Nuorten sarjamääräykset 2022-2023

Edellisestä kaudesta poikkeavat säännöt merkitty punaisella.

Päivitykset

 • 11.8.2022 lisäys seuran sisäisiin siirtoihin
 • 24.8.2022 lisäys yli-ikäissääntöön

Sisällys

1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET
2. SARJAT
3. ILMOITTAUTUMISAJAT JA SARJAMAKSUT
4. SARJAJÄRJESTELMÄ JA SARJAKOHTAISET MÄÄRÄYKSET
5. LUOVUTUS
6. OTTELUVARUSTEET
7. TURNAUKSEN JÄRJESTÄMINEN
8. TIEDOTTAMINEN.
9. EROTUOMARIT JA TOIMITSIJAT
10. OSANOTTAJIEN KÄYTTÄYTYMINEN, EETTISET VAATIMUKSET SEKÄ MUUT RANGAISTUKSET OTTELUN JÄLKEEN
11. PELIPASSIT
12. PELAAJASIIRTOMÄÄRÄYKSET
13. YLI-IKÄISET PELAAJAT
14. VASTALAUSEET JA HUOMAUTUKSET
15. TUOMARIKORVAUKSET
16. MATKATASAUKSET
17. RANGAISTUKSET
18. TULOSTIEDOTUS
19. TUOMITSEMISLINJAT
20. VERKON KORKEUS
21. PUUTTUVAT MÄÄRÄYKSET
22. SARJAHOITAJIEN YHTEYSTIEDOT

1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET

Nuorten Mestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä ja näitä nuorten mestaruuskilpailujen sarjamääräyksiä. Mestaruuskilpailuihin voivat osallistua vain Lentopalloliiton jäsenseurojen joukkueet.
A-, B- ja C-ikäluokissa noudatetaan pääsääntöisesti Kansainvälisen Lentopalloliiton virallisia pelisääntöjä ja D-, E- ja F-ikäluokissa Suomen Lentopalloliiton minilentopallosääntöjä.

2. SARJAT

Suomen mestaruuskilpailut järjestetään nuorten sarjoissa (A, B ja C-ikäluokat). Nuorten D- ja E- ikäluokille järjestetään aluetason mestaruuskilpailut ja F-ikäisille on erityiset toimintapäivät ilman aluemestaruuksien selvittämistä.

2.1 Suomen mestaruuskilpailuina pelattavat sarjat

 • A-03 (U20) A-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2003 ja myöhemmin syntyneet)
 • B-06 (U17) B-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2006 ja myöhemmin syntyneet)
 • C-08 (U15) C-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2008 ja myöhemmin syntyneet)

2.2 Alueiden mestaruuskilpailuina pelattavat sarjat

 • D-10 (U13) D-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2010 ja myöhemmin syntyneet)
 • E-12(U11) E-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2012 ja myöhemmin syntyneet)

Toimintapäivinä toteutettavat tapahtumat

 • F-14 (U9) F-nuoret, tytöt ja pojat (vuonna 2014 ja myöhemmin syntyneet)

2.3 Palkinnot

SM-sarjojen lopputurnauksissa jaetaan kiertopalkinto sekä mitalit kolmelle parhaalle joukkueelle (16 mitalia / joukkue).

D- ja E-ikäluokkien palkitsemisesta päättää aluejaosto.

Palaa sisällysluetteloon

3. ILMOITTAUTUMISAJAT JA SARJAMAKSUT

3.1 Ilmoittautumisajat

 • A-tytöt ja A-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • B-tytöt ja B-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • C-tytöt ja C-pojat viimeistään 1.9. (ilmoittautuminen liittoon)
 • D- j E-ikäisten ilmoittautuminen omalle alueelle (alueiden ilmoittautumisaikojen mukaan)
 • F-ikäiset ilmoittautuvat toimintapäiville erillisellä ilmoittautumislomakkeella
  • Supersarja 30.9. mennessä
  • Tiikerisarja 31.10. mennessä

Ilmoittautuminen sarjoihin avautuu 14.7.2022 klo 8.00. Ilmoittautumisajankohta määrittää kotiturnausten järjestelyvastuiden järjestyksen (ilmoittautumisranking) silloin, kun turnauksen joukkueet ovat järjestäneet yhtä monta poolivaiheen turnausta. Kevään A-, B- ja C-nuorten sarjoihin voi ilmoittautua myös 1.-15.12.2022. Sarjaan voi ilmoittautua myös viimeisen ilmoittautumispäivän (15.12.2022) jälkeen sarjahoitajalle, jos ilmoittautunut joukkue sopii helposti olemassa olevaan poolirakenteeseen.

Vasta kevätkaudelle ilmoittautuneilla ei ole oikeutta päästä SM-välieriin.

3.2 Sarjamaksut

 • A-tytöt ja A-pojat  250 €
 • B-tytöt ja B-pojat  250 €
 • C-tytöt ja C-pojat  250 €
 • D- ja E-ikäiset aluejaostot määrittävät sarjamaksut itse
 • F-ikäiset 30 €
 • Pelkästään kevätkaudelle ilmoittautuneiden joukkueiden sarjamaksu A-C-ikäisissä on 175 €

Sarjamaksuista tulee erilliset laskut joukkueille ilmoittautumisen yhteydessä.

3.3 Pelaajaluettelot

A – C -ikäisiin osallistuvien joukkueiden tulee täyttää pelaajaluettelot Torneopal-sovelluksessa ennen kauden alkua. Jotta pelaajan voi lisätä pelaajaluetteloon, tulee hänellä olla maksettu pelipassi. Liiton kilpailutoimisto voi estää kotiturnausten saamisen niiltä joukkueilta, jotka eivät ole pelaajaluetteloa täyttäneet ennen sarjakauden alkamista. Joukkueiden tulee täydentää pelaajaluetteloaan kauden aikana ilmoittamalla uudet pelaajat Torneopal-sovellukseen, kun joukkueen pelaajiin tulee muutoksia.

Palaa sisällysluetteloon

4. SARJAJÄRJESTELMÄ JA SARJAKOHTAISET MÄÄRÄYKSET

4.1 Pistelasku

Kaikki ottelut pelataan kahden voittoerän peleinä 25 pisteeseen juoksevalla pistelaskulla. Erävoittojen ollessa tasan pelataan ratkaiseva erä 15 pisteeseen. Erävoittoihin vaaditaan 2 pisteen ero ilman pistekattoa.

Poikkeuksena tähän sääntöön on se, että kun pelataan viiden joukkueen poolia, niin silloin pelataan vain kaksi erää ilman kolmatta erää, sekä kolmen joukkueen poolia, jossa pelataan kolme erää kaikki 25 pisteeseen. Viiden ja kolmen joukkueen pooleissa paremmuuden ratkaisee turnauksessa voitetut erät (jos voitetut erät tasan, niin silloin ratkaisee voittojen määrä, jos sekin tasan, niin voitettujen eräpisteiden suhde hävittyihin eräpisteisiin).

F-ikäisissä pelataan kaksi erää 15 pisteeseen (pistekatto) ilman kolmatta erää.

4.2 Aloitus ja vastaanotto

A-C -ikäisten kaikissa turnauksissa on vapaa aloitus ja vastaanotto.

D- E-ikäisten aluemestaruussarjoissa on käytössä vapaa aloitus ja hihavastaanotto. Alueet voivat halutessaan käyttää vapaata aloitusta myös E- tiikerisarjoissa.

Hihavastaanotto tarkoittaa kahden käden hihalyöntiä tai 1- tai 2-käden tiikeriä tai kierähdystä. Aloitussyöttö on suoritettava lyömällä palloa yhdellä kädellä tai käsivarren osalla sen jälkeen, kun se on heitetty tai irrotettu sitä pitelevästä(-istä) kädestä (käsistä). Ala-aloitus suoritetaan hartialinjan alapuolelta palloa lyöden. F- ja E- ikäisissä alakautta-aloituksen voi tehdä ns. käsialoituksena ilman heittoa.

4.3 A-tytöt ja A-pojat

Liitto vastaa A-ikäisten sarjatoiminnasta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Ennen varsinaista poolivaihetta pelataan tasoturnaukset.

Lopullinen sarjajärjestelmä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Junnulentis.fi sivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

A-ikäisten SM-finaalit pelataan kahdeksan (8) joukkueen kesken. Hakuaika SM-finaaleihin päättyy viikko ennen välierien viikonloppua. SM-finaalien hakuun ovat oikeutettuja kaikki SM-välieriin selviytyneet joukkueet. Kilpailutoimisto laittaa hakijat hakemusten perusteella rankingjärjestykseen ennen välieräturnausta. Rankingjärjestys ilmoitetaan kaikille hakijoille ennen välieräturnausta ja järjestelyoikeudet annetaan ylimpänä rankingissa olevalle, finaaleihin selvinneelle seuralle.

