Nuorten sarjamääräykset 2016-2017

Muutokset edellisen kauden sarjamääräyksiin on merkitty punaisella.

Sisällysluettelo

1. Säännöt ja määräykset
2. Sarjat
3. Ilmoittautumisajat ja sarjamaksut
4. Sarjajärjestelmä ja sarjakohtaiset määräykset
5. Luovutus
6. Otteluvarusteet
7. Turnauksen järjestäminen
8. Tiedottaminen
9. Erotuomarit ja toimitsijat
10. Osanottajien käyttäytyminen, eettiset vaatimukset sekä muut rangaistukset ottelun jälkeen
11. Pelaajalisenssit
12. Pelaajasiirtomääräykset
13. Yli-ikäiset pelaajat
14. Vastalauseet ja huomautukset
15. Tuomarikorvaukset
16. Matkatasaukset
17. Rangaistukset
18. Tulostiedotus
19. Tuomitsemislinjat
20. Verkon korkeus
21. Puuttuvat määräykset
22. Sarjahoitajien yhteystiedot

1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET

Nuorten Mestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä ja näitä nuorten mestaruuskilpailujen sarjamääräyksiä. Mestaruuskilpailuihin voivat osallistua vain Lentopalloliiton jäsenseurojen joukkueet.

A-, B- ja C-ikäluokissa noudatetaan Kansainvälisen Lentopalloliiton virallisia pelisääntöjä (lukuun ottamatta liberosääntöä ja C-ikäisten syöttösääntöä sekä muita pienempiä poikkeavuuksia) ja D-, E- ja F-ikäluokissa Suomen Lentopalloliiton minilentopallosääntöjä.

2. SARJAT

Suomen mestaruuskilpailut järjestetään nuorten sarjoissa (A, B ja C-ikäluokat). Nuorten D- ja E- ikäluokille järjestetään aluetason mestaruuskilpailut ja F-ikäisille on erityiset toimintapäivät ilman aluemestaruuksien selvittämistä.

2.1 Suomen mestaruuskilpailuina pelattavat sarjat

 • A-97 (U20) A-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 1997 ja myöhemmin syntyneet)
 • B-00 (U17) B-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2000 ja myöhemmin syntyneet)
 • C-02 (U15) C-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneet)

2.2 Alueiden mestaruuskilpailuina pelattavat sarjat

 • D-04 (U13) D-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2004 ja myöhemmin syntyneet)
 • E-06 (U11) E-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2006 ja myöhemmin syntyneet)
 • F-08 (U9) F-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2008 ja myöhemmin syntyneet)

2.3 Palkinnot

SM-sarjojen lopputurnauksissa jaetaan kiertopalkinto sekä mitalit kolmelle parhaalle joukkueelle (15 mitalia / joukkue).

D-, E- ja F-ikäluokkien palkitsemisesta päättää alue / maakunta.

Palaa sisällysluetteloon

3. ILMOITTAUTUMISAJAT JA SARJAMAKSUT

3.1 Ilmoittautumisajat

 • A-tytöt ja A-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • B-tytöt ja B-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • C-tytöt ja C-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • D-, E-, F-ikäisten ilmoittautuminen omalle alueelle (alueiden ilmoittautumisaikojen mukaan)

Ilmoittautuminen sarjoihin avautuu 14.7.2016 klo 8.00. Ilmoittautumisajankohta määrittää kotiturnausten järjestelyvastuiden järjestyksen silloin, kun turnauksen joukkueet ovat järjestäneet yhtä monta poolivaiheen turnausta. Kevään A-, B- ja C-nuorten sarjoihin voi ilmoittautua myös 1.-15.12.2016. Sarjaan voi ilmoittautua myös viimeisen ilmoittautumispäivän (15.12.2016) jälkeen sarjahoitajalle, jos ilmoittautunut joukkue sopii helposti olemassa olevaan poolirakenteeseen.

Vasta kevätkaudelle ilmoittautuneilla ei ole oikeutta päästä SM-välieriin.

3.2. Sarjamaksut

 • A-tytöt ja A-pojat 250€
 • B-tytöt ja B-pojat 250€
 • C-tytöt ja C-pojat 250€
 • D-, E- ja F-ikäiset alueet määrittävät sarjamaksut itse

A-C-ikäisten sarjamaksuista tulee erilliset laskut joukkueille ilmoittautumisen yhteydessä. D..F-ikäisten sarjojen sarjamaksujen perimistavan päättää alue.

3.3. Pelaajaluettelot

A – C -ikäisiin osallistuvien joukkueiden tulee täyttää pelaajaluettelot pelaajaluettelo-appsissa ennen kauden alkua. Nuorisoryhmä voi estää kotiturnausten saamisen niiltä joukkueilta, jotka eivät ole pelaajaluetteloa täyttäneet ennen sarjakauden alkamista. Joukkueiden tulee täydentää pelaajaluetteloaan kauden aikana, kun joukkueen pelaajiin tulee muutoksia.

Palaa sisällysluetteloon

4. SARJAJÄRJESTELMÄ JA SARJAKOHTAISET MÄÄRÄYKSET

4.1 Pistelasku

Kaikki ottelut pelataan kahden voittoerän peleinä 25 pisteeseen juoksevalla pistelaskulla. Erävoittojen ollessa tasan pelataan ratkaiseva erä 15 pisteeseen. Erävoittoihin vaaditaan 2 pisteen ero ilman pistekattoa. Poikkeuksena tähän sääntöön on se, että kun pelataan viiden joukkueen poolia, niin silloin pelataan vain kaksi erää ilman kolmatta erää, ja (päivitys 15.9.2016) kolmen joukkueen poolissa kolmen erän pelit. Kolmen ja viiden joukkueen pooleissa paremmuuden ratkaisee turnauksessa voitetut erät (jos voitetut erät tasan, niin silloin voitettujen eräpisteiden suhde hävittyihin eräpisteisiin).

F-ikäisissä pelataan kaksi erää 15 pisteeseen (pistekatto) ilman kolmatta erää.

4.2 Libero

A- ja B-ikäluokissa voi käyttää eräkohtaista liberoa. C-ikäluokassa tai nuoremmissa liberon käyttö ei ole sallittua.

4.3 Aloitus ja vastaanotto

E-, D- ja C-ikäisten sarjoissa on käytössä pakollinen alakautta-aloitus ja hihavastaanotto pois lukien alla olevat poikkeukset:

 • C-ikäisten SM-sarjassa sekä koko 1-sarjassa on vapaa aloitus ja vastaanotto.
 • Keväällä viimeisen poolikierroksen jälkeen kaikissa C-ikäisten turnauksissa on vapaa aloitus ja vastaanotto
 • Syksyn tasoturnauksissa on C-ikäisillä pakollinen alakautta-aloitus sekä hihavastaanotto.
 • D-ikäisten aluemestaruussarjoissa on käytössä vapaa aloitus (yläkauttasyöttö sallittu) ja hihavastaanotto.
 • D-ikäisten maakuntasarjojen ja tiikerisarjojen osalta alueet päättävät itsenäisesti kevään sarjojen osalta, missä turnauksissa on käytössä vapaa aloitus.

Hihavastaanotto tarkoittaa kahden käden hihalyöntiä tai 1- tai 2-käden tiikeriä tai kierähdystä. Aloitussyöttö on suoritettava lyömällä palloa yhdellä kädellä tai käsivarren osalla sen jälkeen, kun se on heitetty tai irrotettu sitä pitelevästä(-istä) kädestä (käsistä). Ala-aloitus suoritetaan hartialinjan alapuolelta palloa lyöden. F-, E- ja D-ikäisissä alakautta-aloituksen voi tehdä ns. käsialoituksena ilman heittoa.

B- ja A-ikäisissä on vapaa aloitus ja vastaanotto.

4.4 A-tytöt ja A-pojat

Liitto vastaa koko A-ikäisten sarjatoiminnasta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä joukkueen tulee arvioida oma tasonsa 5-portaisella asteikolla. Oman tason arviointi auttaa sarjajärjestäjää laatimaan sopivat tasoturnaukset, muttei vaikuta joukkueiden lopullisiin sijoituksiin sarjassa. Ennen valtakunnallisia sarjoja pidetään maantieteelliset tasoturnaukset, jotka vielä varmistavat oman tason määrittelyn oikeellisuuden. Lisäksi saman tason ilmoittaneet joukkueet rankataan liiton toimesta ennen tasoturnauksia, jotta saadaan jo syksystä joukkueet mahdollisimman nopeasti oikealle poolitasolle. Lopullinen sarjajärjestelmä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Junnulentis.fi sivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

A-ikäisten SM-finaalit pelataan kahdeksan (8) joukkueen kesken. Nuorisoryhmä voi myöntää SM-finaaliturnauksen myös SM-välieräjoukkueelle, jolloin joukkueella on osallistumisoikeus SM-finaaleihin. Tässä tapauksessa siitä SM-välierästä, missä tämä joukkue pelaa, menee SM-finaalijärjestäjän lisäksi ainoastaan yksi joukkue SM-finaaleihin. SM-finaalien järjestäjäseura pelaa SM-välierässä ottelut normaalisti, mutta näiden otteluiden tuloksia ei lasketa pistetaulukkoon SM-välierän voittajaa laskettaessa. SM-finaalien järjestäjäseuran lohko SM-finaaleissa kuitenkin määräytyy sen mukaan, miten joukkue on pelannut SM-välierässään.

