Suomi rynnisti EM-kisojen välieriin nuijimalla Bulgarian 3-0

EM-kisat BulgariaBelgrad, Serbia – Suomen nuoret lentopalloilijat tekivät uskomattoman teon rynnimällä alle 19-vuotiaiden EM-kisojen välieriin Belgradissa pelatusta alkulohkosta. Viimeisessä ottelussa Suomi nuiji Bulgarian 3-0 (25-17, 25-22, 27-25). Samalla Suomi varmisti paikan kesällä Meksikossa pelattaviin MM-kisoihin.

Suomi iskee välierässä lauantaina Laktasissa, Bosnia-Hertsegovinassa ja sunnuntaina Suomi taistelee mitalista, joko kultaisesta tai pronssisesta. Välierävastustaja toisesta lohkosta on todennäköisesti Puola, mutta se varmistuu viimeistään torstai-iltana.

Suomen tähän asti paras sijoitus nuorten EM-kisoista on seitsemäs sija, joten nyt kääntyy suomalaisessa juniorilentopallossa aivan uusi sivu.
– Tämä on kyllä kaikkien unelmien täyttymys, Suomen valmentaja Pertti Honkanen hehkui onnea pelin jälkeen.
– Luotin joukkueeseen täysin ennen peliä. Me tiedetään koko ajan mitä me tehdään ja poikien kontrolli oli aivan loistavaa. Nyt oli joukkueessa henkinen lataus juuri oikein. Oltiin riittävän aggressiivisia, mutta se ei mennyt yli. Poikien itseluottamus oli kova.
– Tänne tullessa ei lähdetty hakemaan mitään tällaista vaan me lähdettiin vaan nauttimaan siitä, että ollaan EM-kisoissa. Tämä huikea saavutus on meille kuin mansikka hienon kermakakun päälle, Honkanen herkutteli.
Bulgariaa vastaan suomalaispelaajat olivat tietysti kaikki onnistujia, mutta erityisesti hakkuri Antti Ropponen ja kapteeni, yleispelaaja Sakari Mäkinen. Ropponen teki 13 pistettä, +8 plusmiinustilastossa ja Mäkinen 19/+12.
– En kyllä todellakaan olisi ikinä odottanut, että tässä nyt ollaan ja taistellaan mitaleista, Mäkinen sanoo nauraen.
– Tämä oli tähänastisen elämäni tärkein ottelua. Ei sitä kuitenkaan ennen ottelua juuri huomannut. Ehkä vähän jännitti, mutta se kuuluu asiaan.
– Kyllä yksi tärkeä asia meidän pelissä on ollut näissä EM-kisoissa, ettei meillä ole ollut paineita vaan ollaan pelattu vapautuneesti omaa peliä, Mäkinen sanoo.
Suomen ykköspassarina on koko turnauksen pelannut Jonne Väisänen, joka kehuu omia hyökkääjiä.
– Jokaisessa ottelussa on löytynyt kuumat hyökkääjät, jotka saavat palloa tapettua. Meillä on tasainen joukkue ja jokainen voi olla ratkaisija, Väisänen sanoo.
– Ei meillä mitään paineita ollut. Pelattiin vaan pallo kerrallaan. Meillä on oma pelisysteemi, jota noudatetaan ja se tuo tulosta.
– Ei tullut kyllä tänne EM-kisoihin tullessa mieleen, että tässä ollaan nyt. Menossa EM-kisojen mitaliotteluihin, Väisänen hehkuttelee.
Suomi aloitti Bulgariaa vastaan seitsikolla, jossa passarina pelasi Väisänen, hakkurina Ropponen, keskitorjujina Samuli Kaislasalo ja Karri Kutinlahti, yleispelaajina Mäkinen ja Lauri Jylhä sekä liberona Aleksi Mutka.
Peli lähti molemmilta joukkueilta rennosti liikkeelle ja varsin tasaisesti myös. Suomi piti pisteen, kahden johtoa pitkään, mutta erän loppua kohden Suomi alkoi repiä kaulaa Bulgariaan. Mäkisen kaksi ässäsyöttöä päättivät erän Suomelle 25-17. Hän oli myös nelospaikan iskuissaan vuorenvarma ja teki peräti yhdeksän pistettä avauserään.
Toinen erä lähti pienessä Bulgarian painostuksessa ja vasta 16-16-tilanteessa Suomi pääsi tasoihin ja saman tien rynnisti ohi erävoittoon 25-22.
Kolmannessa erässä Suomelle tuli alkuun muutamia helppoja virheitä ja Bulgaria otti pienen johdon. Suomi tasoitti 13-13:een upeilla torjunnoilla. Tiukka vääntö jatkui erän loppuun, jatkopalloille asti. Ja sieltä se tuli: 27-25 ja paikka EM-kisojen mitalipeleihin.
EM-kisojen jatkopelit
Laktasi, Bosnia-Hertsegovina
La 20.4. klo 13.30 ja 16.00 ottelut sijoista 5-8, 18.30 ja 21.00 välierät
Su 21.4. klo 13.30 ottelu sijoista 7-8, 16.00 ottelu sijoista 5-6, 18.30 pronssiottelu, 21.00 loppuottelu
Otteluiden alkamisajat ovat Suomen aikaa.
Suomi MM-kisoihin ja EYOF-kisoihin
EM-kisoista kuusi parasta maata selviytyy saman ikäluokan MM-kisoihin Meksikoon 27.6.-7.7. Bonuksena tulee vielä seitsemälle parhaalle osallistumisoikeus Euroopan nuorten olympiafestivaaleille (EYOF) 15.-19.7. Hollannissa. Suomen pojille tulee siis tiivis ja haasteellinen kesä.
Suomen pistemiehet
Sakari Mäkinen 19
Antti Ropponen 13
Lauri Jylhä 7
Karri Kutinlahti 4
Jonne Väisänen 2
Kasimir Vuorinen 2
Samuli Kaislasalo 1

Ottelun tilasto:
EM-kisasivut:

Avainsanat: , , ,

Kategoriat: 2012-2013, EM-kisat, U20-pojat

Tilaa

Uusimmat jutut RSS:llä

Ei kommentteja.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s