4.4 B-tytöt ja B-pojat

Liitto vastaa B-ikäisten sarjatoiminnasta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Ennen varsinaista poolivaihetta pelataan tasoturnaukset.

Lopullinen sarjajärjestelmä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Junnulentis.fi sivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

B-ikäisten SM-finaalit pelataan kahdentoista (12) joukkueen kesken. Hakuaika SM-finaaleihin päättyy viikko ennen välieräviikonloppua. SM-finaaliturnausta voi hakea kaikki SM-välieriin selviytyneet joukkueet.

Kilpailutoimisto laittaa hakijat hakemusten perusteella rankingjärjestykseen ennen välieräturnausta. Rankingjärjestys ilmoitetaan kaikille hakijoille ennen välieräturnausta ja järjestelyoikeudet annetaan ylimpänä rankingissa olevalle, finaaleihin selvinneelle seuralle.

4.5 C-tytöt ja C-pojat

Liitto vastaa C-ikäisten sarjatoiminnasta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Ennen varsinaista poolivaihetta pelataan tasoturnaukset.

Lopullinen sarjajärjestelmä päätetään, kun sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärä on vahvistunut. Junnulentis.fi sivuilla olevassa sarjakaaviossa määritellään tarkka sarjan eteneminen.

C-poikien finaalit pelataan kahdentoista (12) joukkueen ja C-tytöt kuudentoista (16) joukkueen kesken.

4.6 Sijoittuminen sarjassa

Sijoittumisessa turnauksessa tai sarjassa noudatetaan liiton kilpailusääntöjen 8§.

Poolijärjestelmässä ko. sarjan järjestys määräytyy viimeisen pelatun turnauksen tuloksista (ei sijoittelusta seuraavaan poolivaiheeseen). Sarjanhoitajalla on oikeus muokata 1-sarjan ja 2-sarjan pooleja maantieteellisin perustein. Joukkueen ei ole pakko nousta pelaamaan ylemmälle sarjatasolle, vaan voi jatkaa samalla sarjatasolla (esimerkiksi joukkue jatkaa 1-sarjassa nousematta SM-sarjaan). Tästä pitää ilmoittaa välittömästi turnauksen jälkeen (yhden päivän sisällä) sarjahoitajalle. Noususta kieltäytyminen koskee koko loppukautta. Ylemmälle sarjatasolle nousemisesta kieltäytyminen estää joukkueen mahdollisuuden nousta SM-välieriin ja SM-finaaleihin.

4.7 Tasoturnaukset

Liitto vastaa A-C-ikäisten sarjatoiminnasta. Kaikki sarjat pelataan poolijärjestelmällä. Sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä joukkueen tulee arvioida oma tasonsa 5-portaisella asteikolla. Oman tason arviointi auttaa sarjajärjestäjää laatimaan sopivat tasoturnaukset, muttei vaikuta joukkueiden lopullisiin sijoituksiin sarjassa.

Ennen valtakunnallisia sarjoja pidetään maantieteelliset tasoturnaukset, jotka vielä varmistavat oman tason määrittelyn oikeellisuuden. Tasoturnauksiin joukkueet sijoitetaan ensisijaisesti edellisen vuoden menestyksen perusteella. Joukkueiden omat tasoarviot voivat vaikuttaa nousevasti tai laskevasti sijoittamiseen. Ilmoittautuneet joukkueet rankataan vielä oman tason arvioinnin jälkeen liiton toimesta ennen tasoturnauksia, jotta saadaan jo syksystä joukkueet mahdollisimman nopeasti oikealle poolitasolle. Tasoturnaukset pyritään pelaamaan paitsi maantieteellisesti, myös tasoittain, joka tarkoittaa sitä, että tasoturnausten voittajat eivät automaattisesti sijoitu ylimpiin pooleihin poolivaiheen alkaessa.

Palaa sisällysluetteloon

5. LUOVUTUS

5.1 Luovuttaminen

Joukkue, joka jättää sarjaohjelmaan merkityn ottelun pelaamatta ilman sarjahoitajan lupaa, joutuu maksamaan sakon, joka on A-, B- ja C-ikäluokissa 200 euroa. Sakko koskee myös välierien ja SM-finaalien ulkopuolella pelattavia sijoitusturnauksia. Sakko ohjataan turnauksen järjestäneelle seuralle, joka laskuttaa turnauksen jälkeen summan Lentopalloliitolta. Lisäksi A-, B- ja C-ikäluokissa joukkue putoaa kaksi poolia alemmaksi eli jos esimerkiksi joukkue ei saapunut B-poolin turnaukseen, se jäi turnauksessa viimeiseksi ja seuraavalla kierroksella joukkue pelaa kaksi poolia alempana eli D-poolissa. Lisäksi joukkue joutuu osallistumaan matkatasausten maksamiseen kohdan 16. mukaisesti silloin, kun joukkue on matkatasauslaskelmissa maksavana osapuolena. D- ja E-ikäisissä joukkue tuomitaan hävinneeksi ottelut, joihin heidän olisi pitänyt osallistua. Mahdolliset luopumissakot D- ja E-ikäisille määrittelee aluejaosto.

Jos joukkueelle määrätään kauden aikana kaksi (2) kertaa 200 euron luopumissakkoa ilman, että kilpailutoimisto kumoaa sakkoja, niin tällöin joukkueella ei ole mahdollisuutta selviytyä SM-välieriin eikä SM- finaaleihin.

Mikäli joukkue luovuttaa sarjan viimeisessä turnauksessa, joukkueelle tuleva pudotus kaksi poolia alemmas siirtyy seuraavalle kaudelle ensimmäiseen pooliturnaukseen. Kilpailutoimisto päättää tapauskohtaisesti mihin seuran joukkueeseen tätä kohtaa seuraavalle kaudelle kohdennetaan.

A…E-ikäluokissa loukkaantumis- tai sairastapauksissa joukkue voi pelata poikkeuksellisesti yhden pelaajan vajauksella turnauksen loppuun. Turnaus kuitenkin pitää aloittaa vähintään täydellä pelaajamäärällä. Pelaaja tulee kyvyttömäksi jatkamaan peliä, jos hän loukkaantuu tai sairastuu. Valmentaja voi millä tahansa loukkaantumiseen tai sairastumiseen liittyvällä syyllä ilmoittaa pelaajan olevan kyvytön jatkamaan peliä.

Mikäli otteluja joudutaan siirtämään alueiden D- ja E-ikäisten sarjoissa sarjaohjelmasta poikkeaville päiville, tulee ne pelata ko. sarjavaiheen viimeiseen pelipäivään mennessä. Siirrosta tulee aina ilmoittaa alueen sarjahoitajalle. Liiton kilpailutoimistolla on aina oikeus hyväksyä tai hylätä ottelusiirrot.

A-, B- ja C-ikäluokissa kilpailutoimisto voi päätöksellään kumota luopumissakon ja/tai sarjasta poistamisen joukkueen anomuksen perusteella. Syyt siihen, että joukkue ei ole osallistunut turnaukseen, tulee olla poikkeuksellisen painavat. Anomus tulee toimittaa viikon sisällä sarjahoitajalle. Kumoamisen edellytyksenä on, että anomuksen tekevä joukkue on ilmoittanut turnauksen järjestäjälle ja sarjahoitajalle vähintään yksi (1) päivä etukäteen, että eivät ole tulossa turnaukseen.

Jos joukkue luovuttaa osallistumisensa koko sarjaan ennen tasoturnausta, niin silloin sakkoa ei peritä, mutta osallistumismaksua ei palauteta.

5.2 Ottelusta myöhästyminen (Kilpailusääntöjen 9 §:n tulkinta)

Päteväksi syyksi myöhästymiseen katsotaan mm. matkalla sattunut onnettomuus. Myöhästyvän joukkueen on pyrittävä ilmoittamaan tilanne ottelupaikalle ennen ottelun alkamisajankohtaa. Ottelu(t) on pyrittävä pelaamaan myöhästyneenäkin vielä samana päivänä, mikäli se suinkin on mahdollista.

Ratkaisun asiasta tekee turnausvastaava yhdessä juryn kanssa.

Palaa sisällysluetteloon

6. OTTELUVARUSTEET

6.1 Ottelupöytäkirja ja aloitusjärjestys

Kaikissa nuorten sarjoissa käytetään liiton mobiilipöytäkirjaa. Pöytäkirja löytyy Torneopalin selainpohjaisesta työkalusta. F-ikäisten toimintapäivillä käytetään F-ikäisten pöytäkirjaa.

Aloitusjärjestyslipukkeita on ottelupaikalla myös vierailevaa joukkuetta varten. Aloitusjärjestyslipukkeita käytetään kaikissa nuorten sarjoissa, koska aloitusjärjestys syötetään mobliilipöytäkirjaan.

Päävalmentajan antama kuitattu aloitusjärjestyslipuke on kiistan sattuessa ratkaiseva.