SM-finaaleissa joukkueilla on velvollisuus tilastoida oman joukkueensa ottelut ja syöttää välittömästi ottelun jälkeen tilastot SM-lopputurnaus-appsiin.

 4.5 B-tytöt ja B-pojat

Liitto vastaa koko B-ikäisten sarjatoiminnasta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä joukkueen tulee arvioida oma tasonsa 5-portaisella asteikolla. Oman tason arviointi auttaa sarjajärjestäjää laatimaan sopivat tasoturnaukset, muttei vaikuta joukkueiden lopullisiin sijoituksiin sarjassa. Ennen valtakunnallisia sarjoja pidetään maantieteelliset tasoturnaukset, jotka vielä varmistavat oman tason määrittelyn oikeellisuuden. Lisäksi saman tason ilmoittaneet joukkueet rankataan liiton toimesta ennen tasoturnauksia, jotta saadaan jo syksystä joukkueet mahdollisimman nopeasti oikealle poolitasolle. Lopullinen sarjajärjestelmä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Junnulentis.fi sivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

B-ikäisten SM-finaalit pelataan keväällä 2017 kahdentoista (12) joukkueen kesken. Nuorisoryhmä voi myöntää SM-finaaliturnauksen myös SM-välieräjoukkueelle, jolloin joukkueella on osallistumisoikeus SM-finaaleihin. Tässä tapauksessa siitä SM-välierästä, missä tämä joukkue pelaa, menee SM-finaalijärjestäjän lisäksi ainoastaan yksi joukkue SM-finaaleihin. SM-finaalien järjestäjäseura pelaa SM-välierässä ottelut normaalisti, mutta näiden otteluiden tuloksia ei lasketa pistetaulukkoon SM-välierän voittajaa laskettaessa. SM-finaalien järjestäjäseuran lohko SM-finaaleissa kuitenkin määräytyy sen mukaan, miten joukkue on pelannut SM-välierässään.

SM-finaaleissa joukkueilla on velvollisuus tilastoida oman joukkueensa ottelut ja syöttää välittömästi ottelun jälkeen tilastot SM-lopputurnaus-appsiin.

 4.6 C-tytöt ja C-pojat

Liitto vastaa koko C-ikäisten sarjatoiminnasta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä joukkueen tulee arvioida oma tasonsa 5-portaisella asteikolla. Oman tason arviointi auttaa sarjajärjestäjää laatimaan sopivat tasoturnaukset, muttei vaikuta joukkueiden lopullisiin sijoituksiin sarjassa. Ennen valtakunnallisia sarjoja pidetään maantieteelliset tasoturnaukset, jotka vielä varmistavat oman tason määrittelyn oikeellisuuden. Lisäksi saman tason ilmoittaneet joukkueet rankataan liiton toimesta ennen tasoturnauksia, jotta saadaan jo syksystä joukkueet mahdollisimman nopeasti oikealle poolitasolle. Lopullinen sarjajärjestelmä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Joukkueet sijoitetaan välieriin ja finaalipeleihin sarjajärjestelmän mukaan. Junnulentis.fi sivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

C-poikien finaalit pelataan kahdentoista (12) joukkueen ja C-tytöt kuudentoista (16) joukkueen kesken.

4.7 Sijoittuminen sarjassa

Sijoittumisessa turnauksessa tai sarjassa noudatetaan liiton kilpailusääntöjä 8§. “Tasapisteiden sattuessa järjestyksen määrää ensisijaisesti joukkueen saavuttamien voittojen määrä. Voittojen ollessa tasan määräytyy järjestys ko. turnauksessa saavutettujen ja menetettyjen erien suhteella siten, että paremman suhteen omaava joukkue sijoittuu edelle. Jos erien suhteet ovat samat, ratkaisee vastaavalla tavalla eräpisteiden suhde. Jos sekin on sama, määräytyy sijoitus samassa järjestyksessä keskinäisen tai keskinäisten otteluiden tulosten mukaan. Ellei näinkään saada sijoitusta selville, ratkaisee arpa.” Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa pelataan viiden joukkueen pooliturnaus yksinkertaisena sarjana. Tällöin pelataan kahden erän pelejä ilman kolmatta erää. Paremmuuden viiden joukkueen pooliturnauksessa ratkaisee ensisijaisesti saavutettujen ja menetettyjen erien suhde, ja jos tämä on tasan, niin toiseksi eräpisteiden suhde.

Poolijärjestelmässä ko. sarjan järjestys määräytyy viimeisen pelatun turnauksen tuloksista (ei sijoittelusta seuraavaan poolivaiheeseen). Sarjanhoitajalla on oikeus muokata 1-sarjan ja 2-sarjan pooleja maantieteellisin perustein. Joukkueen ei ole pakko nousta pelaamaan ylemmälle sarjatasolle, vaan voi jatkaa samalla sarjatasolla (esimerkiksi joukkue jatkaa 1-sarjassa nousematta SM-sarjaan). Tästä pitää ilmoittaa välittömästi turnauksen jälkeen (yhden päivän sisällä) sarjahoitajalle. Noususta kieltäytyminen koskee koko loppukautta. Ylemmälle sarjatasolle nousemisesta kieltäytyminen estää joukkueen mahdollisuuden nousta SM-välieriin ja SM-finaaleihin.

Palaa sisällysluetteloon

5. LUOVUTUS

5.1 Luovuttaminen

Joukkue, joka jättää sarjaohjelmaan merkityn ottelun pelaamatta ilman sarjahoitajan lupaa, joutuu maksamaan sakon, joka on A-, B- ja C-ikäluokissa 200 euroa. Sakko koskee myös välierien ja SM-finaalien ulkopuolella pelattavia sijoitusturnauksia. Sakko ohjataan turnauksen järjestäneelle seuralle, joka laskuttaa turnauksen jälkeen summan Lentopalloliitolta. D- ja E -ikäluokissa sakon suuruuden määrää alue. Lisäksi A-, B- ja C-ikäluokissa joukkue putoaa kaksi poolia alemmaksi eli jos esimerkiksi joukkue ei saapunut B-poolin turnaukseen, se jäi turnauksessa viimeiseksi ja seuraavalla kierroksella joukkue pelaa kaksi poolia alempana eli D-poolissa. Lisäksi joukkue joutuu osallistumaan matkatasausten maksamiseen kohdan 16. mukaisesti silloin, kun joukkue on matkatasauslaskelmissa maksavana osapuolena. Tällöin turnauksen teknisessä palaverissa järjestävä seura hoitaa luovuttaneen joukkueen matkatasauksen muille osallistujille ja laskuttaa turnauksen jälkeen summan Lentopalloliitolta. D- ja E-ikäisissä joukkue tuomitaan hävinneeksi ottelut, joihin heidän olisi pitänyt osallistua. Mahdolliset luopumissakot D- ja E-ikäisille määrittelee alue.

Jos joukkueelle määrätään kauden aikana kaksi (2) kertaa 200 euron luopumissakkoa ilman, että nuorisoryhmä kumoaa sakkoja, niin tällöin joukkueella ei ole mahdollisuutta selviytyä SM-välieriin eikä SM-finaaleihin.

Mikäli joukkue luovuttaa sarjan viimeisessä turnauksessa, joukkueelle tuleva pudotus kaksi poolia alemmas siirtyy seuraavalle kaudelle ensimmäiseen pooliturnaukseen. Nuorisoryhmä päättää tapauskohtaisesti mihin seuran joukkueeseen tätä kohtaa seuraavalle kaudelle kohdennetaan.

A…E-ikäluokissa loukkaantumis- tai sairastapauksissa joukkue voi pelata poikkeuksellisesti yhden pelaajan vajauksella turnauksen loppuun. Turnaus kuitenkin pitää aloittaa vähintään täydellä pelaajamäärällä. Pelaaja tulee kyvyttömäksi jatkamaan peliä, jos hän loukkaantuu tai sairastuu. Valmentaja voi millä tahansa loukkaantumiseen tai sairastumiseen liittyvällä syyllä ilmoittaa pelaajan olevan kyvytön jatkamaan peliä.

Mikäli otteluja joudutaan siirtämään alueiden D- ja E-ikäisten sarjoissa sarjaohjelmasta poikkeaville päiville, tulee ne pelata ko. sarjavaiheen viimeiseen pelipäivään mennessä. Siirrosta tulee aina ilmoittaa alueen sarjahoitajalle. Lentopalloliitolla on aina oikeus hyväksyä tai hylätä ottelusiirrot.

A-, B- ja C-ikäluokissa nuorisoryhmä voi päätöksellään kumota luopumissakon ja/tai sarjasta poistamisen joukkueen anomuksen perusteella. Syyt siihen, että joukkue ei ole osallistunut turnaukseen, tulee olla poikkeuksellisen painavat. Anomus tulee toimittaa viikon sisällä sarjahoitajalle. Kumoamisen edellytyksenä on, että anomuksen tekevä joukkue on ilmoittanut turnauksen järjestäjälle ja sarjahoitajalle vähintään yksi (1) päivä etukäteen, että eivät ole tulossa turnaukseen.

Jos joukkue luovuttaa osallistumisensa koko sarjaan ennen tasoturnausta, niin silloin sakkoa ei peritä, mutta osallistumismaksua ei palauteta.

