturnaukset, poolit, puolivälierissä, välierissä sekä sijoitusturnauksissa). Alueiden järjestämien minisarjojen osalta alueiden tulee omissa sarjamääräyksissään kirjata, suoritetaanko matkatasauksia ja miten. Junnulentiksen sivuilla oleva turnauskutsu pitää sisällään matkatasauslaskelmat. Mikäli joukkue luopuu osallistumisesta turnaukseen, tulee sen kuitenkin suorittaa matkatasaus normaaliin tapaan, mikäli joukkue on maksavana osapuolena. Saavana osapuolena luopunut joukkue ei voi olla ja tällöin luopuneen joukkueen matkatasaus jaetaan turnaukseen osallistuvien matkustavien joukkueiden kesken.

Järjestäjät laskevat matkat (yksi edestakainen matka/turnaus) maps.google.fi nettisivujen mukaan turnauspaikan osoitteen perusteella ja kulut tasataan matkustavien joukkueiden kesken. Matkatasaukset lasketaan täysinä euroina.

Matkustavaksi joukkueeksi katsotaan kaikki muut joukkueet paitsi järjestävä joukkue. Matkatasausten suoritus tehdään turnauspaikalla. Järjestävä joukkue vastaa ottelujärjestelyjen aiheuttamista kuluista. Kilometrikorvaus on 0,25 €/km. Keskiarvo = matkat yhteensä jaettuna matkustavien joukkueiden lukumäärällä.

Alueet voivat järjestämiensä sarjojen osalta halutessaan myös soveltaa käytäntöä, jossa matkustaviksi joukkueiksi katsotaan vain järjestävän paikkakunnan ulkopuolelta tulevat joukkueet. Tästä alueiden tulee tiedottaa seuroja omilla nettisivuillaan ja omissa sarjamääräyksissä.

Palaa sisällysluetteloon

16. RANGAISTUKSET

16.1 Rangaistus ottelun hävinneeksi tuomitsemisesta

Joukkue joka tuomitaan hävinneeksi ottelu kilpailusääntöjen 6 §:n tai näiden sarjamääräysten 11.4. kohdan mukaan häviää ottelun 0-2 (0-25, 0-25).

16.2 Rangaistus sarjamääräysten rikkomisesta

Seuraa, joka on rikkonut sarjamääräyksiä, voidaan rangaista enintään 170 € sakolla, ellei kilpailusäännöissä tai näissä määräyksissä ole määrätty muuta.

16.3 Rangaistus erotuomarin tai rajatuomarin kutsumatta jättämisestä

Jos seura laiminlyö otteluun nimetyn erotuomarin tai rajatuomarin kutsumisen tai seura ei hanki sellaiseen järjestämäänsä otteluun verkkotuomaria, johon seuralla on sarjamääräysten mukaisesti velvollisuus, sitä rangaistaan sarjamääräysten rikkomisesta 100 € sakolla.

Palaa sisällysluetteloon

17. TULOSTIEDOTUS

17.1 Tulosten lähettäminen lentopalloliiton tulospalveluun

Kaikkien ikäluokkien turnausten ottelutulokset on lähetettävä ohjeen mukaisella sähköpostilla tai tekstiviestillä liiton tulospalveluun turnauspäivän iltana. Tulosten lähettämisestä vastaa turnausvastaava. Virheellisesti syötettyä tietoa ei pysty enää korjaamaan palveluun, joten tulokset tulee korjata ilmoittamalla sähköpostilla ko. turnauksen sarjahoitajalle. Katso OHJE.

17.2 Pöytäkirjojen lähettäminen

A…C-ikäluokkien SM-sarjojen turnausten ottelupöytäkirjat ja turnauksen yhteenvetoraportti lähetetään sähköpostilla pdf-muodossa (skannattuna) viimeistään turnausta seuraavana arkipäivänä sarjan hoitajalle. Pöytäkirjat ja yhteenvetoraportti tulee säilyttää kauden loppuun asti mahdollisia lisätarkistuksia varten. Tulosten lähettämisestä ja säilyttämisestä vastaa turnausvastaava.