6.2 Pelipallo

Ottelun päätuomari valitsee pelipallon kotijoukkueen käytettäväksi asettamista, sääntöjen mukaisista palloista. Lentopalloliitto voi tarvittaessa täydentää hyväksyttyjen pallojen listaa. Päivitetty lista FIVB:n ja

Lentopalloliiton hyväksymistä palloista on nähtävillä http://www.lentopalloliitto.fi -sivuilla. Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan ottelupaikalle ilmanpainemittarin.

Lentopalloliiton sarjoissa voidaan pelipalloina käyttää seuraavia pelipalloja (listaa voidaan täydentää ”reaaliajassa”):

A-, B- ja C-ikäiset
MIKASA V200W
MIKASA MVA-200
MIKASA MVP-200
MOLTEN V5 M5000
GALA BV 5591S

D- ja E-ikäiset

Mini-ikäisten virallisena pelipallona käytetään alla mainittuja kokoa 4 olevia pelipalloja (ympärysmitta 62..64 cm, paino 240..260 g, paine 0,300..0,325 kg/cm2):
MIKASA V400W
MIKASA MVA-400
MIKASA MVP-209

F-ikäiset

Mikasa VS170W
Mikasa SKV5

Palaa sisällysluetteloon

7. TURNAUKSEN JÄRJESTÄMINEN

7.1 Perusteet poolikierrosten turnausjärjestäjien valintaan

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä noudatetaan seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

 • Riittävät saliolosuhteet
 • Turnausjärjestelyjen tasapuolinen jakautuminen poolivaiheissa
 • Sarjaan ilmoittautumisjärjestys

Tasoturnauksissa järjestäjät määräytyvät maantieteellisin perustein.

7.2 Yleiset järjestelyt

Varaa vaatimukset täyttävä sali mahdollisimman aikaisin ja varmista ottelujen alkamisaika. Ota yhteys alueesi erotuomarinimeäjään tarvittavia tuomareita varten viimeistään seitsemän (7) vuorokautta ennen turnausta.

Varaa tarvittava materiaali ja riittävästi toimitsijoita.

7.3 Ottelujen ajankohdat

Nuorten turnaukset pyritään järjestämään aina lauantaisin. Ottelu voi alkaa aikaisintaan klo 11:00 ja koko turnaus päättyy viimeistään klo 20.00, kun joukkueella on yli 200 km turnauspaikalle. Joukkueille on varattava 30 min lämmittelyaika kentällä ennen joukkueen ensimmäistä ottelua, muutoin 15 min. Ottelurytmille SM- sarjassa suositellaan varattavaksi 1h35min / ottelu. C-, D-, E-, ja F-ikäisten turnauksia voi järjestää myös sunnuntaisin, mikäli kaikkien osallistujien matka turnauspaikalle on alle 200 km ja koko turnaus päättyy viimeistään klo 18.00.

Kevään viimeisen poolikierroksen pelit sekä välierät A-C -ikäisissä tulee pelata aina lauantaina.

7.4 Turnauksesta ilmoittaminen

Järjestävän joukkueen tulee ilmoittaa välittömästi (viimeistään kolme vuorokautta tiedon saatuaan) sarjahoitajalle, jos ei pysty turnausta järjestämään. Turnauskutsu tulee tehdä tulospalvelun turnauskutsun kautta aikaisintaan neljä viikkoa ennen ja viimeistään kaksi viikkoa ennen kotiturnausta. Kun tieto turnausjärjestelystä tulee järjestävälle seuralle tietoon kaksi viikkoa tai myöhemmin ennen turnausta, ilmoittaminen on tehtävä viimeistään seitsemän (7) päivää ennen turnausta.

Turnausjärjestäjän on varmistettava tiedon perille meneminen kaikille. Kotijoukkueen velvollisuus on myös varmistaa seitsemän (7) päivää ennen turnausta, että turnauskutsun tiedot turnauksesta ovat oikein.

Turnauksen ilmoittamiseen käytetään turnauskutsua, joka tehdään kirjautumalla tulospalveluun järjestävän joukkueen koodilla. Turnauskutsu tulee lähettää sähköisessä muodossa.

Turnauskutsun tekeminen myöhässä voi vaikuttaa ko. seuran mahdollisuuksiin saada kotiturnauksia. Erotuomareille tai erotuomarinimeäjälle ilmoitetaan samat tiedot.

7.5 Tekninen palaveri

Tekninen palaveri järjestetään vähintään 30 minuuttia ennen turnauksen alkua. Palaveria johtaa turnausvastaava, joka samalla täyttää turnauksen yhteenvedon palaverissa läpikäydyistä

asioista. Turnausvastaava ei voi olla joukkueen valmentaja. Palaverissa käydään läpi turnauksen ohjelma ja mahdolliset muutokset. Palaverissa valitaan myös turnauksen jury (kolme jäsentä tai enemmän). Juryn jäsenten nimet ja heidän edustamansa seurat kirjoitetaan turnauksen yhteenvetoon teknisen kokouksen aikana.

Palaverissa tulee painottaa valmentajien vastuuta ja velvoitteita seuraavissa asioissa:

 • Joukkueiden käyttäytyminen
 • Annetaan tuomareille työrauha
 • Pukuhuoneiden siisteys
 • Kielenkäyttö
 • Pelaajien tasapuolinen peluuttaminen D…F-ikäisten otteluissa

7.6 Turnauspaikka

Turnauksessa on käytettävä mitat täyttävää salia. Pelialueen vähimmäiskoko eri sarjoissa (mitattuna siten, että molemmilla puolin kenttää on saman verran syöttötilaa)

kenttäalueen
vapaa tila
pituus x
leveys x
korkeus
A-ikäisetTasoturnaukset20 x 12 x 6 m
 SM-sarja24 x 12 x 6m
 1-sarja22 x 12 x 6m
 SM-välierät24 x 12 x 6m
 Muut välierät20 x 12 x 6 m
 SM-finaalit24 x 12 x 6m
 Muut sijoitukset20 x 12 x 6 m
 5- tai useamman joukkueen turnaukset SM-välierien ja -finaalien ulkopuolella20 x 12 x 6 m
B-ikäisetTasoturnaukset20 x 12 x 6 m
 SM-sarja24 x 12 x 6m
 1-sarja22 x 12 x 6m
 2-sarja20 x 12 x 6 m
 SM-välierät24 x 12 x 6m
 Muut välierät20 x 12 x 6 m
 SM-finaalit24 x 12 x 6m
 Muut sijoitukset20 x 12 x 6 m
 5- tai useamman joukkueen turnaukset SM-välierien ja -finaalien ulkopuolella20 x 12 x 6 m
C-ikäisetTasoturnaukset20 x 12 x 6 m
 SM-sarja24 x 12 x 6m
 1-sarja22 x 12 x 6m
 2-sarja20 x 12 x 6 m
 SM-välierät24 x 12 x 6m
 Muut välierät20 x 12 x 6 m
 SM-finaalit24 x 12 x 6m
 Muut sijoitukset20 x 12 x 6 m
 5- tai useamman joukkueen turnaukset SM-välierien ja -finaalien ulkopuolella20 x 12 x 6 m
D-ikäiset6vs620 x 12 x 6 m
 3vs3/4vs416 x 8 x 5 m
E- ja F-ikäiset 15 x 8 x 5 m

Käyttämänsä salin mitat joukkueen on ilmoitettava turnauskutsun yhteydessä. Jos mitat täyttävää salia ei järjestelyoikeuden omaavalta seuralta ole saatavissa, siirtyy järjestelyoikeus seuraavana vuorossa olevalle joukkueelle. Jos seuralle tarjotaan ensimmäisenä turnausta, mutta seura ei pysty turnausta järjestämään, niin joukkueen turnausten järjestäjärankingnumero muutetaan sarjan viimeiseksi. Tämä sääntö on tehty vähentämään ”sopivan” turnauksen odottamista. Jos joukkue ilmoittaa puuttuvasta salivuorosta ennen tasoturnausta, niin järjestäjärankingtipustusta ei tule. Jos samalle seuralle sattuu useita A-C-ikäisten vuoroja samaan ajankohtaan, eikä seura pysty niitä kaikkia järjestämään, seuran tehtävä on ilmoittaa asiasta oma- aloitteisesti sarjanhoitajalle ja ilmoittaa, minkä/mitkä pystyy järjestämään – sanktioita ei tällaisessa tilanteessa tule niistä vuoroista, joista joutuu luopumaan. Jos yksikään joukkue ei pysty järjestämään, sanktio tulee kaikille vuorossa olleille seuran joukkueille.

Jos turnaus järjestetään ilman sarjahoitajan lupaa sääntöjen vastaisessa salissa, joukkueelle ei myönnetä enää kotiturnauksia kuluvan kauden aikana. Kevään viimeisissä turnauksissa sääntöjen vastaisessa salissa turnauksen järjestävän joukkueen sanktiosta päättää nuorisoryhmä tapauskohtaisesti.