5.2 Ottelusta myöhästyminen (Kilpailusääntöjen 9 §:n tulkinta)

Päteväksi syyksi myöhästymiseen katsotaan mm. matkalla sattunut onnettomuus. Myöhästyvän joukkueen on pyrittävä ilmoittamaan tilanne ottelupaikalle ennen ottelun alkamisajankohtaa. Ottelu(t) on pyrittävä pelaamaan myöhästyneenäkin vielä samana päivänä, mikäli se suinkin on mahdollista.

Ratkaisun asiasta tekee turnausvastaava yhdessä juryn kanssa.

Palaa sisällysluetteloon

6. OTTELUVARUSTEET

6.1 Ottelupöytäkirja

Kaikissa nuorten sarjoissa käytetään liiton vahvistamaa pientä pöytäkirjaa. Pöytäkirja löytyy Junnulentiksen sivuilta. F-ikäisten toimintapäivillä käytetään F-ikäisten pöytäkirjaa.

6.2 Aloitusjärjestyslipuke

Järjestävän seuran on huolehdittava siitä, että aloitusjärjestyslipukkeita on ottelupaikalla myös vierailevaa joukkuetta varten. Aloitusjärjestyslipukkeita käytetään, kun ottelussa on kaksi tuomaria. Päävalmentajan antama kuitattu aloitusjärjestyslipuke on kiistan sattuessa ratkaiseva.

6.3. Pelipallo

Ottelun päätuomari valitsee pelipallon kotijoukkueen käytettäväksi asettamista, sääntöjen mukaisista palloista. Lentopalloliitto voi tarvittaessa täydentää hyväksyttyjen pallojen listaa. Päivitetty lista FIVB:n ja Lentopalloliiton hyväksymistä palloista on nähtävillä http://www.lentopalloliitto.fi -sivuilla. Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan ottelupaikalle ilmanpainemittarin.

Lentopalloliiton sarjoissa voidaan pelipalloina käyttää seuraavia pelipalloja:

A-, B- ja C-ikäiset

FIVB:n hyväksymistä värillisistä palloista:
MIKASA MVA-200
MIKASA MVP-200
MOLTEN IV58LC
GALA BV 5091 L/S
PENALTY PRO 7.0
Sekä FIVB:n hyväksymät muut pallot, joiden valmistaja on Mikasa, Molten ja Gala.

Sekä lentopalloliiton itse hyväksymät pallot:
RUCANOR VB 7500
RUCANOR VB 8000
ERREA T0090 AIR MATCH

D- ja E-ikäiset

Mini-ikäisten virallisena pelipallona käytetään alla mainittuja kokoa 4 olevia pelipalloja (ympärysmitta 62..64 cm, paino 240..260 g, paine 0,300..0,325 kg/cm2):
MIKASA MVA-400
MIKASA MVP-209
MOLTEN minipallo (JPN)
GALA BV 4051 S
GALA BV 4091 L (CZE)
RUCANOR VB 7500

F-ikäiset

Mikasa SKV5

Palaa sisällysluetteloon

7. TURNAUKSEN JÄRJESTÄMINEN

7.1 Perusteet poolikierrosten turnausjärjestäjien valintaan

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä noudatetaan seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

 • 1. Riittävät saliolosuhteet
 • 2. Turnausjärjestelyjen tasapuolinen jakautuminen poolivaiheissa
 • 3. Sarjaan ilmoittautumisjärjestys

Tasoturnauksissa järjestäjät määräytyvät maantieteellisin perustein.

7.2 Yleiset järjestelyt

Varaa vaatimukset täyttävä sali mahdollisimman aikaisin ja varmista ottelujen alkamisaika. Ota yhteys alueesi erotuomarinimeäjään tarvittavia tuomareita varten viimeistään seitsemän (7) vuorokautta ennen turnausta. Varaa tarvittava materiaali ja riittävästi toimitsijoita.

7.3 Ottelujen ajankohdat

Nuorten turnaukset pyritään järjestämään aina lauantaisin. Ottelu voi alkaa aikaisintaan klo 11:00, kun joukkueella on yli 200 km turnauspaikalle. Joukkueille on varattava 30 min lämmittelyaika kentällä ennen joukkueen ensimmäistä ottelua, muutoin 15 min. Ottelurytmille SM-sarjassa suositellaan varattavaksi 1h15min / ottelu. C-, D-, E-, ja F-ikäisten turnauksia voi järjestää myös sunnuntaisin, mikäli kaikkien osallistujien matka turnauspaikalle on alle 200 km ja koko turnaus päättyy viimeistään klo 18.00.

Kevään viimeisen poolikierroksen pelit A-C -ikäisissä tulee pelata aina lauantaina.

7.4 Turnauksesta ilmoittaminen

Turnauskutsu tulee tehdä uudistetulla turnaustiedot-appsilla aikaisintaan neljä viikkoa ennen ja viimeistään kaksi viikkoa ennen kotiturnausta. Kun tieto turnausjärjestelystä tulee järjestävälle seuralle tietoon kaksi viikkoa tai myöhemmin ennen turnausta, ilmoittaminen on tehtävä viimeistään seitsemän (7) päivää ennen turnausta.

Turnausjärjestäjän on varmistettava tiedon perille meneminen kaikille. Kotijoukkueen velvollisuus on myös varmistaa seitsemän (7) päivää ennen turnausta, että turnaustiedot-appsin tiedot turnauksesta ovat oikein.

Turnauksen ilmoittamiseen käytetään tähän tarkoitukseen tehtyä turnaustiedot-appsia, mikä löytyy Junnulentiksen sivuilta. Turnauskutsu tulee lähettää sähköisessä muodossa.

Turnauskutsun tekeminen myöhässä turnaustiedot-appsissa voi vaikuttaa ko. seuran mahdollisuuksiin saada kotiturnauksia.

Erotuomareille tai erotuomarinimeäjälle ilmoitetaan samat tiedot.

 7.5 Tekninen palaveri

Tekninen palaveri järjestetään vähintään 30 minuuttia ennen turnauksen alkua. Palaveria johtaa turnausvastaava. Turnausvastaava ei voi olla joukkueen valmentaja. Palaverissa käydään läpi turnauksen ohjelma ja mahdolliset muutokset Turnaustiedot-appsista löytyvien ohjeiden mukaan. Palaverissa valitaan myös turnauksen jury (kolme jäsentä tai enemmän). Juryn jäsenten nimet ja seurat kirjoitetaan turnaustiedot-appsiin teknisen kokouksen aikana. Palaverissa tarkistetaan myös yli-ikäisten pelaajien syntymävuodet sekä suoritetaan vierasjoukkueiden kanssa matkakulujen tasaus. Turnausvastaava tarkistaa joukkueiden pelaajien lisenssit palaverissa sovittavalla tavalla. Kokouksen jälkeen turnausvastaava tallentaa teknisen kokouksen muistion turnaustiedot-appsiin. Muistion myöhästyminen yli kahdella vuorokaudella voi vaikuttaa ko. seuran joukkueiden mahdollisuuksiin saada kotiturnauksia.

Palaverissa tulee painottaa valmentajien vastuuta ja velvoitteita seuraavissa asioissa:

 • Joukkueiden käyttäytyminen
 • Annetaan tuomareille työrauha
 • Pukuhuoneiden siisteys
 • Kielenkäyttö
 • Pelaajien tasapuolinen peluuttaminen D…F-ikäisten otteluissa

7.6 Turnauspaikka

Turnauksessa on käytettävä mitat täyttävää salia. Pelialueen vähimmäiskoko eri sarjoissa (mitattuna siten, että molemmilla puolin kenttää on saman verran syöttötilaa)

 • A- ja B-ikäisten SM- ja 1-sarja 22 x 12 x 6m
 • C-ikäisten SM-sarja ja 1-sarja 22 x 12 x 6 m
 • A – C -ikäisten SM-lopputurnauksissa 24 x 14 x 7m
 • A- ja B-ikäisten tasoturnaukset, 2-sarja ja kevään sijoitusturnaukset SM-välierien ja SM-finaalien ulkopuolella 20 x 12 x 6 m
 • C-ikäisten 2-sarja sekä tasoturnaukset 20 x 12 x 6 m
 • D-ikäisten 6vs6 20 x 12 x 6 m
 • D-ikäisten 4vs4, E- ja F-ikäisten 15 x 8 x 5 m

Käyttämänsä salin mitat joukkueen on ilmoitettava turnauskutsun yhteydessä. Jos mitat täyttävää salia ei järjestelyoikeuden omaavalta seuralta ole saatavissa, siirtyy järjestelyoikeus seuraavana vuorossa olevalle joukkueelle. Jos seuralle tarjotaan turnausta, mutta seura ei pysty turnausta järjestämään, niin joukkueen turnausten järjestelyrankingnumero muutetaan sarjan viimeiseksi.

Jos turnaus järjestetään ilman sarjahoitajan lupaa sääntöjen vastaisessa salissa, joukkueelle ei myönnetä enää kotiturnauksia kuluvan kauden aikana. Kevään viimeisissä turnauksissa sääntöjen vastaisessa salissa turnauksen järjestävän joukkueen sanktiosta päättää nuorisoryhmä tapauskohtaisesti.

Viiden tai useamman joukkueen turnaus tulee aikataulusyiden takia järjestää kahdella tai useammalla mitat täyttävällä pelikentällä.

7.6.1 Pelikentän kunto

Järjestävä seura vastaa siitä, että kentän pinta on pelisääntöjen mukaisessa kunnossa. Pelialueen lattian on oltava puhdistettuna lattian liukastusaineista.