 • A…C-ikäisten sarjojen tiedostojen lähetys: tulospalvelu@lentopalloliitto.fi
 • D…F-ikäisten aluesarjat: alueiden sarjojen hoitajat alueiden ohjeiden mukaan

Ottelupöytäkirjat ja yhteenvetoraportti on yhdistettävä yhdeksi tiedostoksi, mikä nimetään seuraavasti. Tiedoston nimi on esim. CP-1-D1.pdf missä CP (C-pojat) kertoo pelattavan sarjan, 1 pelattavan kierroksen ja D1 pelatun poolinumeron. Pelattavan kierroksen eri vaihtoehdot ovat:

 • TM1…TM3 (tasonmittauskierrokset)
 • 1…7 (poolikierrokset)
 • PVE (puolivälierät)
 • VE (välierät)
 • FIN (sijoitusturnaukset)

Palaa sisällysluetteloon

18. TUOMITSEMISLINJAT

18.1 II tulkintalinja

B ja C-nuorten sarjat ja koululaissarjat

Kiellettyjä ovat kaksoiskosketuksina (lukuun ottamatta joukkueen ensimmäistä lyöntiä) lyöntikohdan sisäisistä kaksoiskosketuksista läiskähtävä sormilyönti, jossa pallo koskee kämmenpohjiin, mutta sallittu sen sijaan on räpsähtävä sormilyönti.

18.2 I tulkintalinja

N22 ja A-nuorten sarjat

Kiellettyjä ovat kaksoiskosketuksina (lukuun ottamatta joukkueen ensimmäistä lyöntiä) räpsähtävä sormilyönti, jossa sormet osuvat palloon koko pituudeltaan.

Räpsähdyksestä ei ole kysymys silloin kun sormenpäiden koskeminen palloon eriaikaisesti tai etusormien koskeminen palloon koko pituudeltaan saa aikaan lievästi epäpuhtaan äänen. Myös sormenpäiden äänen kovuus lyötäessä kaukaa tulevaa palloa on erotettava virheellisestä räpsähdyksestä.

18.3 Huomioitavaa

Läiskähtävä ääni on lentopallossa virheen merkki ainoastaan silloin, kun se todistaa tapahtuneen toisen kosketuksen (sormien kosketuksen ollessa toinen). Pallon kimpoaminen käsistä tai käsivarsista eri suuntaan kuin lyöjä on tarkoittanut, esim. sormilyönnissä taakse, ei vielä merkitse pallonkäsittelyvirhettä.

Kun pallo kohtaa lyövän pinnan viistosti, jolloin se myös jättää sen viistosti, ei vielä tapahdu virheellistä vierimisliikettä (vertaa pallon kimpoamista lattiasta viistossa kulmassa).

Tuomari voi antaa kuitenkin pallon käsittelyssä helpotusta joukkueen toisessa lyönnissä, kun pelaaja esim. erittäin nopean tilanteen jälkeen tai juosten tavoittelee äärirajoillaan vaikeassa asennossa palloa.

Palaa sisällysluetteloon

19. VERKON KORKEUS

Ikäluokka Pojat Tytöt
A-ikäiset 243 cm 224 cm
B-ikäiset 235 cm 224 cm
C-ikäiset 224 cm 220 cm
D-ikäiset 6vs6 215 cm 215 cm
D-ikäiset 4vs4 210 cm 210 cm
E-ikäiset 200 cm 200 cm
F-ikäiset 180 cm 180 cm

Palaa sisällysluetteloon

20. PUUTTUVAT MÄÄRÄYKSET

Kaikki ne kysymykset, joihin sarjamääräykset eivät anna selvitystä ratkaisee sarjan valvoja tapauskohtaisesti.


Palaa sisällysluetteloon

21. SARJAHOITAJIEN YHTEYSTIEDOT

Liiton nuorten sarjat: Kaisu Polso, 0400 910327, kaisu.polso@lentopalloliitto.fi
Etelä: Kaisu Polso, 0400-910327, kaisu.polso@lentopalloliitto.fi
Itä: Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala: Kaisu Polso
Keski-Suomi: Pasi Lindberg, p. 040 095 5887, nuoret.kslentopallo@gmail.com
Etelä-Pohjanmaa: Risto Valkama, 0500-261976, risto.valkama@netikka.fi
Keski-Pohjanmaa:
Lounainen: Kari Iso-Järvenpää, puh. 044 357 2805, lounais-suomi.sarjat@lentopallo.fi
Pohjoinen: Kaisu Polso

Palaa sisällysluetteloon

Avainsanat:

Kategoriat: 2014-2015, A-pojat, A-tytöt, B-pojat, B-tytöt, C-pojat, C-tytöt, D-pojat, D-tytöt, E-pojat, E-tytöt, F-pojat, F-tytöt, Mini-ikäiset, Minisäännöt, Sarjamääräykset, Säännöt

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä

Ei kommentteja.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s