Viiden tai useamman joukkueen turnaus tulee aikataulusyiden takia järjestää kahdella tai useammalla mitat täyttävällä pelikentällä.

7.6.1 Pelikentän kunto

Järjestävä seura vastaa siitä, että kentän pinta on pelisääntöjen mukaisessa kunnossa. Pelialueen lattian on oltava puhdistettuna lattian liukastusaineista.

7.6.2 Peli- ja lämmittelyvälineet ja vaihtopenkki

Järjestävä seura hankkii pelivälineet ja varaa lämmittelypalloja väh. 6 kpl /joukkue vierasjoukkueiden käyttöön. Joukkueita varten on varattava vaihtopenkit tai tuolit. Vaihtopenkillä saa vaihtopelaajien ja päävalmentajan lisäksi olla enintään neljä (4) joukkueen toimihenkilöä. Mikäli kotijoukkue ei pysty järjestämään lämmittelypalloja, tulee siitä ilmoittaa erikseen turnauskutsun yhteydessä.

7.6.3 Tuomariteline ja toimintatilat

Päätuomaria varten on hankittava pelisääntöjen mukainen kunnollinen tuomariteline. Verkkotuomarille sekä kirjurille on järjestettävä riittävästi toimintatilaa.

7.6.4 Tulostaulu

Ottelupaikalla on oltava tulostaulu, josta ilmenevät pelatut erät ja käynnissä olevan erän tilanne. Tulostaulu on sijoitettava siten, että valmentajilla ja tuomarilla on omalta paikaltaan esteetön näkyvyys siihen.

7.6.5 Verkkoantennit

Verkkoantenneja on käytettävä kaikissa sarjoissa. Verkkoantennien kiinnityksestä määrätään pelisäännöissä.

7.6.6 Otteluiden striimaus

A-C-nuorten SM-sarjan turnauksissa järjestävän seuran tulee järjestää otteluiden striimaus. Sitä varten tarvitaan kolmijalka ja älypuhelin, tabletti tai vastaava sekä mahdollinen lentopalloliiton yhteistyökumppanin tarjoama sovellus.

7.7 Turnaus- ja ottelusiirrot

Turnaukset ja ottelut on pelattava sarjaohjelman ja siinä mainittujen aikojen mukaisesti. Turnauksen ajankohtaa tai turnauksen ottelujärjestystä saa siirtää vain sarjahoitajan luvalla.

7.7.1 Turnaussiirtohakemus

Turnaussiirtohakemus on toimitettava sähköpostilla ko. turnauksesta vastaavalle sarjahoitajalle seitsemän (7) päivää ennen kyseistä turnausta. Hakemuksesta tulee käydä ilmi, että turnaussiirrolle on kaikkien turnaukseen osallistuvien joukkueiden hyväksyntä.

7.7.2 Ottelusiirron tiedottaminen

Järjestävän seuran on ilmoitettava ottelusiirrosta välittömästi sarjanhoitajalle, erotuomareille ja kaikille turnaukseen osallistuville joukkueille.

7.7.3 Ottelusiirrosta aiheutuvat kustannukset

Liitto voi määrätä siirtoa hakevan joukkueen korvaamaan toiselle joukkueelle, tuomareille tai muille turnauksessa mukana oleville aiheuttamansa taloudellisen vahingon (todelliset kulut tai vahingot). Korvattavia kuluja ovat ainakin ottelun siirrosta ja uuden ottelun tiedottamisesta aiheutuvat kulut. Vahingoista tai kuluista on korvausvelvolliselle joukkueelle pyydettäessä annettava selvitys ja tositteet.

7.8 Joukkueen suuruus

Turnauskohtaisesti pelaajia voi olla enemmänkin, mutta aina yhden ottelun pöytäkirjaan voi nimetä vain 14 pelaajaa. Lisäksi pöytäkirjaan voi nimetä korkeintaan viisi (5) toimihenkilöä (kolme valmentajaa ja kaksi huoltajaa). Joukkueen tulee kirjata pelaajien nimet ja numerot jokaisen pelaamansa ottelun pöytäkirjaan. Yli-ikäisten ja kaksoisedustupelaajien nimen kohdalle ruksataan rasti pöytäkirjaan sille varatulle paikalle.

7.9 Liberopelaajat

7.9.1 Liberopelaajan nimeäminen A-, B- ja C-ikäisten sarjoissa

Otteluissa voi käyttää yhtä tai kahta liberoa. Libero(-t) merkitään pelaajaluetteloon etukäteen. Kahdella liberolla pelattaessa valmentajan täytyy nimetä liberot ottelupöytäkirjaan merkitsemällä liberojen nimen perään (L). Nämä pelaajat eivät voi pelata kyseisessä ottelussa muilla pelipaikoilla kuin liberoina (pois lukien kohdan 7.9.2. menettely).

A-C -ikäisissä on myös mahdollista pelata kokonaan ilman liberoa. D-, E- ja F-ikäluokissa liberon käyttö ei ole sallittua.

7.9.2 Liberon poikkeuksellinen vaihto

Jos joukkueesta loukkaantuu kenttäpelaaja, eikä joukkueella ole vaihtopelaajia, niin siinä tapauksessa liberopelaajan voi vaihtaa poikkeuksellisella vaihdolla kenttäpelaajaksi loukkaantuneen pelaajan tilalle kesken erän, jonka jälkeen peli jatkuu normaalisti. Loukkaantumisen takia poikkeuksellisella vaihdolla pois vaihdettu pelaaja ei voi pelata enää kyseisessä ottelussa, mutta turnauksen muissa otteluissa pelaaja voi jälleen pelata pelikunnon niin salliessa.

Lentopalloliiton liberosäännöt

7.10 Pelaajien varusteet

Lentopallopelin sääntöjen mukaisesti pelipaidat on numeroitava. Numeroiden on oltava kokonaislukuja. Pelipaidoissa numeron tulee olla selkeästi luettavissa (riittävän suuri) sekä edessä että takana.

7.11 Erien väliset tauot

Erien välinen tauko on 3 minuuttia. Tauon pituutta voidaan lyhentää, jos tuomarit, kirjuri ja joukkueet ovat valmiita aloittamaan erän.

7.12 Välierä- ja sijoitusturnaukset

A – C-ikäluokissa pelataan SM-finaaleiden lisäksi myös sijoitusturnaukset kaikille alemmille sijoituksille.

7.12.1 Sijoitusturnausten aikataulu

SM-välierien ulkopuolelle jääneet joukkueet pelaavat lopullisista sijoituksistaan SM-välierien ja SM-finaalien aikana. Nämä joukkueet eivät pelaa valtakunnallisesti lopullisia sijoituksiaan, jos joukkuemäärä mahdollistaa alueellisen pelaamisen. Mahdollisuuksien mukaan sarjahoitaja jakaa tässä vaiheessa joukkueet Pohjois- ja Etelä-Suomen joukkueisiin, jolloin molemmilla alueilla pelataan ns. samanarvoisia sijoitusturnauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkue sijoittuu sarjassa esim. jaetulle 26 sijalle. SM-finaalien aikana myös SM-välierissä finaalien ulkopuolelle jääneet joukkueet pelaavat omista sijoituksistaan.

7.12.2 Perusteet sijoitusturnausten, välierien ja SM-lopputurnausjärjestäjien valintaan

Myönnettäessä turnausjärjestelyjä kilpailutoimisto noudattaa seuraavia kriteerejä tässä järjestyksessä:

Välieräturnaukset

 1. Riittävät saliolosuhteet
 2. Joukkueella on ollut vähemmän poolivaiheen kotiturnauksia (tässä kohdassa lasketaan mukaan myös ne kauden aikana joukkueelle tarjotut turnaukset, joita joukkue ei ole pystynyt järjestämään)
 3. Parhaiten sarjassa sijoittunut joukkue

Sijoitusturnaukset (Poolivaiheen jälkeiset turnaukset)

 1. Riittävät saliolosuhteet
 2. Maantieteellisesti keskeinen sijainti, jos kaikki joukkueet ovat järjestäneet vähintään yhden poolivaiheen (mukaan luettuna välierät) turnauksen.
 3. Joukkueen järjestämien poolivaiheen kotiturnausten määrä

SM-lopputurnaukset käsitellään kokonaisuutena hakemusten mukaan.

 • Riittävät saliolosuhteet (SM-lopputurnauksissa 24 x 12 x 6m).
 • B-ikäisten SM-lopputurnaus pelataan vähintään neljällä pelikentällä, joiden välinen etäisyys saa olla enintään 10 km.
 • A-ikäisten SM-lopputurnaus pelataan kahdella pelikentällä, joiden välinen etäisyys tulee olla maksimissaan 10 km. Jos pelikenttien välinen etäisyys on yli 3 km, niin tällöin järjestäjän tulee hoitaa pelikenttien väliset kuljetukset tarvittaessa.
 • SM-lopputurnauksissa edellä mainittujen asioiden lisäksi kiinnitetään huomiota myös salien katsomokapasiteettiin (vähintään 150 istumapaikkaa loppuottelussa)
 • Joukkue on selviytynyt SM-välierävaiheeseen.
 • C-ikäisten SM-lopputurnaus järjestetään Kuortaneella

7.13 SM-lopputurnaukset

SM-lopputurnausten järjestelymääräykset.