7.6.2 Pelivälineet ja vaihtopenkki

Järjestävä seura hankkii pelivälineet. Joukkueita varten on varattava vaihtopenkit tai tuolit. Vaihtopenkillä saa vaihtopelaajien ja päävalmentajan lisäksi olla enintään neljä (4) joukkueen toimihenkilöä.

7.6.3 Tuomariteline ja toimintatilat

Päätuomaria varten on hankittava pelisääntöjen mukainen kunnollinen tuomariteline. Verkkotuomarille sekä kirjurille on järjestettävä riittävästi toimintatilaa.

7.6.4 Tulostaulu

Ottelupaikalla on oltava tulostaulu, josta ilmenevät pelatut erät ja käynnissä olevan erän tilanne. Tulostaulu on sijoitettava siten, että valmentajilla ja tuomarilla on omalta paikaltaan esteetön näkyvyys siihen.

7.6.5 Verkkoantennit

Verkkoantenneja on käytettävä kaikissa sarjoissa. Verkkoantennien kiinnityksestä määrätään pelisäännöissä.

7.7 Turnaus- ja ottelusiirrot

Turnaukset ja ottelut on pelattava sarjaohjelman ja siinä mainittujen aikojen mukaisesti. Turnauksen ajankohtaa tai turnauksen ottelujärjestystä saa siirtää vain sarjahoitajan luvalla.

7.7.1 Turnaussiirtohakemus

Turnaussiirtohakemus on toimitettava sähköpostilla ko. turnauksesta vastaavalle sarjahoitajalle seitsemän (7) päivää ennen kyseistä turnausta. Hakemuksesta tulee käydä ilmi, että turnaussiirrolle on kaikkien turnaukseen osallistuvien joukkueiden hyväksyntä.

7.7.2 Ottelusiirron tiedottaminen

Järjestävän seuran on ilmoitettava ottelusiirrosta välittömästi sarjanhoitajalle, erotuomareille ja kaikille turnaukseen osallistuville joukkueille.

7.7.3 Ottelusiirrosta aiheutuvat kustannukset

Liitto voi määrätä siirtoa hakevan joukkueen korvaamaan toiselle joukkueelle, tuomareille tai muille turnauksessa mukana oleville aiheuttamansa taloudellisen vahingon (todelliset kulut tai vahingot). Korvattavia kuluja ovat ainakin ottelun siirrosta ja uuden ottelun tiedottamisesta aiheutuvat kulut. Vahingoista tai kuluista on korvausvelvolliselle joukkueelle pyydettäessä annettava selvitys ja tositteet.

7.8 Joukkueen suuruus

Turnauskohtaisesti pelaajia voi olla enemmänkin, mutta aina yhden ottelun pöytäkirjaan voi nimetä vain 12 pelaajaa. Lisäksi pöytäkirjaan voi nimetä korkeintaan viisi (5) toimihenkilöä (kolme valmentajaa ja kaksi huoltajaa). SM-finaaleissa joukkue voi käyttää korkeintaan 15 pelaajaa (SM-finaaleissakin yhden ottelun pöytäkirjaan voi nimetä vain 12 pelaajaa). Joukkueen tulee kirjata pelaajien nimet ja numerot jokaisen pelaamansa ottelun pöytäkirjaan. Yli-ikäisten pelaajien nimen kohdalle ruksataan rasti pöytäkirjaan sille varatulle paikalle.

7.9 Liberopelaajat

7.9.1 Liberopelaajan nimeäminen A- ja B-ikäisten sarjoissa

Otteluissa voi käyttää eräkohtaista liberoa. Liberoita ei tarvitse merkitä pelaajaluetteloon etukäteen. Mikäli joukkueella on vähintään seitsemän pelaajaa, se voi valita näistä, vaikka jokaiseen erään erikseen yhden liberopelaajan. Seuraaviin eriin aina ennen erän alkua joukkue voi vaihtaa uuden pelaavan liberon.

7.9.2 Liberon loukkaantuminen

Jos joukkueella on seitsemän pelaajaa ja aloituskuusikon pelaaja loukkaantuu, joukkue häviää vain kyseisen erän. Seuraavassa erässä joukkue pelaa jäljellä olevilla kuudella pelaajalla normaalisti. Jos joukkueesta loukkaantuu vielä tämän jälkeen pelaaja, toimitaan sarjamääräyksen kohdan 5.1 mukaisesti.

7.10 Pelaajien varusteet

Lentopallopelin sääntöjen mukaisesti pelipaidat on numeroitava. Numeroiden on oltava kokonaislukuja. Pelipaidoissa numeron tulee olla sekä edessä että takana.

7.11 Erien väliset tauot

Erien välinen tauko on 3 minuuttia. Tauon pituutta voidaan lyhentää, jos tuomarit, kirjuri ja joukkueet ovat valmiita aloittamaan erän.

7.12 Välierä- ja sijoitusturnaukset

A..C-ikäluokissa pelataan SM-finaaleiden lisäksi myös sijoitusturnaukset kaikille alemmille sijoituksille.

7.12.1 Sijoitusturnausten aikataulu

SM-välierien ulkopuolelle jääneet joukkueet pelaavat lopullisista sijoituksistaan SM-välierien ja SM-finaalien aikana. Nämä joukkueet eivät pelaa valtakunnallisesti lopullisia sijoituksiaan, jos joukkuemäärä mahdollistaa alueellisen pelaamisen. Mahdollisuuksien mukaan sarjahoitaja jakaa tässä vaiheessa joukkueet Pohjois- ja Etelä-Suomen joukkueisiin, jolloin molemmilla alueilla pelataan ns. samanarvoisia sijoitusturnauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkue sijoittuu sarjassa esim. jaetulle 26 sijalle. SM-finaalien aikana myös SM-välierissä finaalien ulkopuolelle jääneet joukkueet pelaavat omista sijoituksistaan.

7.12.2 Perusteet sijoitusturnausten, SM-välierien ja SM-lopputurnausjärjestäjien valintaan

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä nuorisoryhmä noudattaa seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

Sijoitusturnaukset (Poolivaiheen jälkeiset turnaukset)

 • 1. Riittävät saliolosuhteet
 • 2. Maantieteellisesti keskeinen sijainti
 • 3. Joukkueen järjestämien poolivaiheen kotiturnausten määrä

Välieräturnaukset

 • 1. Riittävät saliolosuhteet
 • 2. Joukkueella on ollut vähemmän poolivaiheen kotiturnauksia (tässä kohdassa lasketaan mukaan myös ne kauden aikana joukkueelle tarjotut turnaukset, joita joukkue ei ole pystynyt järjestämään)
 • 3. Parhaiten sarjassa sijoittunut joukkue

SM-lopputurnaukset käsitellään kokonaisuutena hakemusten mukaan. Tarkemmat vaatimukset löytyvät junnulentis.fi:ssä 31.1.2017 julkaistavassa jutussa.

 • Riittävät saliolosuhteet (SM-lopputurnauksissa 24 x 14 x 7m).
 • B-ikäisten SM-lopputurnaus pelataan vähintään kolmella pelikentällä, joiden välinen etäisyys saa olla enintään 2 km.
 • A-ikäisten SM-lopputurnaus pelataan kahdella pelikentällä, joiden välinen etäisyys tulee olla maksimissaan 10 km. Jos pelikenttien välinen etäisyys on yli 2 km, niin tällöin järjestäjän tulee hoitaa pelikenttien väliset kuljetukset tarvittaessa.
 • SM-lopputurnauksissa edellä mainittujen asioiden lisäksi kiinnitetään huomiota myös salien katsomokapasiteettiin (vähintään 150 istumapaikkaa loppuottelussa)
 • Joukkue on selviytynyt SM-välierävaiheeseen.
 • C-ikäisten SM-lopputurnaus järjestetään Kuortaneella

7.13 SM-lopputurnaukset

SM-lopputurnausten tarkat järjestelymääräykset löytyvät 31.1.2017 alkaen täältä: https://junnulentis.fi/2017/02/01/sm-finaalien-2016-2017-jarjestajahaku-kaynnissa/

Palaa sisällysluetteloon

8. TIEDOTTAMINEN

Liiton nettisivut www.junnulentis.fi on perusta kaikelle tiedottamiselle. Aluemestaruussarjojen sekä D-, E- ja F-ikäluokkien tiedottamisesta vastaa kukin alue/maakunta.

8.1 Tiedottaminen ennen turnausta

Noin viikkoa ennen turnausta ilmoitetaan tiedotusvälineille seuraavista asioista:

 • Laji
 • Sarja ja lohko
 • Ottelupaikka
 • Ottelujen alkamisaika

Tiedotusvälineistä kannattaa huomioida erityisesti maakuntalehdet, paikallislehdet ja -radiot. Jos kysymyksessä on SM-lopputurnaukseen pääsyn ratkaiseva turnaus, kannattaa tarjota lyhyttä ennakkoselostusta julkaistavaksi.

8.2 Tiedottaminen turnauksen jälkeen

Tulokset toimitetaan sarjahoitajien lisäksi myös tiedotusvälineille. Tiedotteessa on mainittava ainakin seuraavat asiat:

 • Laji
 • Sarja ja lohko
 • Ottelupaikka
 • Ottelutulokset
 • Sarjatilanne
 • Jatkoon päässeet
 • Seuraavan turnauksen aika ja paikka

Palaa sisällysluetteloon

9. EROTUOMARIT JA TOIMITSIJAT

9.1 Erotuomarit

A-, B- ja C-ikäluokkien SM-sarjaan, välieriin ja finaaleihin nimeämisen suorittaa ko. alueen erotuomarikouluttaja tai alueen nuorisotuomarinimeäjä. A…C-ikäluokkien tasonmittausturnauksissa, 1- ja 2-sarjoissa voidaan tuomarina käyttää lepovuorossa olevan joukkueen nuorisotuomarikoulutettuja pelaajia. D…E-ikäisten aluesarjan, Tiikerisarjan turnauksissa sekä F-ikäisten toimintapäivillä lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää tuomarina.

Tuomarina voi toimia pelaaja, joka on koulutettu nuorisotuomari tai seura voi tuoda paikalle oman tuomarin. Mikäli sarjajärjestelmä on sellainen, ettei lepovuoroa tule, vastaa tuomarijärjestelyistä turnauksen järjestävä seura. Kaikissa tapauksissa turnausvastaavan on varmistettava, että tuomarointitehtävät tulee hoidettua. Alle 15 vuotiaat nuorisotuomarit voivat tuomita vain oman ikäisten ja nuorempien pelejä.

Erotuomarimäärät vähintään alla olevan nimeämistaulukon mukaan:

HUOM! ”Seuran oma” tarkoittaa seuran omaa tuomaria. Kuitenkin niin, että tuomari ei voi tuomita ottelua, missä joukkueen jäsenenä on oman perheen jäsen. Päivitetty 14.10.2016, merkitty vihreällä.

Sarja Tuomarit / ottelu Tuomariluokka
A-nuoret
Tasoturnaukset, 1- ja 2-sarja 1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari (seuran oma)
Kevään välierät ja sijoitusturnaukset
SM-välierien ja SM-finaalien ulkopuolella
1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari (seuran oma)
SM-sarja 1 tuomari III-luokka (seuran oma)
SM-välierät 1 tuomari III-luokka
SM-lopputurnaus, alkusarja ja ottelut sijoista 5-8 1 tuomari + rajatuomarit II-luokka
SM-lopputurnaus, välierät (1-4) ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Päätuomari II-luokka
Verkkotuomari III-luokka
B-nuoret
Tasoturnaukset, 1- ja 2-sarja 1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari (seuran oma)
Kevään välierät ja sijoitusturnaukset
SM-välierien ja SM-finaalien ulkopuolella
1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari (seuran oma)
SM-sarja 1 tuomari III-luokka (seuran oma)
SM-välierät 1 tuomari III-luokka
SM-lopputurnaus, alkusarja, 1/4-välierät ja puolivälierät sekä ottelut sijoista 5-8 ja 9-12. 1 tuomari + rajatuomarit III-luokka
SM-lopputurnaus, välierät (1-4) ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Päätuomari II-luokka
Verkkotuomari III-luokka
C-nuoret
Tasoturnaukset, 1- ja 2-sarja 1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari (seuran oma)
Kevään välierät ja sijoitusturnauksetSM-välierien ja SM-finaalien ulkopuolella 1 tuomari Koulutettu nuorisotuomari (seuran oma)
SM-sarja 1 tuomari III-luokka, seuran oma
SM-välierät 1 tuomari III-luokka (seuran oma)
SM-lopputurnaus, alkusarja, 1/4-välierät ja puolivälierät sekä ottelut sijoista 5-8, 9-12 ja 13-16 (tytöt). 1 tuomari III-luokka
SM-lopputurnaus, välierät (1-4) ja mitaliottelut 2 tuomaria + rajatuomarit Välierät ja finaalit päätuomari II-luokka
Verkkotuomari III-luokka
Minisarjat
Kaikki turnaukset 1 tuomari Nuorisotuomari, seuran oma

9.2 Toimitsijat

Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan otteluihin tarvittavat toimitsijat, kuten tuomarin ja kirjurin. B- ja C-ikäisten 2-sarjan turnauksissa lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää kirjurina. D- , E- ja F-ikäisten turnauksissa lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää kirjurina.

Erotuomari on velvollinen aloittamaan ottelun, vaikkei järjestävä seura ole hankkinut mainittuja toimitsijoita. Tästä on tuomarin tehtävä merkintä pöytäkirjaan.

Palaa sisällysluetteloon

10. OSANOTTAJIEN KÄYTTÄYTYMINEN, EETTISET VAATIMUKSET SEKÄ MUUT RANGAISTUKSET OTTELUN JÄLKEEN

10.1 Urheilullinen käytös

Kilpailuun osaaottavien (joukkueen jäsenten) käyttäytymisestä annetut pelisäännöt ovat kansainvälisten pelisääntöjen luvussa 7 (20 ja 21 säännöt).

10.2 Muut liiton määräämät rangaistukset

Edellisten lisäksi kaikkien kilpailuun osaaottavien käytöstä voidaan arvioida liiton kilpailusääntöjen 32 §:ssä mainittujen periaatteiden ja erityisesti 32f §:ssä mainittujen lentopallon ja urheilun eettisten periaatteiden ja vaatimusten mukaan.

10.3 Muut rangaistukset ottelun jälkteen

Pelaaja, valmentaja tai joukkueen jäsen, joka on käyttäytymisrikkomuksen vuoksi suljettu pelistä koko ottelun ajaksi, samoin kuin pelaaja, valmentaja tai joukkueen jäsen, joka heti ottelun päättymisen jälkeen on syyllistynyt sellaiseen käyttäytymisrikkomukseen, joka ottelun aikana olisi johtanut sulkemiseen pelistä koko ottelun ajaksi, ei saa pelata tai toimia osallisena virallisissa otteluissa ennen kuin Liitto on päättänyt mahdollisesta rangaistuksesta.

Päätuomarin on merkittävä päätöksensä pelaajan ko. henkilön sulkemisesta koko ottelun ajaksi pöytäkirjan kaikkiin kappaleisiin ja tehtävä siitä yksityiskohtainen selvitys Liittoon sekä muistutettava ao. henkilöä antamaan tapauksesta oma selvityksensä joko heti ottelupöytäkirjan yhteydessä tai viimeistään kahden päivän kuluessa Liittoon. Asia ratkaistaan, vaikka henkilö ei antaisikaan selvitystään.

Lievimmissä rangaistuksissa ottelun jälkeen toimitaan kuten edellä, mutta poikkeuksena pelaaja saa pelata seuraavissa otteluissa ja mahdollinen rangaistus toteutetaan päätöksen mukaisesti.

Kaikissa näiden sarjamääräysten alaisissa peleissä tapahtuvat käyttäytymisrikkomukset käsitellään liiton sääntöryhmässä. Mikäli rikkeet tapahtuvat alueen järjestämissä sarjoissa, tulee ko. alueen sarjanhoitajan tuoda ne liiton kilpailutoimiston tietoon, jossa valmistellaan esitykset sääntöryhmälle.

Palaa sisällysluetteloon

11. PELAAJALISENSSIT

Nuorten pelaajien maksu määräytyy syntymävuoden, ei sarjatason mukaan, lukuun ottamatta A-nuoria, jotka lunastavat sarjatasonsa mukaisen lisenssin. Sitä nuoremmissa sarjoissa pelaajat lunastavat syntymävuotensa edellyttämän lisenssin. B..F-ikäisten lisenssillä saa pelata myös kaikkia aikuisten sarjoja. B..F-ikäisten lisensseissä on vakuutuspakko.

Kauden 2016-2017 lisenssien hinnat:  (Lisenssien hinnat tulee tietoon kesäkuun 2016 aikana)

Lisenssi Kenelle Lisenssin hinta ilman vakuutusta Lisenssin hinta vakuutuksen kanssa
A-1 Miesten ja naisten Mestaruusliiga ja 1-sarja  132 €  562 €
A-2 Miesten ja naisten 2-sarja  109 € 279 €
A-3 Miesten 3- ja 4-sarja, A-nuorten SM-sarja  77 €  187 €
A-4 Miesten 5-sarja, naisten 3- ja 4-sarja  42 €  82 €
BN 2000-2001 syntyneille nuorille  71 €  156 €
CN 2002-2003 syntyneille nuorille  69 €  119 €
D-E-ikäisten kilpailupassi 2002-2007 syntyneille nuorille  56 €  76 €
F-ikäisten kilpailupassi 2008 tai myöhemmin syntyneille nuorille  33 €  50 €
M-lisenssi Ainostaan sarjoissa M35..65 ja N35..55 pelaaville pelaajille
Miesten 5-sarja, naisten 3-4-sarja, alueiden järjestämät
  58 €  93 €

11.1 Lisenssin sisältö

Lisenssi sisältää Kiila-lehden vuosikerran ja alennukset ottelutapahtumiin. Junioreiden perusvakuutus sisältää hoitokulut 8500 €:n asti sekä fysikaalisen hoidon, jossa korvaus enintään 10 kertaa vammaa kohden. Nuorilla ei ole omavastuuta. Lisenssimaksuun kuuluva vakuutus astuu voimaan maksupäivänä klo 24.00. Tarkemmat tiedot löytyvät vakuutusselosteesta.

Pelaajalisenssi oikeuttaa alennettuun sisäänpääsymaksuun kaikissa sarjaotteluissa seuraavasti:

 • Lipun hinta 2 €; alennus 0,50 €
 • Lipun hinta 7 € tai alle; alennus 1,00 €
 • Lipun hinta 10 € tai alle; alennus 2,00 €
 • Lipun hinta yli 10 €; alennus 3,00 €

Minilisenssiin kuuluu myös nuorisotuomarilisenssi.

11.2 Lisenssin hankinta

Kaikissa ikäluokissa on seuran hankittava pelaajille lisenssit ennen sarjan alkua. Uusien pelaajien lisenssien hankintaan tulee käyttää Lentopalloliiton verkkomaksupalvelua.

11.3 Lisenssien tarkistus

Pelaajalisenssit tarkistetaan ennen jokaista turnausta pidettävässä teknisessä palaverissa sovitulla tavalla. Lisenssien tarkistamisesta vastaa turnausvastaava.

Seurakohtaiset lisenssilistat löytyvät lentopalloliiton nettisivuilta. (http://www.lentopalloliitto.fi/urheilua/kilpailu/lisenssit/seurakohtaiset-lisenssilistat.html)

Kaudella 2016–2017 lisenssien tarkistus tapahtuu käytännössä pelkästään tulostettavalla lisenssilistauksella ja poikkeustapauksissa myös maksukuitilla. Lisenssilistauksen tulostamisessa käytettävä salasana lähetetään sähköpostitse kaikille seurojen ilmoittamille joukkueyhdyshenkilöille.

Lisenssipelaaja todistaa pääsymaksullisissa otteluissa lisenssinsä voimassaolon samoin kuin otteluissakin – esittämällä kopion lisenssin voimassaolon todistavasta lisenssilistauksesta.

11.4 Lisenssilistan tarkistus ja menettelytapa pelaajalisenssitulosteen / maksukuitin puuttuessa ja menettelytapa pelaajan nimen puuttuessa pöytäkirjan pelaajaluettelosta

Ennen jokaista turnausta on erotuomarin tai turnausvastaavan tarkistettava, että turnaukseen osallistuvilla pelaajilla on voimassa oleva pelaajalisenssi ja tehtävä siitä merkintä turnauksen yhteenvetoraporttiin. Pelaajan voimassa olevien lisenssitietojen puuttumisesta turnausvastaavan on aina tehtävä merkintä turnaustiedot-appsiin,  ja muistutettava ko. joukkuetta lisenssien laiminlyönnin johdosta ottamaan yhteyttä sarjahoitajaan heti seuraavana arkipäivänä.

Mikäli yhden tai useamman joukkueen pelaajan nimi puuttuu lisenssilistasta tai maksukuittia ei esitetä, voidaan ottelupaikalle saapunut pelaaja tai pelaajat joukkueen kapteenin tai valmentajan vaatimuksesta merkitä ottelupöytäkirjaan ja sallia hänen pelaavan ehdolla, että hänen tulee kyseistä ottelua seuraavan kahden (2) arkipäivän kuluessa toimittaa sarjahoitajalle selvitys maksetusta ja otteluhetkellä voimassa olleesta pelaajalisenssistä. Jos selvitystä ei toimistoajan kuluessa ole toimitettu, katsotaan pelaaja edustuskelvottomaksi ottelussa ja joukkue tuomitaan hävinneeksi ottelu sarjamääräysten 17.1 kohdan mukaan.

Seuran lisenssitulosteessa esiintyvä, mutta ottelun pöytäkirjasta puuttuva pelaaja voidaan joukkueen vaatimuksesta lisätä pöytäkirjaan ennen ottelun alkua ja vaatimuksen esittäneen joukkueen tulee tehdä sarjahoitajalle selvitys syistä, joiden vuoksi pelaajan puuttumista pöytäkirjasta ei sääntöjen edellyttämässä kapteenin ja valmentajan tarkistuksessa huomattu. Saadun selvityksen perusteella sarjahoitaja päättää, oliko pelaaja edustuskelpoinen pelatussa ottelussa ja päättää jatkoseuraamuksista.

Palaa sisällysluetteloon

12. PELAAJASIIRTOMÄÄRÄYKSET

Pelaajasiirtomääräykset määräaikoineen ovat Lentopalloliiton kilpailusääntöjen 18–25 §:ssä. Kahden tai useamman seuran yhdistyessä tai muissa yhdistymiseen rinnastettavissa tapauksissa Lentopalloliitto voi hakemuksesta myöntää kussakin tapauksessa kohtuulliseksi arvioitavan osittaisen vapautuksen kirjaamismaksuista.

Edustusoikeusmuutosten kirjaamismaksu on 15.5. mennessä tehdyissä muutoksissa 45 €. 16.5.2016 – 31.1.2017 tehdyissä siirroissa kirjaamismaksu on 55 €.

Jos useita pelaajia siirtyy samasta seurasta samaan uuteen seuraan, niin hinnat ovat:
7-10 siirtoa = 45 euroa / siirto
11-15 siirtoa = 40 euroa / siirto
16kpl siirtoja tai enemmän = 35 euroa / siirto.
Alennukset koskevat vain samaan aikaan lentopalloliittoon toimitettuja edustusmuutoksia.

Nuorten sarjoissa D-nuoren siirtyessä pelaamaan C-nuoriin toiseen seuraan hänen tulee toimittaa seuraedustuksen muutos liittoon, mutta kirjaamismaksua siitä ei tarvitse suorittaa. Siirryttäessä C-nuorista saman tai ylemmän ikäluokan joukkueeseen tulee hänestä maksaa myös normaali kirjaamismaksu.

Kehityspelaajan kaksoisedustus voidaan kaudelle 2016 – 2017 tehdä 1996 tai myöhemmin syntyneen pelaajan kanssa.

Pelaajasiirrot, pelaajalainat ja kaksoisedustushakemukset tulee olla perillä liitossa viimeistään 31.1.2017. Pelaajalaina ei ole käytössä nuorten sarjoissa

12.1 Edustusoikeus

A-, B- ja C-ikäluokkien pelaajien edustusoikeus määräytyy kilpailusäännöissä olevien määräysten mukaisesti niin, että joukkueet rinnastetaan aikuisten alasarjoissa pelaaviin joukkueisiin. D-, E- ja F-ikäluokkien edustusoikeus on siinä seurassa, jota pelaaja on edustanut kunkin sarjakauden ensimmäisessä ottelussa ks. minilentopallosäännöt.

Pelaaja voi osallistua useampien ikäryhmien joukkueisiin. Sarjan järjestäjän ei tarvitse kuitenkaan tämänkaltaisten joukkueiden etujen antaa haitata sarjan järjestelyjä. Kilpailusääntöjen mukaisesti tytöt voivat osallistua poikien sarjoihin omien ikäluokkien ja muiden edustusoikeussääntöjen mukaisesti.

12.2 Seuran sisäiset pelaajasiirrot

Seura, jolla pelaa samassa ikäluokassa kaksi tai useampia joukkueita, voi A..C-ikäisissä vaihtaa 31.12.2016 asti ja mini-ikäisissä koko kauden ajan jokaisesta joukkueesta kaksi pelaajaa jokaisen turnauksen jälkeen (pelaaja ei voi pelata kahdessa joukkueessa saman sarjakierroksen turnauksessa, vaikka ne pelattaisiin eri päivinä). Tämä tarkoittaa sitä, että joukkueessa voi pelata korkeintaan kaksi uutta pelaajaa ja joukkueesta voi siirtyä muihin joukkueisiin korkeintaan kaksi pelaajaa seuraavan kierroksen turnaukseen. Pelaajat voivat siirtyä vapaasti myös ylemmällä sarjatasolla (esim. SM-sarja) olevasta joukkueesta alemmalla sarjatasolla olevaan joukkueeseen (esim. 1-sarja).

Lisäksi seuralla on oikeus siirtää pelaajia kevätkauden aikana alemmassa sarjassa (1-sarja, 2-sarja) pelaavasta joukkueesta ylemmässä sarjassa (SM-sarja, 1-sarja) pelaavaan joukkueeseen. A-, B- ja C-nuorissa pelaaja, joka kuuluu seuran alemman sarjan joukkueeseen, voi ko. kevätkauden aikana pelata yhden turnauksen oman seuran ylemmässä sarjassa pelaavassa joukkueessa menettämättä oikeuttaan pelata alkuperäisessä joukkueessaan (SM-, 1- tai 2-sarja). A-, B- ja C-nuorissa seuransa samassa tai alemmassa sarjassa pelaavaan joukkueeseen hän ei voi siirtyä pelaamaan, ellei se pelaajan kehittymisen kannalta tai muista perustelluista syistä ole tarpeellista. Hakemus tästä pitää tehdä sarjahoitajalle.

Tämä sääntö mahdollistaa siis sen, että seura voi nostaa pelaajia alemmilla tasoilla pelaavista joukkueista myös SM-välieriin ja SM-finaaleihin oman seuran joukkueeseen/joukkueisiin, jotka pelaavat SM-välierissä ja/tai SM-finaaleissa.

Syksyn viimeisestä turnauksesta voi tehdä vielä muutoksen kevään ensimmäiseen turnaukseen. Jos lopullinen joukkueen kokoonpano on keväällä erilainen kuin se on Junnulentis-sivuilla olevassa pelaajaluettelossa, tulee muuttunut kokoonpano ilmoittaa 31.12.2016 mennessä sarjahoitajalle osoitteeseen junnulentis@lentopalloliitto.fi.

 

12.3 Kaksoisedustukset

Kaksoisedustus tapauksissa katso Suomen Lentopalloliiton kilpailusäännöt 25 §.

12.3.1 Kaksoisedustuksien määrät

Kaksoisedustuspelaajia vastaanottavassa junioriseurassa voi joukkuetta kohden olla kauden aikana A-nuorissa enintään kaksi oman ikäluokan kaksoisedustusjunioria ja B- sekä C-nuorissa vain yksi oman ikäluokan kaksoisedustusjuniori. Ikäluokkaa nuorempien pelaajien kaksoisedustuspelaajien määrällä ei ole rajoituksia.

12.3.2 Kehityspelaajan kaksoisedustus

A-, B- ja C-ikäluokkien pelaajilla on oikeus osallistua kahden eri seuran sarjapeleihin, toisessa seurassa aikuisten sarjoihin (Mestaruusliiga – 5-sarja) ja toisessa nuorten sarjoihin. Kaksoisedustus edellyttää aina lähtöseuran suostumusta. Edellytyksenä nuoren pelaajan siirtymiselle kaksoisedustuksella on, että nuoren pelaajan lähtöseuralla ei ole asettaa nuoren pelaajan kehityksen kannalta sopivaa aikuisten sarjatason joukkuetta sarjoihin (kts. tarkemmin liiton kilpailusäännöt 25§).

12.3.3 Nuorten kaksoisedustus

A..F-ikäisillä on oikeus osallistua kahdessa seurassa eri ikäluokan sarjoihin. Kaksoisedustus edellyttää aina lähtöseuran suostumusta. Edellytyksenä nuoren pelaajan siirtymiselle kaksoisedustuksella on, että nuoren pelaajan lähtöseuralla ei ole asettaa nuoren pelaajan kehityksen kannalta sopivaa nuoren oman ikäluokan joukkuetta sarjoihin (kts. tarkemmin liiton kilpailusäännöt 25§). Kaksoisedustuspelaaja ei voi olla yli-ikäinen.

Palaa sisällysluetteloon

13. YLI-IKÄISET PELAAJAT

13.1 Yli-ikäiset pelaajat

Yli-ikäisten käyttö on tarkoitettu auttamaan pieniä joukkueita saamaan sarjaan joukkue aikaiseksi. Kauden alkaessa syksyllä joukkueen ei tarvitse ilmoittaa käyttävänsä yli-ikäispelaajia, vaan syyskauden turnausten teknisissä palavereissa joukkue ilmoittaa käyttävänsä yli-ikäispelaajia. Joukkue voi ottaa yli-ikäisen mukaan joukkueeseen myös kesken sarjakauden. Yli-ikäispelaaja ei voi olla kaksoisedustusjuniori. Jos B- ja C-ikäisten joukkue tulee käyttämään yli-ikäispelaajia myös kevätkaudella, joukkueen tulee ilmoittaa siitä sarjahoitajalle 31.12.2016 mennessä Junnulentiksestä löytyvällä nettilomakkeella.

Yli-ikäisiä kevätkaudella käyttävä B- ja C-ikäisten joukkue ei voi selviytyä SM-finaaleihin eikä SM-välieriin. Yli-ikäispelaajia käyttävä joukkue pelaa sijoitustaan vastaavalla tasolla toiseksi viimeiseen poolivaiheeseen asti. Viimeiseen poolivaiheeseen yli-ikäisjoukkue sijoitetaan pelaamaan sen hetkisen sarjajärjestyksen edellyttämässä järjestyksessä siihen pooliin, josta joukkueita ei voi selviytyä SM-välieriin. Toiseksi viimeisessä poolivaiheessa SM-sarjassa ja 1-sarjan ylimmissä pooleissa pelaavat yli-ikäisjoukkueet pelaavat pelinsä normaalisti, mutta tuloksia vertailtaessa nämä joukkueet lasketaan turnaustensa viimeisiksi, jonka jälkeen oman ikäisillä pelaavia joukkueita nostetaan yli-ikäisjoukkueiden tilalle.

Yli-ikäisten pelaajien määrä on ottelukohtainen kaikissa ikäluokissa, eli joukkueella voi olla turnauksessa mukana useitakin yli-ikäispelaajia, mutta otteluun saa nimetä ainoastaan sen verran mitä sarjamääräysten kohta 13.2. kertoo.

Jos joukkue käyttää yli-ikäispelaamista sarjamääräysten vastaisesti, niin joukkueelle määrätään 200 euron sakko ja joukkue pudotetaan kaksi poolia alemmaksi. Joukkue myös tuomitaan hävinneeksi pelit ko. turnauksessa 2-0 (25-0, 25-0). Sääntökohdan rikkomisesta voidaan rangaista myös takautuvasti, jos rikkomus huomataan myöhemmin kauden aikana. Jos sääntökohdan rikkominen huomataan vasta seuraavan turnausvaiheen pelaamisen jälkeen, niin otteluiden lopputulokset turnauksessa jäävät voimaan, mutta joukkueelle määräytyvät sanktiot tulevat voimaan kuten edellä mainittu. Esimerkki sarjamääräysten vastaisesta toiminnasta on mm. se, että joukkue käyttää yli-ikäisiä pelaajia kevätkaudella, vaikka joukkue ei ole ilmoittanut tästä 31.12.2016 mennessä tai jos yli-ikäisiä pelaajia on pöytäkirjassa enemmän kuin sarjamääräysten kohta 13.2. kertoo.

D- ja E-ikäisissä yli-ikäinen voi pelata muuten normaalisti koko kauden, mutta kevään lopputurnauksiin oikeutta yli-ikäisen käyttöön haetaan kyseiseltä alueelta.

13.2 Yli-ikäisten pelaajien määrä

 • A-ikäisissä ei voi pelata yhtään yli-ikäistä pelaajaa.
 • B- ja C-ikäluokissa voi pelata kaksi (2) korkeintaan yhden vuoden yli-ikäistä pelaajaa kohdassa 13.1 kerrotuin poikkeuksin.
 • E- ja D-ikäluokissa joukkueessa voi pelata yksi (1) yhden vuoden yli-ikäinen pelaaja kohdassa 13.1. kerrotuin poikkeuksin.

Palaa sisällysluetteloon

14. VASTALAUSEET JA HUOMAUTUKSET

Vastalause on tehtävä kilpailusääntöjen 31a ja 31b §:ssä määrätyllä tavalla.

Vastalause on tehtävä kirjallisena 30 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä.

Vastalauseasioiden käsittelyä varten turnausvastaavan on muodostettava Jury. Jury muodostetaan ennen otteluiden alkua järjestettävässä teknisessä palaverissa. Juryn kokoonpanon muodostavat:

 • Turnausvastaava (ei kotijoukkueen valmentaja)
 • Edustajat vierailevista joukkueista (juryssa turnausvastaavan lisäksi tulee olla vähintään kaksi jäsentä).
 • Lisäksi juryyn kuuluu lopputurnaukseen nimetty turnausvalvoja.

Kilpailun järjestämiseen ja otteluiden kulkuun liittyvät virheet, jotka oikaistuina johtaisivat ottelun uusimiseen tai lopputuloksen muuttamiseen, on käsiteltävä lopullisesti tässä juryssä. Jury ratkaisee asiat noudattaen Kansainvälisen Lentopalloliiton pelisääntöjä, Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä, nuorten mestaruuskilpailujen sarjamääräyksiä sekä Suomen Lentopalloliiton minilentopallosääntöjä. Turnausvastaava kirjaa juryn tekemät päätökset uudistettuun turnaustiedot-appsiin.

Juryn päätöksestä on mahdollisuus valittaa Lentopalloliiton Sääntöryhmälle. F- ja D-ikäisten valitukset osoitetaan alueen sarjahoitajalle, joka välittää ne eteenpäin alueen päätettäväksi.

Kilpailuun osallistuvien rangaistuksia tai muita seuraamuksia koskevissa asioissa voidaan tehdä vastalause Lentopalloliittoon. Vastalause on tehtävä kilpailusääntöjen 31 §:ssä määrätyllä tavalla. Vastalause on lähetettävä Lentopalloliittoon kolmen (3) vuorokauden kuluessa ottelun päättymisestä. Vastalausemaksu on 70 €, jonka suorittamisesta on vastalauseen ohessa lähetettävä kuitti tai sen oikeaksi todistettu jäljennös. Maksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään.

Järjestelyseikkoja koskevat huomautukset on tehtävä ennen ottelun alkua tai viimeistään silloin, kun ne tavanomaista menettelytapaa ja normaalia tarkkaavaisuutta käyttäen voidaan havaita. Aloittamalla ottelun joukkueen katsotaan hyväksyneen vallitsevat olosuhteet.

Palaa sisällysluetteloon

15. TUOMARIKORVAUKSET

15.1 Erotuomarikorvaukset

15.1.1 Ateriakorvaus ja päiväraha

Ateriakorvaus ja päiväraha määräytyvät verohallituksen vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaan.

15.1.2 Erotuomaripalkkiot ja –korvaukset

Erotuomareiden on esitettävä ennakonpidätystodistus tai pidätysprosenttina on käytettävä 60 %.

Ero- ja rajatuomaripalkkiot ja päivärahat löytyvät erillisestä nimeämisperusteet ja erotuomarikorvaukset – taulukosta.

Päiväraha ja ateriakorvaus eivät ole ennakonpidätyksen alaista tuloa. Päiväraha voi olla kuitenkin enintään verohallituksen vuosittain määräämä.

