Suomi täräytti EM-kisojen avauspelissä jymy-yllätyksen

Suomen joukkueSuomen pojat iskivät upean yllätyksen alle 19-vuotiaiden EM-kisojen avausottelussaan Belgradissa. Suomi kukisti isäntäjoukkue Serbian 3-1 (24-26, 25-20, 27-25, 26-24).

Suomen voitto oli vahvan joukkuepelaamisen näytös. Jokainen pelipaikka toimi ja Serbian pidempi joukkue joutui alusta alkaen vaikeuksiin hyvin latautuneiden suomalaisten kanssa. Tehokkainta jälkeä teki joukkueen kapteeni Sakari Mäkinen, joka iski, syötti ja torjui aivan hurjana 24 pistettä.

Suomi aloitti ottelun seitsikolla, jossa passarina pelasi Jonne Väisänen, hakkurina Tapio Toiviainen, keskitorjujina Samuli Kaislasalo ja Karri Kutinlahti, yleispelaajina Mäkinen ja Lauri Jylhä sekä liberona Aleksi Mutka.

Avauserä lähti Suomelta todella terävästi ja peli oli tiukkaa taistelua tilanteeseen 24-24. Siinä tuli Suomelle pari ratkaisevaa virhettä ja erä karkasi 26-24 Serbialle. Mäkinen teki erään kuusi pistettä, joista kaksi hienoa torjuntaa. Serbian hakkuri Lazar Dodic paukutti peräti yhdeksän pistettä. Suomen aloitusten vastaanotto haparoi Serbiaa enemmän.

Toisessa erässä Suomi vaihtoi Antti Ropposen hakkuriksi ja Kasimir Vuorisen yleispelaajaksi Jylhän tilalle. Suomi repäisi hurjaan menoon ensimmäisen teknisen aikalisän jälkeen nousten 8-7-tilanteesta 16-10-lukuihin toiselle aikalisälle. Serbia hiipi lähemmäksi, mutta ei saanut kiinni. Erä Suomelle vakuuttavasti 25-20. Ropponen teki komeasti kuusi pistettä.

Kolmas erä oli tasaista taistelua alusta loppuun asti ja korkeintaan parin pisteen erolla puoleen tai toiseen peli eteni jatkopalloille asti. Suomen hieno taistelu päättyi jännityserän voittoon 27-25. Mäkinen nakutteli kahdeksan pistettä.

Neljäs erä lähti taas hyvin liikkeelle Suomelta ja hurja itseluottamus toi makeita onnistumisia. Jatkopalloille mennyt erä kääntyi taas komeasti Suomelle 26-24.

Suomi kohtaa lauantaina Venäjän, sunnuntaina Ranskan, tiistaina Turkin ja keskiviikkona Bulgarian. Lohkon kaksi parasta selviytyy välieriin ja kaksi seuraavaa otteluihin sijoista 5-8. Lohkon kahdella viimeisellä pelit päättyvät siihen. Kaikki sijoitusottelut pelataan Laktasissa, Bosnia-Hertsegovinassa.

Suomen lohkon avausotteluissa Venäjä murjoi Turkin 3-0 (25-17, 25-20, 25-6) ja Ranska kukisti Bulgarian 3-1 (25-19, 25-23, 21-25, 25-18).
Ottelun tilasto.

”Me veimme Serbialta aseet”

Suomen päävalmentaja Pertti ”Pläki” Honkanen oli todella tyytyväinen joukkueensa voittoon.

– Serbia ei ole huono joukkue, mutta me veimme heiltä tänään aseet. Ehdottoman tärkeää voitolle oli, että me teimme ihan oikeanlaisen ennakkoanalyysin Serbiasta, Honkanen sanoo.

– Erittäin tyytyväinen olen myös joukkueen henkiseen valmistautumiseen. Pelaajat onnistuivat siinä erittäin hyvin. Henkinen vahvuus ja keskittymiskyky olivat kohdallaan.

– Voiton kannalta on tärkeää, että meidän torjunta- ja puolustuspelissämme on niin monta variaatiota, että vastustajalle ennakointi on vaikeaa. Se oli tänään meillä hyvää. Se täytyy kuitenkin muistaa, että onnistuneiden torjuntojen takana on se mitä tapahtuu omassa aloitussyötössä.

Suomi voitti Serbian torjuntapisteissä peräti 17-7. Erityisesti kapteeni Mäkinen ja keskitorjujat Kaislasalo ja Kutinlahti napsivat torjuntoja tililleen.

– Iso kehityskohde meillä on vielä siinä, että kiireellisissä tilanteissa tehdään liian paljon hätäisiä hyökkäyksiä, Honkanen sanoo.

”Meillä oli taisteluasennetta”

Sakari Mäkinen oli Suomen tehopelaaja 24 pisteellään, joista kaksi oli ässäsyöttöjä, viisi torjuntoja ja 17 hyökkäyspistettä.

– Hieno alku kisoille. Näytettiin että meillä on taisteluasennetta, Mäkinen sanoo.

– Serbia hävisi, koska me oltiin nyt tässä pelissä niin hyviä. Peli oli meillä hyvin hallussa. Sitten kun tehtiin virheitä, niin Serbia pääsi mukaan peliin. Laitahyökkäyksissä me olimme selvästi parempia. Kun voittaa näin pitkän joukkueen kuin Serbia on, niin on se hienoa.

– Taustatyöt oli jälleen tehty täydellisesti ja laadittu taktiikka toimi hyvin. Se helpotti varsinkin meidän torjuntaamme. Ei tämä kuitenkaan läheskään täydellinen peli meiltä ollut, ei varsinkaan virheiden puolesta, Mäkinen toteaa.

Avainsanat: , ,

Kategoriat: 2012-2013, EM-kisat, U20-pojat

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä

Ei kommentteja.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s