Palaa sisällysluetteloon

8. TIEDOTTAMINEN

Liiton nettisivut www.junnulentis.fi on perusta kaikelle tiedottamiselle. Aluemestaruussarjojen sekä D-, E- ja F-ikäluokkien tiedottamisesta vastaa kukin aluejaosto.

8.1 Tiedottaminen ennen turnausta

Noin viikkoa ennen turnausta ilmoitetaan tiedotusvälineille seuraavista asioista:

 • Laji
 • Sarja ja lohko
 • Ottelupaikka
 • Ottelujen alkamisaika

Tiedotusvälineistä kannattaa huomioida erityisesti maakuntalehdet, paikallislehdet ja -radiot. Jos kysymyksessä on SM-lopputurnaukseen pääsyn ratkaiseva turnaus, kannattaa tarjota lyhyttä ennakkoselostusta julkaistavaksi.

8.2 Tiedottaminen turnauksen jälkeen

Mobiilipöytäkirjan ansiosta nuorten peleissä on käytössä livescore. Tiedotteessa on mainittava ainakin seuraavat asiat:

 • Laji
 • Sarja ja lohko
 • Ottelupaikka
 • Ottelutulokset
 • Sarjatilanne
 • Jatkoon päässeet
 • Seuraavan turnauksen aika ja paikka

Palaa sisällysluetteloon

9. EROTUOMARIT JA TOIMITSIJAT

9.1 Erotuomarit

A-, B- ja C-ikäluokkien SM-sarjaan, SM-välieriin ja SM-finaaleihin nimeämisen suorittaa ko. alueen erotuomarikouluttaja tai alueen nuorisotuomarinimeäjä. A…C-ikäluokkien tasonmittausturnauksissa, 1- ja 2- sarjoissa sekä kevään välierä- ja sijoitusturnauksissa SM-välierien ja SM-finaalien ulkopuolella voidaan tuomarina käyttää lepovuorossa olevan joukkueen nuorisotuomarikoulutettuja pelaajia. Tästä on turnausvastaavan sovittava osallistuvien joukkueiden kanssa vähintään seitsemän päivää ennen turnausta. D- ja E-ikäisten aluesarjan ja tiikerisarjan turnauksissa sekä F-ikäisten toimintapäivillä lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää tuomarina.

Tuomarina voi toimia pelaaja, joka on koulutettu nuorisotuomari tai seura voi tuoda paikalle oman tuomarin. Mikäli sarjajärjestelmä on sellainen, ettei lepovuoroa tule, vastaa tuomarijärjestelyistä turnauksen järjestävä seura. Kaikissa tapauksissa turnausvastaavan on varmistettava, että tuomarointitehtävät tulee hoidettua. Alle 15- vuotiaat nuorisotuomarit voivat tuomita vain oman ikäisten ja nuorempien pelejä.

Erotuomarimäärät vähintään alla olevan nimeämistaulukon mukaan. ”Seuran oma” tarkoittaa, että ottelun tuomarina voi toimia pelaavan seuran jäsen. Tuomari ei voi tuomita otteluissa, jossa joukkueen jäsenenä on oman perheen jäsen.

SarjaTuomarit / otteluTuomariluokka
A-nuoret  
Tasoturnaukset, 1- ja 2-sarja1 tuomariKoulutettu nuorisotuomari, seuran oma
 
SM-sarja
1 tuomariIII-luokka, seuran oma
SM-välierät1 tuomariIII-luokka
SM-lopputurnaus, alkusarja ja ottelut
sijoista 5-8
1 tuomari II-luokka
SM-lopputurnaus, välierät (1-4) ja mitaliottelut2 tuomaria + rajatuomaritPäätuomari II-luokkaVerkkotuomari III-luokka 

Rajatuomari ei luokitusta

B-nuoret  
Tasoturnaukset, 1- ja 2-sarja1 tuomariKoulutettu nuorisotuomari, seuran oma
SM-sarja1 tuomariIII-luokka, seuran oma
SM-välierät1 tuomariIII-luokka
SM-lopputurnaus, alkusarja, 1/4-välierät ja puolivälierät sekä ottelut sijoista
5-8 ja 9-12.
1 tuomariIII-luokka
SM-lopputurnaus, välierät (1-4) ja mitaliottelut2 tuomaria + rajatuomaritPäätuomari II-luokkaVerkkotuomari III-luokka 

Rajatuomari ei luokitusta

C-nuoret  
Tasoturnaukset, 1- ja 2-sarja1 tuomariKoulutettu nuorisotuomari, seuran oma
SM-sarja1 tuomariIII-luokka, seuran oma
Välierät1 tuomariIII-luokka, seuran oma
SM-lopputurnaus, alkusarja, 1/4-välierät ja puolivälierät sekä ottelut sijoista 5-8, 9-12 ja
13-16 (tytöt).
1 tuomariIII-luokka
SM-lopputurnaus, välierät (1-4) ja mitaliottelut2 tuomaria + rajatuomaritVälierät ja finaalit päätuomari II-luokkaVerkkotuomari III-luokka 

Rajatuomari ei luokitusta

Minisarjat  
Kaikki turnaukset1 tuomariNuorisotuomari, seuran oma

9.2 Toimitsijat

Järjestävä seura on velvollinen hankkimaan otteluihin tarvittavat toimitsijat, kuten tuomarin ja kirjurin. B- ja C- ikäisten 2-sarjan turnauksissa sekä kevään välierä- ja sijoitusturnauksissa SM-välierien ja SM-finaalien ulkopuolella lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää kirjurina. D-, E- ja F-ikäisten turnauksissa lepovuorossa olevaa joukkuetta voidaan käyttää kirjurina.

Erotuomari on velvollinen aloittamaan ottelun, vaikkei järjestävä seura ole hankkinut mainittuja toimitsijoita. Tästä on tuomarin tehtävä merkintä pöytäkirjaan.

Palaa sisällysluetteloon

10. OSANOTTAJIEN KÄYTTÄYTYMINEN, EETTISET VAATIMUKSET SEKÄ MUUT RANGAISTUKSET OTTELUN JÄLKEEN

10.1 Urheilullinen käytös

Kilpailuun osaa ottavien (joukkueen jäsenten) käyttäytymisestä annetut pelisäännöt ovat kansainvälisten pelisääntöjen luvussa 7 (20 ja 21 säännöt).

Turnauksen jurylla on oikeus puuttua ottelun osanottajien käyttäytymiseen ottelun aikana tai ottelun päättymisen jälkeen. Juryllä on oikeus poistaa ottelusta/turnauksesta käyttäytymisrikkomusten johdosta häiriötä aiheuttava ottelun osallistuja. Juryn tulee kiinnittää erityishuomiota nuorisotuomareihin kohdistuvaan käyttäytymiseen.

Kun kyseessä on nuorten pelaajien kilpailutapahtuma, niin turnauksen jurylla on oikeus ja velvollisuus puuttua myös sellaiseen katsojien käyttäytymiseen, joka on Liiton kilpailusääntöjen 32 §:ssä mainittujen periaatteiden ja erityisesti 32f §:ssä mainittujen lentopallon ja urheilun eettisten periaatteiden ja vaatimusten vastaista. Turnauksen juryllä on oikeus ja velvollisuus ohjata yleisön käyttäytymistä ja tarvittaessa myös puuttua siihen räikeimmissä tapauksissa poistamalla katsoja kilpailutapahtumasta.

10.2 Muut liiton määräämät rangaistukset

Edellisten lisäksi kaikkien kilpailuun osaaottavien käytöstä voidaan arvioida liiton kilpailusääntöjen 32 §:ssä mainittujen periaatteiden ja erityisesti 32f §:ssä mainittujen lentopallon ja urheilun eettisten periaatteiden ja vaatimusten mukaan.

10.3 Muut rangaistukset ottelun jälkeen

Pelaaja, valmentaja tai joukkueen jäsen, joka on käyttäytymisrikkomuksen vuoksi suljettu pelistä koko ottelun ajaksi, samoin kuin pelaaja, valmentaja tai joukkueen jäsen, joka heti ottelun päättymisen jälkeen on syyllistynyt sellaiseen käyttäytymisrikkomukseen, joka ottelun aikana olisi johtanut sulkemiseen pelistä koko ottelun ajaksi, ei saa pelata tai toimia osallisena virallisissa otteluissa ennen kuin Liitto on päättänyt mahdollisesta rangaistuksesta.

Päätuomarin on merkittävä päätöksensä pelaajan ko. henkilön sulkemisesta koko ottelun ajaksi mobiilipöytäkirjan ja tehtävä siitä yksityiskohtainen selvitys Liittoon sekä muistutettava ao. henkilöä antamaan tapauksesta oma selvityksensä joko heti ottelupöytäkirjan yhteydessä tai viimeistään kahden päivän kuluessa Liittoon. Asia ratkaistaan, vaikka henkilö ei antaisikaan selvitystään.

Lievimmissä rangaistuksissa ottelun jälkeen toimitaan kuten edellä, mutta poikkeuksena pelaaja saa pelata seuraavissa otteluissa ja mahdollinen rangaistus toteutetaan päätöksen mukaisesti.

Kaikissa näiden sarjamääräysten alaisissa peleissä tapahtuvat käyttäytymisrikkomukset käsitellään liiton sääntöryhmässä. Mikäli rikkeet tapahtuvat alueen järjestämissä sarjoissa, tulee ko. alueen sarjanhoitajan tuoda ne liiton kilpailutoimiston tietoon, jossa valmistellaan esitykset sääntöryhmälle.

Palaa sisällysluetteloon

11. PELIPASSIT

Nuorten pelaajien pelipassi määräytyy syntymävuoden mukaan. Kaikilla lasten ja nuorten pelipasseilla voi pelata kaikkia aikuisten sarjatasoja. B-F-ikäisten pelipasseissa on vakuutuspakko.

Kauden 2022-2023 pelipassien vaihtoehdot ja hinnat löytyvät lentopalloliiton nettisivuilta.
Pelipassit hankitaan Suomisport- sovelluksen kautta.

11.1 Pelipassin sisältö

Pelipassi sisältää alennukset ottelutapahtumiin. Pelipassin oston yhteydessä voi hankkia erillisen vakuutuksen. Vakuutuksen sisällöt löytyvät lentopalloliiton nettisivuilta. Pelipassimaksuun kuuluva vakuutus astuu voimaan maksupäivänä klo 24.00 tai maksuhetkestä, jos siitä on tarvittaessa esittää tosite. Tarkemmat tiedot löytyvät vakuutusselosteesta.

Pelipassi oikeuttaa alennettuun sisäänpääsymaksuun kaikissa sarjaotteluissa seuraavasti:

 • Lipun hinta 7 € tai alle; alennus 1,00 €
 • Lipun hinta 10 € tai alle; alennus 2,00 €
 • Lipun hinta yli 10 €; alennus 3,00 €

Lasten kilpapassiin kuuluu myös nuorisotuomaripassi, kun nuorisotuomarikurssi on suoritettu.

11.2 Pelipassin hankinta

Kaikissa ikäluokissa on seuran hankittava pelaajille pelipassit ennen sarjan alkua. Uusien pelaajien pelipassien hankintaan tulee käyttää Lentopalloliiton SuomiSport -palvelua.

11.3 Pelipassien tarkistus

Maksettu pelipassi näkyy Torneopalin pelaajaluettelossa (pakollinen), jonka seura tarkistaa vuorokautta ennen turnausta. Mikäli pelaajaa ei ole lisätty pelaajaluetteloon, ei hänelle ole oikeutta osallistua turnaukseen. Turnausvastaava tarkistaa pelaajaluettelot ennen teknistä palaveria ja tekee merkinnän turnauksen yhteenvetoraporttiin.

Pelipassin pelaaja todistaa pääsymaksullisissa otteluissa pelipassin voimassaolon Suomisportin mobiilisovelluksesta, samoin kuin tarvittaessa otteluissakin.

Palaa sisällysluetteloon

12. PELAAJASIIRTOMÄÄRÄYKSET

Pelaajasiirtomääräykset määräaikoineen ovat Lentopalloliiton kilpailusääntöjen 18–25 §:ssä. Kahden tai useamman seuran yhdistyessä tai muissa yhdistymiseen rinnastettavissa tapauksissa Lentopalloliitto voi hakemuksesta myöntää kussakin tapauksessa kohtuulliseksi arvioitavan osittaisen vapautuksen kirjaamismaksuista.

Edustusoikeusmuutosten kirjaamismaksu on 55€.

Jos useita pelaajia siirtyy samasta seurasta samaan uuteen seuraan, niin hinnat ovat:
7-10 siirtoa = 45 euroa / siirto
11-15 siirtoa = 40 euroa / siirto
16kpl siirtoja tai enemmän = 35 euroa / siirto.

Alennukset koskevat vain samaan aikaan lentopalloliittoon toimitettuja edustusmuutoksia.

Nuorten sarjoissa D-nuoren siirtyessä pelaamaan C-nuoriin toiseen seuraan hänen tulee toimittaa seuraedustuksen muutos liittoon, mutta kirjaamismaksua siitä ei tarvitse suorittaa. Siirryttäessä C-nuorista saman tai ylemmän ikäluokan joukkueeseen tulee hänestä maksaa myös normaali kirjaamismaksu.

Kehityspelaajan kaksoisedustus voidaan kaudelle 2022– 2023 tehdä seuraavasti:

Tytöillä 2006 tai myöhemmin syntyneen pelaajan kanssa
Pojilla 2003 tai myöhemmin syntyneen pelaajan kanssa.

Pelaajasiirrot ja kaksoisedustushakemukset tulee olla perillä liitossa viimeistään 31.1.2021. Pelaajalaina ei ole käytössä nuorten sarjoissa.

12.1 Edustusoikeus

A-, B- ja C-ikäluokkien pelaajien edustusoikeus määräytyy kilpailusäännöissä olevien määräysten mukaisesti niin, että joukkueet rinnastetaan aikuisten alasarjoissa pelaaviin joukkueisiin. D-, E- ja F-ikäluokkien edustusoikeus on siinä seurassa, jota pelaaja on edustanut kunkin sarjakauden ensimmäisessä ottelussa ks. minilentopallosäännöt.

Pelaaja voi osallistua useampien ikäryhmien joukkueisiin. Sarjan järjestäjän ei tarvitse kuitenkaan tämänkaltaisten joukkueiden etujen antaa haitata sarjan järjestelyjä. Kilpailusääntöjen mukaisesti tytöt voivat osallistua poikien sarjoihin omien ikäluokkien ja muiden edustusoikeussääntöjen mukaisesti.

12.2 Seuran sisäiset pelaajasiirrot

Seura, jolla pelaa samassa ikäluokassa kaksi tai useampia joukkueita, voi A – C-ikäisissä vaihtaa kevään ensimmäiseen turnaukseen asti ja mini-ikäisissä koko kauden ajan jokaisesta joukkueesta kaksi pelaajaa jokaisen turnauksen jälkeen (pelaaja ei voi pelata kahdessa joukkueessa saman sarjakierroksen turnauksessa, vaikka ne pelattaisiin eri päivinä). Tämä tarkoittaa sitä, että joukkueessa voi pelata korkeintaan kaksi uutta pelaajaa ja joukkueesta voi siirtyä muihin joukkueisiin korkeintaan kaksi pelaajaa seuraavan kierroksen turnaukseen. Pelaajat voivat siirtyä vapaasti myös ylemmällä sarjatasolla (esim. SM-sarja) olevasta joukkueesta alemmalla sarjatasolla olevaan joukkueeseen (esim. 1-sarja). HUOM! Yli-ikäisiä pelaajia ei saa siirtää joukkueesta toiseen.

Lisäksi seuralla on oikeus siirtää pelaajia kevätkauden aikana saman ikäluokan alemmassa sarjassa (1-sarja, 2-sarja) pelaavasta joukkueesta ylemmässä sarjassa (SM-sarja, 1-sarja) pelaavaan joukkueeseen. A-, B- ja C- nuorissa pelaaja, joka kuuluu seuran alemman sarjan joukkueeseen, voi ko. kevätkauden aikana pelata yhden turnauksen oman seuran ylemmässä sarjassa pelaavassa joukkueessa menettämättä oikeuttaan pelata alkuperäisessä joukkueessaan (SM-, 1- tai 2-sarja). A-, B- ja C-nuorissa seuransa samassa tai alemmassa sarjassa pelaavaan joukkueeseen hän ei voi siirtyä pelaamaan, ellei se pelaajan kehittymisen kannalta tai muista perustelluista syistä ole tarpeellista. Hakemus tästä pitää tehdä sarjahoitajalle.

Tämä sääntö mahdollistaa sen, että seura voi nostaa pelaajia alemmilla tasoilla pelaavista joukkueista myös SM-välieriin ja SM-finaaleihin oman seuran joukkueeseen/joukkueisiin, jotka pelaavat SM-välierissä ja/tai SM- finaaleissa.

12.3 Kaksoisedustukset

Kaksoisedustus tapauksissa katso Suomen Lentopalloliiton kilpailusäännöt 25 §.