15.1.3 Matkakustannusten korvaus

Kaikissa sarjoissa matkakustannukset korvataan:

 • Yleiset kulkuneuvot halvimman matkustustavan mukaan tai
 • Omalla autolla kuljettaessa korvaus määräytyy nimeämistaulukon mukaisesti. Omalla autolla kuljettaessa erotuomarien on pyrittävä minimoimaan matkakustannukset kulkemalla yhdessä.
 • Muilla kulkuneuvoilla verohallinnon ohjeiden mukaisesti

15.1.4 Majoituskorvaus

Majoituskorvauksen enimmäismäärä määräytyy verohallinnon vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaan.

15.2 Rajatuomarien palkkiot ja korvaukset

Lopputurnauksiin määrätyillä rajatuomareilla on oikeus nimeämistaulukossa määriteltyyn palkkioon, mikäli edellä määrätyt edellytykset täyttyvät. Matkakustannuskorvaus määräytyy kuten kohdassa 15.1.3.

15.3 Palkkioitten ja korvausten suorittaminen

Erotuomari ja rajatuomarikorvaukset on maksettava välittömästi ottelupaikalla.

Palaa sisällysluetteloon

16. MATKATASAUKSET

Matkakulujen tasaukset suoritetaan Liiton järjestämien sarjojen osalta A-, B- ja C-nuorissa (tasoturnaukset, poolit, puolivälierissä, välierissä sekä sijoitusturnauksissa). Alueiden järjestämien minisarjojen osalta alueiden tulee omissa sarjamääräyksissään kirjata, suoritetaanko matkatasauksia ja miten. Junnulentiksen sivuilla oleva turnauskutsu pitää sisällään matkatasauslaskelmat. Mikäli joukkue luopuu osallistumisesta turnaukseen, tulee sen kuitenkin suorittaa matkatasaus normaaliin tapaan, mikäli joukkue on maksavana osapuolena. Luopuva joukkue ei voi olla saavana osapuolena. Tällöin luopuneen joukkueen matkatasaussumma, jonka olisivat saaneet, jaetaan tasan turnaukseen osallistuvien matkustavien joukkueiden kesken. Tällä vältetään matkatasauksen uudelleen laskeminen (jakaminen tasan tuottaa saman lopputuloksen).

Järjestäjät laskevat matkat (yksi edestakainen matka/turnaus) maps.google.fi nettisivujen mukaan turnauspaikan osoitteen perusteella (lyhyin etäisyys) ja kulut tasataan matkustavien joukkueiden kesken. Matkatasaukset lasketaan täysinä euroina. Turnaustiedot-appsi laskee kilometrien syöttämisen jälkeen matkantasaukset automaattisesti.

Matkustavaksi joukkueeksi katsotaan kaikki muut joukkueet paitsi järjestävä joukkue (järjestävän joukkueen kilometreiksi ei siis laiteta mitään lukua). Matkatasausten suoritus tehdään turnauspaikalla. Järjestävä joukkue vastaa ottelujärjestelyjen aiheuttamista kuluista. Kilometrikorvaus on 0,25 €/km. Keskiarvo = matkat yhteensä jaettuna matkustavien joukkueiden lukumäärällä.

Alueet voivat järjestämiensä sarjojen osalta halutessaan myös soveltaa käytäntöä, jossa matkustaviksi joukkueiksi katsotaan vain järjestävän paikkakunnan ulkopuolelta tulevat joukkueet. Tästä alueiden tulee tiedottaa seuroja omilla nettisivuillaan ja omissa sarjamääräyksissä. Jos alue on näin päättänyt, niin silloin saman paikkakunnan joukkueille ei laiteta kilometreiksi mitään lukua – ei edes nollaa.

Palaa sisällysluetteloon

17. RANGAISTUKSET

17.1 Rangaistus ottelun hävinneeksi tuomitsemisesta

Joukkue joka tuomitaan hävinneeksi ottelu kilpailusääntöjen 6 §:n tai näiden sarjamääräysten 11.4. kohdan mukaan häviää ottelun 0-2 (0-25, 0-25).

17.2 Rangaistus sarjamääräysten rikkomisesta

Seuraa, joka on rikkonut sarjamääräyksiä, voidaan rangaista enintään 200 € sakolla, ellei kilpailusäännöissä tai näissä määräyksissä ole määrätty muuta.

17.3 Rangaistus erotuomarin tai rajatuomarin kutsumatta jättämisestä

Jos seura laiminlyö otteluun nimetyn erotuomarin tai rajatuomarin kutsumisen tai seura ei hanki sellaiseen järjestämäänsä otteluun verkkotuomaria, johon seuralla on sarjamääräysten mukaisesti velvollisuus, sitä rangaistaan sarjamääräysten rikkomisesta 100 € sakolla.

Palaa sisällysluetteloon

18. TULOSTIEDOTUS

18.1 Tulosten lähettäminen lentopalloliiton tulospalveluun

Kaikkien ikäluokkien turnausten ottelutulokset on lähetettävä liiton tulospalveluun välittömästi jokaisen pelatun ottelun jälkeen. Tulosten lähettämisestä vastaa turnausvastaava. Virheellisesti syötettyä tietoa ei pysty enää korjaamaan palveluun, joten tulokset tulee korjata ilmoittamalla sähköpostilla ko. turnauksen sarjahoitajalle. Tulosten lähettämiseen löytyy tästä OHJE. Tulosten lähettämisen myöhästyminen yli 12 tunnilla voi vaikuttaa kyseisen seuran joukkueiden mahdollisuuksiin saada kotiturnauksia kuluvalle kaudelle. Tästä päättää nuorisoryhmä tapauskohtaisesti.

18.2 Pöytäkirjojen lähettäminen

A-C -ikäluokkien turnausten ottelupöytäkirjat lähetetään kaudella 2016-17 tulosten lähettämisen yhteydessä, ohje edellisessä kohdassa.

Pöytäkirjojen lähettämisen myöhästyminen usealla päivällä voi vaikuttaa ko. seuran mahdollisuuksiin saada kotiturnauksia.

Palaa sisällysluetteloon

19. TUOMITSEMISLINJAT

19.1 II tulkintalinja

A-, B- ja C-nuorten sarjat ja koululaissarjat

Kiellettyjä ovat kaksoiskosketuksina (lukuun ottamatta joukkueen ensimmäistä lyöntiä) lyöntikohdan sisäisistä kaksoiskosketuksista läiskähtävä sormilyönti, jossa pallo koskee kämmenpohjiin, mutta sallittu sen sijaan on räpsähtävä sormilyönti.

19.2 I tulkintalinja

N22 ja A-nuorten SM-finaalit

Kiellettyjä ovat kaksoiskosketuksina (lukuun ottamatta joukkueen ensimmäistä lyöntiä) räpsähtävä sormilyönti, jossa sormet osuvat palloon koko pituudeltaan.

Räpsähdyksestä ei ole kysymys silloin kun sormenpäiden koskeminen palloon eriaikaisesti tai etusormien koskeminen palloon koko pituudeltaan saa aikaan lievästi epäpuhtaan äänen. Myös sormenpäiden äänen kovuus lyötäessä kaukaa tulevaa palloa on erotettava virheellisestä räpsähdyksestä.

19.3 Huomioitavaa

Läiskähtävä ääni on lentopallossa virheen merkki ainoastaan silloin, kun se todistaa tapahtuneen toisen kosketuksen (sormien kosketuksen ollessa toinen). Pallon kimpoaminen käsistä tai käsivarsista eri suuntaan kuin lyöjä on tarkoittanut, esim. sormilyönnissä taakse, ei vielä merkitse pallonkäsittelyvirhettä.

Kun pallo kohtaa lyövän pinnan viistosti, jolloin se myös jättää sen viistosti, ei vielä tapahdu virheellistä vierimisliikettä (vertaa pallon kimpoamista lattiasta viistossa kulmassa).

Tuomari voi antaa kuitenkin pallon käsittelyssä helpotusta joukkueen toisessa lyönnissä, kun pelaaja esim. erittäin nopean tilanteen jälkeen tai juosten tavoittelee äärirajoillaan vaikeassa asennossa palloa.

Palaa sisällysluetteloon

20. VERKON KORKEUS

Ikäluokka Pojat Tytöt
A-ikäiset 243 cm 224 cm
B-ikäiset 235 cm 224 cm
C-ikäiset 224 cm 220 cm
D-ikäiset 6vs6 215 cm 215 cm
D-ikäiset 4vs4 210 cm 210 cm
E-ikäiset 200 cm 200 cm
F-ikäiset 180 cm 180 cm

Palaa sisällysluetteloon

21. PUUTTUVAT MÄÄRÄYKSET

Kaikki ne kysymykset, joihin sarjamääräykset eivät anna selvitystä ratkaisee nuorisoryhmä/sarjahoitaja tapauskohtaisesti.
Palaa sisällysluetteloon

22. SARJAHOITAJIEN YHTEYSTIEDOT

Liiton nuorten sarjat: Kaisu Polso, 0400-910327, kaisu.polso@lentopalloliitto.fi
Etelä: Kaisu Polso
Itä: Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala: Kaisu Polso
Keski-Suomi: Taneli Nieminen, 041-5443664, nuoret.kslentopallo@gmail.com
Etelä-Pohjanmaa: Risto Valkama, 0500-261976, risto.valkama@netikka.fi
Keski-Pohjanmaa:
Lounainen: Juha Silvanto, puh. 0400 603 069, lounais-suomi.sarjat@lentopallo.fi
Pohjoinen: Kaisu Polso

 

Kategoriat: 2016-2017, Ei kategoriaa, Minisäännöt, Sarjamääräykset, Säännöt

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä