Tilastointikoulutusta tarjolla aluejoukkueiden SM-turnauksessa Salossa 18.-20.1.

Suomen Lentopalloliitto tarjoaa tilastointikoulutusta kymmenelle aloittelevalle tilastoijalle B-ikäisten aluejoukkueiden SM-turnauksen aikana Salossa 18.-20. tammikuuta. Hakuaika koulutukseen päättyy 21.12.

Nykylentopallossa tilastointi on tärkeä osa valmennusta sekä ottelun aikaista toimintaa. Aluejoukkueiden turnauksia on vuosien saatossa tilastoitu hyväksi koetulla ja riittävän yksinkertaisella Excel-pohjaisella järjestelmällä, jonka toteuttajina ovat olleet alueiden mukaan tuomat tilastoijat. Se on täyttänyt tehtävänsä hyvin, mutta tammikuun turnauksesta eteenpäin tilastointi toteutetaan niin maajoukkueissa kuin mestaruusliigassakin käytössä olevalla Data Volley -ohjelmalla.

Tällä ohjelmalla saadaan huomattavasti tarkempaa tietoa analysoitavaksi niin valmennuksen kuin pelin kehittämisen tueksi. Tätä tietoa tullaan hyödyntämään monipuolisesti valmennuksen kehittämiseksi Lentopalloliitossa ja lisäksi turnauksen aikana pystytään pitämään reaaliaikaista live scorea sekä rankingia valituista suorituksista. Ohjelman käyttäminen edellyttää aloituskoulutusta sekä kohtuullista kokemusta perusasioiden kirjaamisesta ottelun aikana.

Koulutuksella laajennetaan myös tilastointiosaamista Suomessa. Tälläkin hetkellä liigaseuroissa on yhdestä kahteen tilastoijaa, mutta heidän hyödyntämisensä aluevalmennuksessa kauden aikana on haastavaa. Myös nuorten maajoukkueisiin kaivataan perustilastointia lähes kaikille joukkueille. Koulutus antaa hyvät perusteet toimia tilastoijana sekä kehittää omaa ammattitaitoaan jopa työksi asti.

Lentopalloliitto tarjoaa tilastointikoulutusta aluejoukkueturnauksen aikana siis kymmenelle aloittavalle tilastoijalle, jotka valitaan hakijoiden joukosta 4.1.2013 mennessä. Viisi heistä nimetään aluepäällikköjen ehdotusten pohjalta sekä loput viisi valitaan vapaan haun perusteella. Osallistujien valinnan tekevät liiton tilastointivastaava Tuomas Mikkola ja valmennuspäällikkö Pertti Honkanen.

Hakukriteerit ovat:

 1. innostus tilastointia kohtaan sekä halu kehittää siinä itseään (myös sitoutuminen)
 2. tietokoneen perusominaisuuksien hallinta
 3. lentopallo-osaaminen (lähinnä taktinen ja vähemmän tekninen, valmennus on ekstraa)
 4. kokemus tilastoinnista
 5. mahdollisuus ylläpitää taitoa kauden aikana (seurakontakti tilastointiin)
 6. kokemus pelaajana

Mikäli koulutus kiinnostaa, niin lähetä sähköpostitse vapaamuotoinen hakemus 21.12. mennessä Tuomas Mikkolalle (tuomas.mikkola[at]lentopalloliitto.fi), jolta saa myös lisätietoja koulutuksesta.

TILASTOINTIKOULUTUS

AIKA: 18.-20.1.2013

PAIKKA: B-ikäisten aluejoukkueiden SM-turnaus, Salo

KENELLE: Aloitteleville ja innostuneille tilastoijille

ILMOITTAUTUMINEN: 21.12. mennessä Tuomas Mikkolalle (nimi, seura, sähköposti, puhelin, taustat lentopallossa ja tilastoinnissa)

VALINTA HAKIJOISTA: 10 henkilöä, joista aluepäälliköt nimeävät viisi ja loput viisi valitaan vapaan haun perusteella 4.1.2013 mennessä.

TARVITTAVAT LAITTEET: Kukin ottaa mukaan oman kannettavan tietokoneen, muistiinpanovälineet, pelaajaluettelot alueiltaan toimitetaan ennakkoon, Liitosta lisenssit ja ohjelmat (Data Volley, Datavideo Essential, Data Video Reader)

PÄÄKOULUTTAJA: Tuomas Mikkola

AVUSTAVAT KOULUTTAJAT: Teemu Niemelä, Aapo Rantanen, Petri Virtanen ja Aleksi Alkio

KUSTANNUKSET: Koulutuksen hinta 50 euroa (sis. täysihoito aluejoukkueiden mukana). Matkakulut sekä päivärahat eivät sisälly koulutukseen, mutta matkustamisessa pyritään käyttämään aluejoukkueiden kyytejä.

ALUSTAVA OHJELMA

Perjantai 18.1.

 • kokoontuminen perjantaina iltapäivällä viimeistään klo 15 (katsotaan tarkemmin)
 • peruskoulutusta Tuomas Mikkolan johdolla
 • muut kouluttajat vastaavat tilastoinnista perjantaina, osa voi kokeilla
 • illalla päätös klo 20-21 maissa
 • illalla tilastointisuunnitelman viimeistely la-su ajalle

Lauantai 19.1.

 • aamulla briiffaus päivään
 • tilastointiharjoitusten aloittaminen kentillä apukouluttajien avustamana
 • päivän aikana parimentorointia/koulutusta kunkin tilastoijan kanssa
 • illalla analysointikoulutusta lyhyesti, myös datavideon käyttö karkeasti

Sunnuntai 20.1.

 • jatkuu kuten lauantai
 • lopuksi koulutuksen koonti ja jatkokehitystavoitteet

Avainsanat: , , ,

Kategoriat: 2012-2013, AlueSM

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä

Ei kommentteja.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s