12.3.1 Kaksoisedustuksien määrät

Kaksoisedustuspelaajia vastaanottavassa junioriseurassa voi joukkuetta kohden olla kauden aikana A- nuorissa enintään kolme oman ikäluokan kaksoisedustusjunioria ja B- sekä C-nuorissa vain yksi oman ikäluokan kaksoisedustusjuniori. Ikäluokkaa nuorempien pelaajien kaksoisedustuspelaajien määrällä ja siirtoajalla (mikäli pelaaja ei ole pelannut ko. ikäluokkaa) ei ole rajoituksia.

 12.3.2 Kehityspelaajan kaksoisedustus

Tytöissä 2006 tai myöhemmin syntyneen ja pojissa 2003 tai myöhemmin syntyneen pelaajan kanssa voidaan tehdä kehityspelaajan kaksoisedustus kahden aikuisten sarjoja pelaavan joukkueiden välillä. Pelaajalla, joka ei ole aikaisempina kausina kuulunut emojoukkueen tai samalla tai ylemmällä sarjatasolla pelanneen eri joukkueen vakiokokoonpanoon ja pelaajan kehityksen kannalta olisi tärkeää saada kokemusta ylemmältä sarjatasolta, on oikeus sopia ylemmällä sarjatasolla pelaavan seuran tai joukkueen kanssa kaksoisedustuksesta. Kaksoisedustussopimuksen tehneellä kehityspelaajalla on oikeus siirtyä kilpailuun osallistuvien seniorijoukkueiden välillä ilman karensseja tai määräaikoja.

12.3.3 Nuorten kaksoisedustus

A..F-ikäisillä on oikeus osallistua kahdessa seurassa eri ikäluokan sarjoihin. Kaksoisedustus edellyttää aina lähtöseuran suostumusta. Edellytyksenä nuoren pelaajan siirtymiselle nuortenkaksoisedustuksella on, että nuoren pelaajan lähtöseuralla ei ole asettaa nuoren pelaajan kehityksen kannalta sopivaa nuoren oman ikäluokan joukkuetta sarjoihin (kts. tarkemmin liiton kilpailusäännöt 25§). Kaksoisedustuspelaaja ei voi olla yli- ikäinen.

Palaa sisällysluetteloon>

13. YLI-IKÄISET PELAAJAT

13.1 Yli-ikäiset pelaajat

Yli-ikäisten käyttö on tarkoitettu auttamaan pieniä joukkueita saamaan sarjaan joukkue aikaiseksi. Torneopalin pelaajaluettelossa tulee olla merkintä yli-ikäisistä pelaajista ja turnausten teknisissä palavereissa joukkueen tulee ilmoittaa käyttävänsä yli-ikäispelaajia. Joukkue voi ottaa yli-ikäisen mukaan joukkueeseen myös kesken sarjakauden. Yli-ikäispelaaja ei voi olla kaksoisedustusjuniori. Yli-ikäispelaaja ei voi pelata missään muussa nuorten joukkueessa ilman liiton kilpailutoimistoon tehtävää henkilökohtaista anomusta. Anomus tulee osoittaa sähköpostitse osoitteeseen jari.lankinen@lentopalloliitto.fi. (sääntöä päivitetty 24.8.2022)

Yli-ikäisiä pelaajia käyttävä/käyttänyt joukkue ei voi pelata SM-sarjatason pooleissa (A-C-poolit) eikä voi selviytyä SM-finaaleihin eikä SM-välieriin. Yli-ikäispelaajia käyttävä/käyttänyt joukkue pelaa sijoitustaan vastaavalla tasolla toiseksi viimeiseen poolivaiheeseen asti. Viimeiseen poolivaiheeseen yli- ikäisjoukkue sijoitetaan pelaamaan sen hetkisen sarjajärjestyksen edellyttämässä järjestyksessä siihen pooliin, josta joukkueita ei voi selviytyä SM-välieriin. Toiseksi viimeisessä poolivaiheessa 1-sarjan ylimmissä pooleissa pelaavat yli-ikäisjoukkueet pelaavat pelinsä normaalisti, mutta tuloksia vertailtaessa nämä joukkueet lasketaan turnaustensa viimeisiksi, jonka jälkeen oman ikäisillä pelaavia joukkueita nostetaan yli- ikäisjoukkueiden tilalle.

Yli-ikäisten pelaajien määrä on eräkohtainen kaikissa ikäluokissa, eli joukkueella voi olla turnauksessa mukana useitakin yli-ikäispelaajia, ja otteluun saa nimetä kaikki yli-ikäiset pelaajat, mutta yhdessä erässä voi peliin osallistua ainoastaan vain sen verran yli-ikäisiä mitä sarjamääräysten kohta 13.2. kertoo.

Jos joukkue käyttää yli-ikäispelaamista sarjamääräysten vastaisesti, niin joukkueelle määrätään 200 euron sakko ja joukkue pudotetaan kaksi poolia alemmaksi. Joukkue myös tuomitaan hävinneeksi pelit ko. turnauksessa 2-0 (25-0, 25-0). Sääntökohdan rikkomisesta voidaan rangaista myös takautuvasti, jos rikkomus huomataan myöhemmin kauden aikana. Jos sääntökohdan rikkominen huomataan vasta seuraavan turnausvaiheen pelaamisen jälkeen, niin otteluiden lopputulokset turnauksessa jäävät voimaan, mutta joukkueelle määräytyvät sanktiot tulevat voimaan kuten edellä mainittu.

D- ja E-ikäisissä yli-ikäinen voi pelata muuten normaalisti koko kauden, mutta kevään lopputurnauksiin oikeutta yli-ikäisen käyttöön haetaan kyseiseltä alueelta.

13.2 Yli-ikäisten pelaajien määrä

 • A-ikäisissä ei voi pelata yhtään yli-ikäistä pelaajaa.
 • B- ja C-ikäluokissa voi pelata kaksi (2) korkeintaan yhden vuoden yli-ikäistä pelaajaa kohdassa 13.1 kerrotuin poikkeuksin.
 • E- ja D-ikäluokissa joukkueessa voi pelata yksi (1) yhden vuoden yli-ikäinen pelaaja kohdassa 13.1. kerrotuin poikkeuksin.

Palaa sisällysluetteloon

14. VASTALAUSEET JA HUOMAUTUKSET

Vastalause on tehtävä kilpailusääntöjen 31a ja 31b §:ssä määrätyllä tavalla.

Vastalause on tehtävä kirjallisena 30 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä.

Vastalauseasioiden käsittelyä varten turnausvastaavan on muodostettava Jury. Jury muodostetaan ennen otteluiden alkua järjestettävässä teknisessä palaverissa. Juryn kokoonpanon muodostavat:

 • Turnausvastaava (ei kotijoukkueen valmentaja)
 • Edustajat vierailevista joukkueista (juryssa turnausvastaavan lisäksi tulee olla vähintään kaksi jäsentä).

Kilpailun järjestämiseen ja otteluiden kulkuun liittyvät virheet, jotka oikaistuina johtaisivat ottelun uusimiseen tai lopputuloksen muuttamiseen, on käsiteltävä lopullisesti tässä juryssä. Jury ratkaisee asiat noudattaen Kansainvälisen Lentopalloliiton pelisääntöjä, Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä, nuorten mestaruuskilpailujen sarjamääräyksiä sekä Suomen Lentopalloliiton minilentopallosääntöjä. Turnausvastaava kirjaa juryn tekemät päätökset turnauksen yhteenvetoon.

Juryn päätöksestä on mahdollisuus valittaa Lentopalloliiton Sääntöryhmälle. F- ja D-ikäisten valitukset osoitetaan alueen sarjahoitajalle, joka välittää ne eteenpäin alueen päätettäväksi.

Kilpailuun osallistuvien rangaistuksia tai muita seuraamuksia koskevissa asioissa voidaan tehdä vastalause Lentopalloliittoon. Vastalause on tehtävä kilpailusääntöjen 31 §:ssä määrätyllä tavalla. Vastalause on lähetettävä Lentopalloliittoon kolmen (3) vuorokauden kuluessa ottelun päättymisestä. Vastalausemaksu on 70 €, jonka suorittamisesta on vastalauseen ohessa lähetettävä kuitti tai sen oikeaksi todistettu jäljennös. Maksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään.

Järjestelyseikkoja koskevat huomautukset on tehtävä ennen ottelun alkua tai viimeistään silloin, kun ne tavanomaista menettelytapaa ja normaalia tarkkaavaisuutta käyttäen voidaan havaita. Aloittamalla ottelun joukkueen katsotaan hyväksyneen vallitsevat olosuhteet.

Palaa sisällysluetteloon

15. TUOMARIKORVAUKSET

15.1 Erotuomarikorvaukset

15.1.1 Päiväraha

Päiväraha määräytyy verohallituksen vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaan.

15.1.2 Erotuomaripalkkiot ja –korvaukset

Erotuomareiden on esitettävä ennakonpidätystodistus tai pidätysprosenttina on käytettävä 60 %.

Ero- ja rajatuomaripalkkiot ja päivärahat (2022-2023) löytyvät erillisestä nimeämisperusteet ja erotuomarikorvaukset – taulukosta.

Päiväraha ei ole ennakonpidätyksen alaista tuloa. Päiväraha voi olla kuitenkin enintään verohallituksen vuosittain määräämä.

15.1.3 Matkakustannusten korvaus

Kaikissa sarjoissa matkakustannukset korvataan:

 • Yleiset kulkuneuvot halvimman matkustustavan mukaan tai
 • Omalla autolla kuljettaessa korvaus määräytyy nimeämistaulukon mukaisesti. Omalla autolla kuljettaessa erotuomarien on pyrittävä minimoimaan matkakustannukset kulkemalla yhdessä.
 • Muilla kulkuneuvoilla verohallinnon ohjeiden mukaisesti

15.1.4 Majoituskorvaus

Majoituskorvauksen enimmäismäärä määräytyy verohallinnon vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaan.

15.2 Rajatuomarien palkkiot ja korvaukset

Lopputurnauksiin määrätyillä rajatuomareilla on oikeus nimeämistaulukossa määriteltyyn palkkioon, mikäli edellä määrätyt edellytykset täyttyvät. Matkakustannuskorvaus määräytyy kuten kohdassa 15.1.3.

15.3 Palkkioitten ja korvausten suorittaminen

Tuomarikorvaukset maksetaan tuomarin ilmoittamalle pankkitilille ottelun jälkeen, viimeistään saman kuukauden lopussa tai mikäli ottelu pelataan kuun loppupuolella, mahdollisimman pian, seuraavan kuukauden aikana. Järjestävä seura on velvollinen ilmoittamaan maksusuorituksen tulorekisteriin verohallinnon antamien ohjeiden mukaan.

Palaa sisällysluetteloon

16. MATKATASAUKSET

Matkakulujen tasaukset suoritetaan Liiton järjestämien sarjojen osalta A-, B- ja C-nuorissa (tasoturnaukset, poolit, puolivälierissä, välierissä sekä sijoitusturnauksissa). Aluejaostojen järjestämien minisarjojen osalta alueiden tulee omissa sarjamääräyksissään kirjata, suoritetaanko matkatasauksia ja miten. Mikäli joukkue luopuu osallistumisesta turnaukseen, tulee sen kuitenkin suorittaa matkatasaus normaaliin tapaan, mikäli joukkue on maksavana osapuolena. Luopuva joukkue ei voi olla saavana osapuolena. Tällöin luopuneen joukkueen matkatasaussumma, jonka olisivat saaneet, jaetaan tasan turnaukseen osallistuvien matkustavien joukkueiden kesken.

Tulospalvelu laskee matkat (yksi edestakainen matka/turnaus) suoraan seuran ilmoittaman kotihallin ja Turnausjärjestäjän kotihallin väliltä ja kulut tasataan matkustavien joukkueiden kesken. Tasaukset lasketaan matkustavan seuran ilmoittaman kotihallin pelipaikan osoitteeseen.

Matkustavaksi joukkueeksi katsotaan kaikki muut joukkueet paitsi järjestävä joukkue. Yli 50 €:n seurakohtaiset matkatasaukset laskutetaan ja suoritetaan kauden päättyessä suoraan liiton kirjanpidon kautta sarjanhoitajan laatiman laskelman perusteella. Järjestävä joukkue vastaa ottelujärjestelyjen aiheuttamista kuluista. Kilometrikorvaus on 0,25 €/km. Keskiarvo = matkat yhteensä jaettuna matkustavien joukkueiden lukumäärällä.

Aluejaostot voivat järjestämiensä sarjojen osalta halutessaan myös soveltaa käytäntöä, jossa matkustaviksi joukkueiksi katsotaan vain järjestävän paikkakunnan ulkopuolelta tulevat joukkueet. Tästä aluejaostojen tulee tiedottaa seuroja omilla nettisivuillaan ja omissa sarjamääräyksissä.

Palaa sisällysluetteloon

17. RANGAISTUKSET

17.1 Rangaistus ottelun hävinneeksi tuomitsemisesta

Joukkue, joka tuomitaan hävinneeksi ottelu kilpailusääntöjen 6 §:n tai näiden sarjamääräysten 11.4. kohdan mukaan häviää ottelun 0-2 (0-25, 0-25).

17.2 Rangaistus sarjamääräysten rikkomisesta

Seuraa, joka on rikkonut sarjamääräyksiä, voidaan rangaista enintään 200 € sakolla, ellei kilpailusäännöissä tai näissä määräyksissä ole määrätty muuta.

17.3 Rangaistus erotuomarin tai rajatuomarin kutsumatta jättämisestä

Jos seura laiminlyö otteluun nimetyn erotuomarin tai rajatuomarin kutsumisen tai seura ei hanki sellaiseen järjestämäänsä otteluun verkkotuomaria, johon seuralla on sarjamääräysten mukaisesti velvollisuus, sitä rangaistaan sarjamääräysten rikkomisesta 100 € sakolla.

Palaa sisällysluetteloon

18. TULOSTIEDOTUS

18.1 Tulosten lähettäminen lentopalloliiton tulospalveluun

Mobiilipöytäkirjaa käytettäessä tulokset kirjautuvat reaaliaikaisesti Lentopalloliiton tulospalveluun. Mobiilipöytäkirjan käyttö poistaa pöytäkirjan lähettämistarpeen.

Sarjoissa, joissa ei käytetä mobiilipöytäkirjaa, tulokset ja pöytäkirjat lähetetään tulosten ilmoittamispalvelun kautta.

Palaa sisällysluetteloon

19. TUOMITSEMISLINJAT

19.1 II tulkintalinja

A-, B- ja C-nuorten sarjat ja koululaissarjat

Kiellettyjä ovat kaksoiskosketuksina (lukuun ottamatta joukkueen ensimmäistä lyöntiä) lyöntikohdan sisäisistä kaksoiskosketuksista läiskähtävä sormilyönti, jossa pallo koskee kämmenpohjiin, mutta sallittu sen sijaan on räpsähtävä sormilyönti.

19.2 I tulkintalinja

A-nuorten SM-finaalit

Kiellettyjä ovat kaksoiskosketuksina (lukuun ottamatta joukkueen ensimmäistä lyöntiä) räpsähtävä sormilyönti, jossa sormet osuvat palloon koko pituudeltaan.

Räpsähdyksestä ei ole kysymys silloin kun sormenpäiden koskeminen palloon eriaikaisesti tai etusormien koskeminen palloon koko pituudeltaan saa aikaan lievästi epäpuhtaan äänen. Myös sormenpäiden äänen kovuus lyötäessä kaukaa tulevaa palloa on erotettava virheellisestä räpsähdyksestä.

19.3 Huomioitavaa

Läiskähtävä ääni on lentopallossa virheen merkki ainoastaan silloin, kun se todistaa tapahtuneen toisen kosketuksen (sormien kosketuksen ollessa toinen). Pallon kimpoaminen käsistä tai käsivarsista eri suuntaan kuin lyöjä on tarkoittanut, esim. sormilyönnissä taakse, ei vielä merkitse pallonkäsittelyvirhettä.

Kun pallo kohtaa lyövän pinnan viistosti, jolloin se myös jättää sen viistosti, ei vielä tapahdu virheellistä vierimisliikettä (vertaa pallon kimpoamista lattiasta viistossa kulmassa).

Tuomari voi antaa kuitenkin pallon käsittelyssä helpotusta joukkueen toisessa lyönnissä, kun pelaaja esim. erittäin nopean tilanteen jälkeen tai juosten tavoittelee äärirajoillaan vaikeassa asennossa palloa.

Palaa sisällysluetteloon

20. VERKON KORKEUS

IkäluokkaPojatTytöt
A-ikäiset243 cm224 cm
B-ikäiset235 cm224 cm
C-ikäiset224 cm220 cm
D-ikäiset 6vs6200 cm200 cm
D-ikäiset 3vs3 ja 4vs4200 cm200 cm
E-ikäiset180 cm180 cm
F-ikäiset165 cm165 cm

21. PUUTTUVAT MÄÄRÄYKSET

Kaikki ne kysymykset, joihin sarjamääräykset eivät anna selvitystä ratkaisee nuorisoryhmä/sarjahoitaja tapauskohtaisesti.

22. SARJANHOITAJIEN YHTEYSTIEDOT

Liiton nuorten sarjat: Kaisu Polso, 0400-910327, kaisu.polso@lentopalloliitto.fi

Etelä: Kaisu Polso

Itä: Kaisu Polso

Pohjoinen: Kaisu Polso

Lounainen: Juha Silvanto, 050-5547647, lounais-suomi.sarjat@lentopallo.fi

Länsi: Kaisu Polso<

Palaa sisällysluetteloon

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategoriat: 2022-2023, Sarjamääräykset, Säännöt

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä